Anca apare săptămânal la televizor: joacă rolul Gianinei din „Las Fierbinți”, serial difuzat de Pro TV. Tânăra a devenit celebră datorită acestui rol, dar puțini au știut până acum cum a ajuns să urmeze actoria.
Actrița a dezvăluit acum că și-a dorit să intre la actorie încă de mică și că a suferit enorm când, la școală, a trebuit să învețe franceza și germana (și nu engleza, care ar fi ajutat-o să ajungă „actriță în America și să iau Oscarul”). Familia a susținut-o mereu, părinții ei fiind cei care au ajutat-o să își vadă visul cu ochii, ani mai târziu.
„Dacă te-ai întâlni cu mama mea, cu tata sau cu celelalte neamuri – cum se zice la noi, la olteni –, toţi ţi-ar spune că Anca, încă de micuţă, asta voia să se facă: actriţă. La 5 ani, pe mine nu m-a dus nimeni la teatru, să văd un actor pe o scenă, însă la televizor se dădea serialul „Dallas”, iar mama nu doar că îmi citea subtitrările, dar îmi şi explica, pe înţelesul meu, că oamenii aceia din televizor erau nişte actori care jucau un rol, dar că, în viaţa de zi cu zi, pe ei îi chema altfel şi erau alt fel de persoane.
Probabil că datorită acestor explicaţii ale mamei, imaginaţia mea a început să zboare, s-a creat un miraj, al actorului, şi de-atunci am decis că eu, când o să fiu mare, vreau să mă fac actriţă. Şi chiar şi acum tot asta îmi doresc, doar că am răsucit puţin cuvintele: vreau să mă fac actriţă mare şi bună! (râde) În orice caz, de-atunci, de foarte mică, mi-am făcut un plan de luptă, de care m-am ţinut cu stricteţe. În clasa a II-a, când mi s-a introdus în program prima limbă străină, s-a întâmplat ca limba aceea să fie franceza. Ceea ce m-a întristat tare, că eu voiam să învăţ engleza, ca să mă fac actriţă în America şi să iau Oscarul. Apoi, în clasa a VI-a, când mi s-a introdus a doua limbă străină, am picat la germană. Ei, atunci am zis că nu se mai poate: m-am dus la mama, i-am spus că eu vreau engleză, ca să merg în America şi să iau Oscarul (până atunci păstrasem planul secret), iar mama mea cea bună m-a ajutat. M-a mutat de la şcoala mea de cartier tocmai la Colegiul Naţional din centrul Craiovei, ca să studieze fata engleza.
După aceea, în clasa a VIII-a, când am început să facem geometrie în spaţiu, brusc, dintr-un elev mediu spre bun la matematică, m-am transformat într-un as, prin urmare, profesoara a chemat-o pe mama la şcoală şi, pentru că urmau capacitatea şi admiterea la liceu, i-a spus să mă îndrepte către profilul real, fiindcă eram foarte bună la matematică! Dar mama i-a retezat elanul. I-a comunicat că fiica ei vrea să facă actorie, deci va merge la uman.”, a declarat actrița pentru Formula As.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4
Anca Dumitra a recunoscut că nu s-a bucurat doar de sprijinul familiei, ci și de ajutorul primit de la una dintre profesoarele sale din liceu. Aceasta a format o trupă de teatru a liceului, trupă care a ajutat-o mult pe viitoarea actriță. Apoi, după absolvirea liceului, Anca s-a înscris la UNATC.
„În clasa a IX-a, proaspăta noastră dirigintă, profesoară de limba franceză, a venit la prima oră şi ne-a cerut să ne prezentăm, fiecare în parte, şi să-i spunem ce vrem să facem în viitor. Când mi-a venit rândul, dintre toţi colegii eu am fost singura care am declarat răspicat că voiam să devin actriţă. După încheierea orei, doamna dirigintă m-a chemat la catedră – m-am cam speriat! – şi mi-a mărturisit că şi dânsa avusese acelaşi vis şi că, dacă eu doream, dânsa putea să înfiinţeze o trupă de teatru a liceului. I-am răspuns c-aş fi fost foarte fericită şi uite-aşa s-a înfiinţat trupa de teatru Millenium.
Aşa că, pe tot parcursul acelor patru ani, am făcut şi teatru, am participat la tot felul de festivaluri de poezie, am prezentat zilele şcolii… Finalmente, după bacalaureat, tot cu mama de mână, am ajuns la Bucureşti, ca să dau admitere la UNATC, pătrunzând într-o lume total necunoscută, dar splendidă.”, a mai spus ea pentru aceeași sursă.