Pe 14 aprilie se împlinesc 100 de ani de la scufundarea Titanicului
Realizat de Atlantic Productions, documentarul va avea premiera pe 14 aprilie, de la ora 23:00, la National Geographic. Folosind tehnologie de ultimă generație pentru scanare subacvatică și un impresionant set de 715.000 de imagini digitale, echipa a creat cel mai detaliat model 3D al epavei realizat vreodată – o replică digitală la scară reală, fidelă până la cel mai mic detaliu.

VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3
În 2022, regizorul premiat Anthony Geffen, împreună cu echipa sa și compania Magellan, specializată în cartografiere subacvatică, au desfășurat cel mai ambițios proiect de scanare 3D de până acum, la o adâncime de 3.800 de metri în nordul Atlanticului. Timp de trei săptămâni, au lucrat non-stop pentru a colecta 16 terabiți de date, imagini și filmări în 4K, rezultând într-o reconstrucție fără precedent a epavei.
După aproape doi ani de analiză amănunțită, un grup de experți – istorici, ingineri și specialiști criminaliști de renume, printre care se numără analistul Titanic Parks Stephenson, experta în metalurgie Jennifer Hooper și căpitanul Chris Hearn – s-au reunit pentru a reconstitui ultimele clipe ale navei. Aceștia pun sub semnul întrebării teoriile consacrate și aduc în discuție noi perspective despre ce s-a întâmplat cu adevărat în acea noapte fatidică din 1912.
Cu ajutorul unei scene LED imersive, la scară reală, specialiștii au putut „păși” virtual printre rămășițele Titanicului – de la camera cazanelor, unde inginerii au luptat până în ultima secundă să mențină energia electrică, până la elegantele cabine de primă clasă și locul exact în care corpul navei s-a rupt în două.
Această incursiune profundă în istoria Titanicului nu doar că reconstituie cu o acuratețe remarcabilă momentul scufundării, ci și rescrie ceea ce credeam că știm despre acea noapte, oferind publicului șansa de a înțelege în profunzime o tragedie care continuă să emoționeze generații întregi.
Sursă foto: National Geographic
Citește și: