; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Nascut la Zoo

25 December 2006

Ursuletii panda sunt pe lista speciilor aflate in pericol de disparitie. Nasterea unui pui in captivitate este un eveniment mondial.

Tai-Shan s-a nascut pe 9 iulie 2005, la Gradina Zoologica din Washington. Micul pui de panda, de sex masculin, a generat in jurul sau o isterie mediatica, numele sau fiind ales prin vot public. Nasterea unui panda in captivitate este, pe buna dreptate, un eveniment special. In prezent, exista numai 20 exemplare in gradinile zoo din afara Chinei, iar cele mai pesimiste estimari vorbesc de un numar de 1000 panda care traiesc in salbaticie, in padurile din sudul si vestul tarii asiatice.
Panda, cunoscut si ca “ursul panda”, desi apartenenta sa la familia ursilor este problematica, este o specie aflata in pericol, in primul rand din cauza distrugerii habitatului natural si a imputinarii hranei de baza, care este bambusul. Deoarece proteinele continute in bambus sunt foarte putine, un panda mananca de 15-16 ori pe zi pentru a-si asigura necesarul nutritiv. O alta cauza a diminuarii numarului de panda in ultimele secole este braconajul salbatic, intreprins atat de localnicii chinezi, cat si de vanatorii straini aflati pe urma blanii lor valoroase. De-abia in ultimii treizeci de ani, statul chinez a inceput o campanie de protejare a simpaticelor animalute. E drept ca a inceput-o in forta: cei care omoara ursuletii panda pot fi condamnati la moarte.

Natura si captivitate
Perioada naturala de imperechere pentru panda este primavara: doi sau mai multi masculi concureaza pentru o partenera, iar dupa incheierea ritualului, aceasta intra in gestatie pentru 4-5 luni, nascand intr-un final unul sau doi pui. Acestia cantaresc intre 90 si 130 grame, putin mai mult de o miime din greutatea mamei. Fiind complet neajutorati si avand nevoie de atentia exclusiva a mamei, aceasta este nevoita sa aleaga unul dintre ei, de care va avea grija timp de un an si jumatate, si sa il lase pe celalalt sa moara. Daca in habitatul natural, reproducerea ursilor panda urmeaza legile tacite ale evolutiei, biologii si ingrijitorii din parcurile zoologice trebuie sa faca mari eforturi pentru a determina perechile de panda sa se acupleze. O strategie care a dat succes in unele gradini zoo din China si Thailanda a fost expunerea unor panda aflati in captivitate la inregistrari video cu imperecherea unor confrati de-ai lor liberi. Interesant este ca inregistrarile nu au avut acelasi efect in lipsa fundalului sonor. Concluzia cercetatorilor este ca animalele captive nu au invatat de fapt sa se reproduca din casetele video, ci sunetele specifice le-au trezit instinctele adormite de mediul artificial in care traiesc.

Sambata, 21.00, Animal Planet – “S-a nascut un panda”

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare