Homepage  / Cinema

„Napoleon” ajunge în cinema. Tot ce trebuie să știți despre filmul cu Joaquin Phoenix

„Napoleon” ajunge în cinema. Tot ce trebuie să știți despre filmul cu Joaquin Phoenix
8

de Andreea Hentea,

Din 24 noiembrie sosește pe ecrane povestea faimosului Napoleon Bonaparte (Joaquin Phoenix), regizată de veteranul Ridley Scott. Filmul urmărește ascensiunea acestuia la tron, campaniile militare și relația pătimașă cu Joséphine de Beauharnais (Vanessa Kirby).

Împăratul care a schimbat destinul Franței și al Europei este înfățișat aici într-o aventură vizuală de proporții, care îi trece în revistă victoriile, înfrângerile, dorința de putere, dar și viziunea istorică remarcabilă. Ridley Scott l-a transformat în vedetă pe Joaquin Phoenix o dată cu filmul „Gladiatorul” (2000) și cu rolul crudului împărat Commodus, care i-a adus remarcabilului actor prima nominalizare la Oscar. Cineastul îi oferă aici un alt personaj tiranic, puternic și vanitos. Scenariul scris de David Scarpa înfățișează multiplele laturi ale acestui lider vizionar, considerat de unii un geniu, iar de alții un parazit.

Pact pentru spontaneitate

Filmul alternează secvențele spectaculoase de pe câmpul de luptă cu intrigile de palat și cu momentele pătimașe dintre Napoleon și Joséphine. Scena încoronării este refăcută fidel după celebra pictură a lui Jacques-Louis David (care apare și el în film). „L-am distribuit pe Joaquin pentru pasiunea lui extraordinară. Când filmează se însuflețește, îl vedeam cum se transformă în Napoleon, este unul dintre cei mai buni”, a spus Ridley Scott, care a cuprins în film modul în care eroul său ajunge pe tronul Franței, dar și zbuciumul și îndoielile sale.

„Este incredibil modul în care Joaquin reușește să exprime idiosincraziile și psihologia acestui personaj imprevizibil. E uimitor să îl privești”, a povestit și partenera sa, strălucitoarea Vanessa Kirby. Cei doi actori au rezonat perfect pe ecran. Pentru a fi credibili, ei au folosit cuvintele reale de la divorțul celebrului cuplu. Mai mult – așa cum au povestit pentru revista Empire -, au făcut un pact prin care își permiteau să facă orice simt în momentul turnării scenei, de la palme la gesturi bruște ori săruturi neașteptate, ca „să se poată surprinde reciproc și să creeze momente spontane, pentru a evita clișeele dramelor de epocă”.

„Napoleon” ajunge în cinema. Tot ce trebuie să știți despre filmul cu Joaquin PhoenixIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 8

Vedetele istoriei

Ben Miles, care joacă aici rolul generalului Armand de Caulaincourt, diplomat, marchiz, Mareșal al Palatului imperial și apropiat al împăratului Napoleon, a fost partenerul Vanessei Kirby în serialul „The Crown”. Actrița a interpretat-o acolo pe prințesa Margaret, iar el pe Peter Townsend, marea ei iubire, la care a fost obligată să renunțe din rațiuni de stat.

Alături de ei, în film îi vom mai vedea pe Tahar Rahim („Mauritanul”) în rolul generalului Paul Barras, pe Ludivine Sagnier („Lupin”) în rolul revoluționarei Theresa Cabarrus și pe Paul Rhys („Familia Borgia”), în rolul faimosului diplomat Charles-Maurice de Talleyrand.

O: Napoleon, Marea Britanie/ SUA, 2023 R: Ridley Scott D: Joaquin Phoenix, Vanessa Kirby, Ben Miles, Rupert Everett, Tahar Rahim, Ludivine Sagnier, Paul Rhys, John Hollingworth, Catherine Walker, Matthew Needham

Sursa Foto: Hepta, captură de ecran

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton