; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Mumia puiului de mamut

01 June 2009

Timp de 40.000 de ani, corpul unui pui de mamut lanos, denumit Lyuba de cel care l-a descoperit, s-a pastrat aproape intact in apele inghetate ale unui rau din Siberia.

Cu doi ani in urma, un pastor de reni nomad gasea trupul unui pui de mamut lanos pe malurile raului Yuribei, din peninsula Yamal, Siberia. Denumita Lyuba (nume ce inseamna “dragoste” in limba rusa), dupa numele nevestei celui care a descoperit-o, tanara femela este considerata cel mai bine conservat animal preistoric de care dispune omenirea in prezent. Se pare ca puiul a murit inecat la doar cateva luni de la nastere, iar apele inghetate i-au pastrat trupul intact timp 40.000 de ani. Desi aproape ca nu mai exista nimic din blana si unghiile sale, care s-au descompus in timp, pielea si organele interne sunt perfect conservate. Doar coada si o o parte din lobul urechii drepte lipsesc, fiind probabil muscate de necrofagi la scurt timp dupa moarte. In stomac, cercetatorii au gasit reziduuri ale laptelui mamei puiului. Analiza grasimilor si mineralelor descoperite pe colti le-a oferit oamenilor de stiinta informatii pretioase despre regimul alimentar al mamutilor lanosi, precum si despre cum arata viata exemplarelor acestei specii inainte de extinctie. De asemenea, bulele de aer ramase in plamanii Lyubei ofera indicii cu privire la concentratia gazelor din atmosfera terestra in perioada ultimei mari glaciatiuni. Nu in ultimul rand, putinele fire de par gasite pe pielea puiului ar putea servi in viitor la reconstructia ADN-ului si clonarea puiului de mamut lanos.

Inghetat in timp
Documentarul “Puiul de mamut: Inghetat in timp”, difuzat de National Geographic pe 8 iunie, de la ora 21.00, spune povestea pastorului care a gasit-o pe Lyuba, precum si a cercetatorilor care incearca sa-i descopere secretele. Oamenii de stiinta spera ca, analizand trupul puiul de mamut lanos, vor afla mai multe informatii despre cauzele care au condus la disparitia speciei sale.

de Cristian Horga

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare