Homepage  / Vedete româneşti

Mircea Radu, între emisiunea TV și noua sa carte. „Este un roman despre un prezentator de televiziune de azi”. EXCLUSIV

Mircea Radu, între emisiunea TV și noua sa carte. „Este un roman despre un prezentator de televiziune de azi”. EXCLUSIV
9

de Cătălina Matei,

După ce a cutreierat prin Europa în primul sezon al emisiunii sale de la Metropola TV, Mircea Radu a revenit acum la „Noi, românii” cu povești de prin țară. Iar printre drumurile sale și filmări, a găsit și timpul necesar pentru a termina cea de-a doua sa carte. Despre ce este vorba, mai precis?

Deși e stabilit de mai mulți ani în Piatra Neamț, Mircea Radu petrece mai mult timp în Capitală ori prin țară, unde filmează pentru emisiunea sa de la Metropola TV, „Noi, românii”. O agendă destul de încărcată, dar care nu l-a împiedicat să se concentreze asupra scrisului. După „Povești cu gust”, Mircea Radu (55 de ani) a scris un nouă carte, de data aceasta un roman, care va fi lansat în curând.

Mai multe detalii aflăm în cele ce urmează chiar de la Mircea Radu!

Sezonul 2 al formatului „Noi, românii” e deja pe post de câteva săptămâni. E mai bine acasă?

Sigur! Bineînțeles că îmi amintesc cu mare plăcere discuțiile avute cu românii noștri stabiliți de ani de zile în Europa, din Viena până în Belfast, dar acasă înseamnă acasă, oricum ai lua-o.

Și ce reacții ai primit până acum apropo de noile ediții?

Reacțiile sunt cele obișnuite. Oamenii se bucură de o emisiune în care se arată lucrurile bune, de calitate, făcute de noi, românii. Cineva mi-a spus de curând că aștepta – chiar așa a zis „aștepta” – un program de televiziune ca „Noi, românii”.

Cât de mult te implici tu în documentarea emisiunii?

În documentarea cazurilor emisiunii mai deloc. Dar există Gabriela și Georgiana, două redactoare de top, cu una dintre ele am lucrat cu mulți ani în urmă, la Din Dragoste, iar cealaltă mi-a luat un interviu în urmă cu o jumătate de an și am fost plăcut impresionat de felul serios în care s-a pregătit așa că am adus-o la „Noi, românii”. Revenind la întrebarea ta, eu pot cere informații suplimentare legate de cazurile propuse și, în final, decid dacă se fac sau nu.

Și ce își doresc copiii tăi să le aduci de prin călătoriile tale?

Nu i-am auzit niciodată pe copiii mei cerându-mi să le aduc câte ceva de pe unde mă duc. Dacă văd ceva interesant și cred că le va folosi la ceva, le aduc eu, oricum. Dacă nu, nu, ce sens are?…

Cât de mult mai sunt prezente ecranele în viața ta după ce termini de filmat?

N-aș ști să-ți spun exact – de pildă, în urmă cu vreo două luni eram atât de impresionat de un serial nemțesc (continui să fiu, este un film cum nu am văzut demult, cu tipologii umane foarte bine determinate, cu sadism, cruzime, sex, trădări, viață în fiecare cadru, plus actorii care joacă stupefiant – unora ar trebui să li se interzică să mai filmeze vreodată) încât nu plecam la somn fără să văd două episoade. De când s-a terminat serialul mai deschid când și când televizorul, strict pentru lucruri care mă interesează.

Ce se întâmplă cu scrisul?

Am terminat cartea. Manuscrisul este acum pe mâini bune, la o editură prestigioasă. Încă nu am primit niciun răspuns.

Este un roman despre un prezentator de televiziune de azi – din motivul ăsta ar putea exista bănuiala că e o autobiografie; ei bine, nu e, orice asemănare cu persoane sau situații e pur și simplu întâmplătoare (cred că ar trebui să scriu asta la început…). Cuprinsul e o parte din copilăria lui, deci acțiunea are loc la începutul anilor ´80 cu tot ce presupune asta – de la lipsuri, la cum arăta cartierul în care protagonistul a crescut.

Dar cu gătitul? În ultima vreme ai postat tot mai rar pe Instagram din preparatele tale…

În ultima vreme mănânc tot mai rar (zâmbește). Gătesc cu aceeași mare plăcere ca de obicei doar că acum, dacă stau mai puțin pe acasă, fac treaba asta mai deloc.

Până la urmă, crezi că dragostea trece și prin stomac?

De puține lucruri sunt atât de convins cum sunt de adevărul acestor vorbe.

mircea-radu-1Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 9

De mulți ani încoace, „acasă” pentru tine este la Piatra Neamț. Care este locul tău preferat din acest oraș?

Există multe locuri frumoase aici pe care n-am apucat să le explorez fiindcă sunt mai mult plecat în țară cu filmările. Cel mai mult timp îl petrec în București – ce ți-e și cu ironia asta a sorții…. Dar tot n-am reușit, în ciuda eforturilor depuse de prietenii mei de aici, să descopăr frumusețea drumețiilor montane. Deh, sunt băiat de asfalt, sunt sudist, îmi plac căldura, marea și plajele întinse și mai puțin profilul colțuros al munților.

Dacă, dintr-un motiv ori altul, ar trebui să te stabilești în altă țară… unde ai merge? Și de ce?

În Italia. Pentru că de-acolo se dă ora exactă în materie de îmbrăcăminte și încălțăminte bărbătească. Pentru că e patria unde au fost inventate pizza și pastele, iar eu la capitolul ăsta stau mai bine decât Pavarotti&Friends. Pentru că fiecare colț al centrului vechi al fiecărui oraș spune multe și mai ales aduce aminte oricui că ei au fost un Imperiu, chestiune ce rămâne în sângele oricărui italian, este o treabă care nu se uită niciodată chiar dacă s-a întâmplat acum mii de ani.  

Cum se anunță vara aceasta pentru tine și familia ta? Ce planuri de vacanță v-ați făcut?

Vom merge în vacanță, undeva la mare. Asta e singura treabă certă la acest moment. 

Foto: Instagram

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton