Din 10 noiembrie, Netflix ne propune „Mirajul identității” / „Passing” (2021), o dramă cu o problematică interesantă și o poveste mai puțin obișnuită.
de Andreea Hentea,
Din 10 noiembrie, Netflix ne propune „Mirajul identității” / „Passing” (2021), o dramă cu o problematică interesantă și o poveste mai puțin obișnuită.
Acțiunea sa este plasată în New Yorkul anilor ’20. Irene (Tessa Thompson), o femeie de culoare, își vede răvășită existența construită cu grijă după apariția lui Clare (Ruth Negga), o fostă prietenă din copilărie care acum vrea să treacă drept albă.
Totul culminează cu faptul că soțul lui Clare, John (Alexander Skarsgård), care nu știe mai nimic despre trecutul complicat al femeii, se dovedește un rasist convins.
Filmul „Mirajul identității” ridică probleme precum prietenia, iubirea, devotamentul, dar mai ales pune în discuție atât nevoia de-a căpăta o nouă identitate, cu orice risc, într-o epocă în care culoarea pielii putea reprezenta o condamnare rapidă, cât și curajul de a-ți asuma adevărul, în pofida tuturor pericolelor.
Romanul care a inspirat filmul, „Passing”, scris de talentata scriitoare Nella Larsen și publicat în 1929, a primit recenzii foarte bune în epocă. Cu toate acestea, autoarea sa, care mai publicase un roman apreciat de critică, „Quicksand”, și devenise prima femeie de culoare care a primit o bursă Guggenheim, nu și-a putut vedea cel de-al treilea roman publicat. Fiindcă nu s-a putut întreține din scris, Nella Larsen a fost nevoită să lucreze ca asistentă medicală. A murit singură, în apartamentul său din New York, în 1964, la vârsta de 72 de ani. Reeditată în 2001, cartea sa a revenit în atenție și a inspirat acest film deosebit de apreciat. Actrița Rebecca Hall, care debutează în regie cu acest film, a scris și scenariul acestuia, inspirată de istoria propriei familii și în special a mamei ei, care are o ascendență afro-americană, scoțiană și olandeză.
Filmul „Mirajul identității”, realizat în alb-negru, a fost prezentat anul acesta, în premieră internațională, la Festivalul de la Sundance, unde a fost nominalizat la Marele premiu al juriului și este unul dintre filmele deosebit de apreciate ale acestui an. Excelent primit de critici, acesta a fost caracterizat ca „deosebit de vital și foarte nuanțat, inclusiv prin detaliile nonverbale și subtextul dialogurilor, care pun în valoare o relație de prietenie pe muchie de cuțit, în care miza este o chestiune de viață și de moarte”. Pelicula îi mai are în distribuție pe Bill Camp, Gbenga Akinnagbe, Antoinette Crowe-Legacy și Ashley Ware.