; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Misterul flotei mongole

26 October 2009

Doar forta naturii putea sa opreasca armata de 140.000 de soldati, aflata la bordul a 4.400 de nave, cu care hanul mongol Kubilai a incercat sa cucereasca Tara Soarelui Rasare in 1281.

Imperiul Mongol cuprindea cea mai mare parte a Asiei in secolul al XIII-lea, dar Kubilai Han isi dorea sa adauge pe lista cuceririlor si insulele arhipelagului nipon. Acesta mai incercase sa ocupe Japonia in 1274, cand armata sa formata din 23.000 de razboinici a fost infranta de doar 10.000 de samurai. Dupa sapte ani, nepotul lui Gingis Han reia ofensiva impotriva Tarii Soarelui Rasare in fruntea a 140.000 de soldati, insa doar cateva dintre cele 4.400 de nave care-i transportau imensa armata aveau sa acosteze pe tarmurile Japoniei.

O eroare fatala
Sapte secole au trecut de la disparitia flotei mongole, timp in care au fost emise tot felul de speculatii referitoare la soarta armatei lui Kubilai Han. Abia in 1981, cand un pescar japonez gasea un artefact din bronz cu inscriptii mongole, aceasta fila goala a istoriei incepea sa fie completata. Folosind coordonatele primite de la vasul de pescuit, o echipa de cercetatori a inceput cautarile si rezultatele nu au intarziat sa apara. Dupa mai multe descoperiri, realizate pe parcursul a 5 ani, arheologii au reusit sa afle ce a cauzat cel mai mare dezastru maritim din istorie.

Cele mai multe dintre navele folosite de Kubilai Han erau proiectate pentru transportul fluvial si nu aveau cum sa reziste valurilor oceanice, imensa flota fiind imprastiata de o furtuna in timp ce se indrepta spre Japonia. Cativa razboinici mongoli au reusit sa ajunga pe tarmul nipon, doar ca sa constate ca japonezii construisera fortificatii pe coasta. Invadatorii s-au regrupat pe corabii pentru a relua atacul in ziua urmatoare, insa un uragan le-a pecetluit soarta, flota mongola disparand peste noapte.

de Cristian Horga

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare