; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Miss marple pt site

„Miss Marple”: Epic Drama difuzează episoade noi în fiecare sâmbătă seară

20 February 2021

Într-un univers al serialelor plin de femei detectiv de toate taliile și vârstele, Miss Jane Marple (Geraldine McEwan, foto) din versiunea propusă de postul ITV, pe care o putem vedea din 6 februarie în fiecare sâmbătă la Epic Drama, rămâne unică și irezistibilă. 

 

În „Autobiografia' sa (publicată și în România), Agatha Christie afirma despre celebra sa eroină: „Miss Jane Marple era o domnișoară bătrână în genul prietenelor bunicii mele din Ealing – doamne în vârstă pe care le cunoscusem în copilărie. Însă ea era mult mai vioaie și mai independentă decât fusese vreodată Buni B'. 

 

Celebra scriitoare a regretat doar că a creat o eroină deja în vârstă. „Miss Marple avea în jur de șaizeci și cinci – șaptezeci de ani când personajul ei luă ființă – ceea ce, la fel ca în cazul lui Poirot, se dovedi a fi o alegere regretabilă, având în vedere că mai avea mult de «trăit» în cărțile mele. Dacă aș fi prevăzut lucrul acesta, m-aș fi «echipat» cu un școlar precoce, pe post de detectiv, care ar fi putut să îmbătrânească o dată cu mine', a mai scris ea în aceeași carte de memorii.

 

O victorie pe frontul televiziunilor 

 

Serialul „Miss Marple' realizat de ITV și lansat în 2004, pe care îl difuzează Epic Drama, a fost o victorie în lupta cu BBC pentru drepturile ecranizării cărților Agathei Christie. „A fost o luptă titanică, una dintre cele mai aprige văzute în lumea televiziunii britanice', avea să spună Laura Mackie, conducătoarea diviziei de dramă de la postul ITV. Versiunea sa venea după prestigioasa producție omonimă difuzată de BBC One din 1984 până în 1992, cu Joan Hickson în rolul principal. Actrița fusese văzută în 1946, pe scena unui teatru, de însăși Agatha Christie, care îi scrisese apoi: „Sper că într-o zi o veți juca pe draga mea Miss Marple'. 

 

Totuși, Joan Hickson, octogenară în perioada în care a jucat în serialul BBC, a rămas doar o interpretă corectă a agilei detective. Ulterior, deși serialul ITV, cu toate libertățile sale față de opera autoarei, a avut mare succes, postul a pierdut din nou drepturile în favoarea BBC, în 2014, care s-a luptat să dețină drepturile pentru ecranizarea romanului „Zece negri mititei' în 2015, când se împlineau 125 de ani de la nașterea Agathei Christie. 

 

Cea mai credibilă Miss Marple

 

Actrița Geraldine McEwan, care a jucat-o pe Miss Jane Marple între 2004 și 2007, în primele trei sezoane ale producției ITV pe care o difuzează Epic Drama, s-a dovedit interpreta sa perfectă. Primul sezon a fost nominalizat la un premiu Emmy și la un premiu Satellite în 2005, iar actrița a fost nominalizată la trofeul Satellite pentru rolul de aici. 

 

Sosită din sătucul St. Mary Mead, cu peluze sclipind în soare și straturi de trandafiri, Miss Marple intră timid în scenă, spre deosebire de excentricul Poirot, care atrage permanent atenția. Cu pălăriile ei cam ridicole, geanta masivă și cardiganele tricotate, cu silueta firavă și pașii mărunți, Geraldine McEwan își face apariția aproape cu sfială la locul crimei, pentru ca ulterior să desfășoare o strategie imbatabilă de demascare a criminalului. O veți putea admira în cele patru episoade ale primului sezon, în care Miss Marple investighează moartea antipaticului colonel Lucius Protheroe, o crimă comisă într-un tren, cazul unei tinere al cărei cadavru e descoperit într-o bibliotecă, dar și o crimă care încă nu a fost comisă. 

Actriță cu o carieră longevivă în teatru, film și televiziune, cu parteneri de scenă ca Albert Finney, Christopher Plummer sau Laurence Olivier, Geraldine McEwan, care a decedat în 2015, la 82 de ani, a declarat despre rolul ei: „Toată viața am jucat roluri pe care oameni iluștri le interpretaseră înaintea mea. Am văzut-o pe Joan Hickson și mi s-a părut grozavă, dar nu are nimic de-a face cu mine. Eu îmi calibrez personajul în raport cu răspunsul emoțional al actorilor cu care joc'. 

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare