Homepage  / Televiziune

National Geographic comemorează 80 de ani de la Revolta din Varșovia cu noi scurtmetraje documentare. Când începe difuzarea lor

National Geographic comemorează 80 de ani de la Revolta din Varșovia cu noi scurtmetraje documentare. Când începe difuzarea lor
3

de Andra Stana,

În august 1944, chiar în mijlocul Europei aflate sub ocupația Germaniei naziste, Varșovia se afla în pragul unei schimbări majore. După cinci ani de ocupație, orașul era hotărât să-și recâștige libertatea. Pe 1 august 1944, Armia Krajowa (Armata Națională) – principalul grup de rezistență polonez – a declanșat Revolta de la Varșovia, un act de curaj împotriva ocupanților naziști ce avea să fie cunoscut drept unul dintre cele mai eroice și tragice evenimente din Al Doilea Razboi Mondial.

Pentru a marca 80 de ani de la declanșarea revoltei din Varșovia, National Geographic a creat trei scurtmetraje în parteneriat cu Muzeul Revoltei din Varșovia (Muzeum Powstania Warszawskiego). Aceste filme, realizate pe baza materialelor de arhivă și a expertizei istoricilor, aduc în prim-plan evenimentele de acum opt decenii într-un mod inovator și captivant. Scurtmetrajele pot fi urmărite în premieră pe 1 august, la ora 18:00, la National Geographic.

National Geographic comemorează 80 de ani de la Revolta din Varșovia cu noi scurtmetraje documentare. Când începe difuzarea lorIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 3

Mai mult de 16 000 de membri ai rezistenței poloneze au fost uciși atunci, 20 000 au fost răniți și peste 150 000 de locuitori ai Varșoviei și-au pierdut viața, în cel mai mare efort militar de rezistență în Europa în cel de-al doilea Război Mondial. În ciuda înfrângerii lor militare, polonezii au demonstrat o rezistență eroică și un devotament remarcabil față de libertate și independență. Revolta de la Varșovia a devenit astfel un simbol al curajului și sacrificiului în fața tiraniei și opresiunii.

Fiecare producție explorează o altă temă oferind o reprezentare emoționantă a acestui eveniment istoric. Primul episod surprinde începutul Revoltei din Varșovia, al doilea prezintă povestea femeilor care au participat, iar al treilea relatează implicarea străinilor în lupte.

Imaginile de arhivă și mărturiile participanților, combinate cu animațiile dinamice, îi transportă pe telespectatori în mijlocul evenimentelor din 1944. „Datorită tehnicii avansate de colaj video, susținute de o coloană sonoră atent aleasă și o narațiune captivantă, am reușit să creăm scurtmetraje unice, care aduc omagiu curajului și sacrificiului participanților la Revolta de la Varșovia”, a declarat Marta Szafrańska, Corporate Communication, Citizenship, Publicity Director, The Walt Disney Company CEE.

Cele trei filme vor fi difuzate nu doar în România și Polonia, ci și în restul regiunii CEE, inclusiv în Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria, Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Muntenegru, Kosovo, Macedonia de Nord, Serbia și Slovenia. „Astfel, National Geographic își îndeplinește misiunea de a împărtăși povestea cu un public larg, într-un mod accesibil tuturor”, a mai adăugat Marta Szafrańska.

Scopul creatorilor a fost să prezinte revolta într-un mod educativ, captivant și emoționant. Fiecare animație este îmbogățită cu efecte sonore realiste, iar naratorii sunt personalități cunoscute din lumea filmului și a muzicii, precum Wiktor Zborowski, Aleksandra Kwaśniewska și Jan Emil Młynarski, aducând astfel o notă autentică poveștilor.

Misiunea National Geographic este de a promova știința și istoria într-un mod accesibil în rândul unui public larg, iar aceste animații despre evenimentele de acum 80 de ani se încadrează perfect în această misiune. Datorită parteneriatului cu Muzeum Powstania Warszawskiego, a fost posibilă crearea unui material unic care nu doar onorează sacrificiul revoltei, ci și transmite istoria acesteia noilor generații într-un mod inovator.

Scurtmetrajele vor putea fi vizionate la National Geographic începând cu 1 august 2024 și vor fi disponibile și pe canalul oficial de YouTube al National Geographic.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton