Homepage  / Vedete româneşti

Mircea Radu scrie o carte. „Mă voi reîntoarce la scris imediat ce revin în țară de la filmările «Noi, românii»”. EXCLUSIV

Mircea Radu scrie o carte. „Mă voi reîntoarce la scris imediat ce revin în țară de la filmările «Noi, românii»”. EXCLUSIV

de Vasilica Rogozanu,

La 23 de ani după ce pornea cu Caravana în căutarea poveștilor de la „Din dragoste”, Mircea Radu a plecat din nou cu o caravană. De astă-dată prin lumea largă, să afle cum suntem „Noi, românii”. Noua lui emisiune se vede sâmbăta la Metropola TV.

Mircea Radu: „Am scris proiectul ăsta dintr-un foc”

TVmania: Cum a pornit ideea acestui proiect?

Mircea Radu: Am scris proiectul ăsta dintr-un foc, într-o după-amiază, acum câțiva ani. Nu-mi amintesc să fi fost inspirat de ceva anume. După ce l-am scris, l-am băgat într-un sertar și am așteptat să vină vremea lui.

Mircea Radu, la filmările „Noi, românii”

Cât au durat filmările, câte orașe ai vizitat, pe unde ai umblat?

Prima filmare a fost la final de iulie, mă întorc acasă la mijlocul lui octombrie.Program dur, așa-i? În momentul ăsta în care-ți scriu sunt în autocar, mă întorc de la o filmare avută-n Cardiff, si îmi e greu să dau un răspuns exact la prin câte orașe am fost; multe, în jur de douăzeci.

Urmărit de nostalgia „Din Dragoste”

Caravana era parte din esența emisiunii „Din dragoste”. Dacă ai o emisiune cu Mircea Radu, e musai să fie și o caravană pe undeva?

Eu nu țin neapărat, dar se pare că imaginea mea este definitiv legată de o caravană. „Din dragoste” a fost o emisie atât de puternică, încât hrănește și acum amintiri si nostalgii, deși au trecut aproape 15 ani de când nu se mai face.

Mircea Radu a plecat cu caravana prin Europa

Care au fost reacțiile oamenilor când te-au văzut?

Surprinzătoare și puternice. M-a impresionat asta. Cei care erau plecați demult își aminteau de emisiile pe care le-am prezentat si asociau cumva cu vremurile în care erau în țară sau cu persoane de care le e încă dor, dar pe care nu le mai pot întâlni atât de des pe cât ar vrea. Mai erau cei care-mi cereau să facem fotografii și își băgau și copiii în poză, deși aceștia erau atât de mici, încât habar n-aveau cine sunt pentru că „nu mă prinseseră”. În momentele alea îmi era ușor să-i înțeleg pe cei de la Rolling Stones…

„Noi, românii” e o emisiune costisitoare și greu de făcut

Logistic, pare o emisiune greu de făcut, dar și costisitoare. Cum de ai convins pe cineva să o facă?

Metropola TV avea în lucru un concept de emisiune prin care să interacționeze cu românii din țară și mai ales cu cei din diaspora – e motivul pentru care au creat un studio mobil, unic pentru televiziunile din România. Și cum eu aveam deja formatul scris, lucrurile s-au pus cap la cap… Fără-ndoială proiectul este unul de anvergură, foarte scump, care consumă multă resursă umană. Dar Metropola TV si-a asumat acest proiect si noi sperăm ca audiența să fie cea așteptată, iar suma investită să se recupereze din publicitate. Asta ne va face să ne gândim pe termen lung, la sezonul doi din „Noi, românii”, în primăvara anului viitor; au rămas zone foarte importante de acoperit, printre altele, Spania sau centrul și sudul Italiei. Emisiunea este realizată cu ajutorul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

„Am scris la o carte”

De la „The Masked Singer”, nu te-am mai văzut pe micile ecrane. Ce ai făcut în acest timp?

De la „Masked Singer” încoace (un proiect bun, mi-a făcut plăcere să fac parte din el), mi-am luat un timp și am scris la o carte. Încă nu am terminat-o – aveam în plan s-o închei în vara asta, dar pentru că a apărut „Noi, românii” i-am pus pauză. Mă voi reîntoarce la scris imediat ce revin în țară.

Ți se pare că există o discriminare pe motiv de vârstă în televiziunea de la noi?

Să știi că prin toate țările din Occident, în televiziunile cu-adevărat mari, prezentatorii tv care țin primetime-ul, acolo unde sunt banii, sunt trecuți de 40 de ani. Cumva e logic – nu poți da pe mâna cuiva lipsit de experiență un show complex. Dar, revenind la întrebare, habar n-am dacă există discriminare sau nu; și nu-mi bat capul cu asta. Cred că ar trebui întrebați cei care decid ce prezentatori vor să aibă emisiunile care apar la televiziunile lor.

„Dorul de casă a fost singurul lucru greu de dus”

Acum două decenii erai singur, la plimbările tale prin țară. Cum a fost acum experiența drumurilor departe de casă, de familie?

Dorul de casă a fost singurul lucru greu de dus. Mi-as fi dorit să îi iau cu mine pe toți ai mei, să fim împreună, să le arăt locuri. Dar așa ceva era imposibil…. Am folosit din plin tehnologia si m-am văzut cu ei pe FaceTime cât de des am putut.

Locuiești tot la Piatra Neamț sau ai revenit în București? 

Încă în Piatra Neamț. Dar vin la București des, de câte ori e necesar.

Mircea Radu

În câteva cuvinte, concluzia ta: cum suntem noi, românii?

Nu suntem cu nimic mai prejos decât marile națiuni. Suntem foarte muncitori si pricepuți dacă suntem motivați. Calzi și sentimentali, dacă cei de lângă noi merită. Românii care au plecat în străinătate și noi, cei rămași în țară, am putea construi ceva bun și trainic împreună. Nu e timpul pierdut; dimpotrivă, e un timp al reconstrucției.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton