Rămasă în istorie pentru frumusețea și grația ei, împărăteasa Elisabeta a Austriei a avut variate întruchipări pe ecran. „Sisi” (2021), cea mai nouă și detaliată miniserie dedicată acesteia, a început de duminică, 26 decembrie, pe Epic Drama.
Rămasă în istorie pentru frumusețea și grația ei, împărăteasa Elisabeta a Austriei a avut variate întruchipări pe ecran. „Sisi” (2021), cea mai nouă și detaliată miniserie dedicată acesteia, a început de duminică, 26 decembrie, pe Epic Drama.
Miniseria „Sisi” regizată de Sven Bohse („Tatort”, „Dark Woods”) ne înfățișează destinul extraordinar al împărătesei Austriei, Elisabeta Amalia Eugenia de Wittelsbach (Dominique Devenport), cunoscută sub numele de „Sisi”, dintr-o perspectivă modernă și cât se poate de onestă, care aduce în prim-plan o personalitate feminină complexă.
Prințesa Sisi a fost o fire dinamică și non-conformistă. Născută într-o familie nobilă (mama ei, Maria Ludovica de Bavaria, era fiica regelui Maximilian I al Bavariei), dar nelegată prin funcții de curtea imperială, ea a beneficiat de o educație care i-a încurajat independența și dragostea pentru natură, echitație și poezie.
Sisi s-a îndrăgostit de tânărul împărat Franz Josef al Austriei, care urma să se însoare cu sora ei mai mare, Helene, dar a fost cucerit de verva și dezinvoltura surorii mai mici. În 1854, la 16 ani, Sisi s-a măritat cu tânărul suveran la Viena.
Deși s-au căsătorit din dragoste, iar căsnicia lor a durat 44 de ani, cei doi soți nu au fost fericiți. Tânăra împărăteasă nu s-a adaptat niciodată la rigoarea vieții de la curte și s-a simțit foarte singură în palatul de la Hofburg, mai ales că soacra ei o mustra deseori.
Sisi și soțul ei au avut patru copii, însă prima născută, Sofia, a murit la doi ani, iar Rudolf, singurul lor fiu, s-a sinucis la Mayerling, la 31 de ani, din cauza unei drame pasionale.
O moarte absurdă a avut chiar împărăteasa Sisi, asasinată la Geneva de către un anarhist italian. Acesta voia, de fapt, să-l ucidă pe prințul de Orleans, care nu a mai ajuns în oraș.
Aflând din ziare că împărăteasa se află acolo, el a urmărit-o și a înjunghiat-o cu o pilă triunghiulară foarte subțire chiar când se pregătea să urce împreună cu doamna ei de onoare pe vaporul spre Montreux.
Cum rana a fost minusculă, iar împărăteasa era strânsă în corset, nimeni nu a realizat că e rănită. Urcată pe vapor, aceasta a leșinat după un timp, iar căpitanul vasului s-a întors imediat la țărm, aflând cine e la bord.
Transportată la hotelul unde fusese cazată, Sisi a murit după o oră, rostind: „Ce mi s-a întâmplat?”.
Actrița elvețiană Dominique Devenport (25 de ani), interpreta împărătesei Sisi, care a absolvit chiar în acest an studiile de actorie, la Munchen, a mai jucat, în 2012, în filmul elvețian „Nebelgrind”, apoi în emoționanta dramă „Trenul de noapte spre Lisabona” (2013), alături de Jeremy Irons.
Pe partenerul ei, Jannik Schümann (29 de ani), interpretul împăratului Franz Josef, l-am văzut în drama „După război”, cu Keira Knightley, Alexander Skarsgard și Jason Clarke și în serialul „Triburile Europei”, lansat anul acesta pe Netflix.
Împărăteasa Sisi a fost omagiată și într-un scurtmetraj regizat de Karl Lagerfeld, intitulat „Reincarnation”, menit să-i însoțească prezentarea colecției Chanel lansate în decembrie 2014 la Salzburg.
Acesta i-a prilejuit lui Karl Lagerfeld colaborarea cu celebrul Pharrell Williams, apropiat al Casei Chanel și prieten cu designerul. Artistul a compus piesa „CC The World”, coloana sonoră originală a filmului.
Povestea imaginată de Lagerfeld îi prezintă pe împărăteasa Sisi (Cara Delevingne) și pe împăratul Franz Josef I al Austriei (Pharell Williams) prinzând viață și „coborând” din tablourile unui hotel de lux din Viena, pentru a valsa prin salonul acestuia. În scurtmetraj apare inclusiv celebra Coco Chanel (interpretată de Geraldine Chaplin), ca oaspete al hotelului vienez.
Cea mai celebră interpretă a împărătesei a fost Romy Schneider. Ea a apărut în trilogia formată din „Prințesa Sissi” (1955), „Sissi, tânăra împărăteasă” (1956) și „Sissi: destinul unei împărătese” (1957), regizată de Ernst Marischka, în care mama actriței, Magda Schneider, a jucat rolul mamei lui Sisi.
Romy Schneider a jucat și în celebrul „Ludwig” (1973), regizat de Luchino Visconti, care îl avea ca erou pe excentricul rege al Bavariei (Helmut Berger), vărul lui Sisi. Sisi a fost jucată și de italianca Cristiana Capotondi, în miniseria „Sisi” (2009).