Din 26 ianuarie, Mihai Morar revine pe micul ecran după o lungă pauză, în postura de prezentator al show-ului „X Factor”. Puțini sunt cei care știu că el a făcut parte din juriul show-ului în primul sezon, când a fost jurat. Care sunt provocările de acum?
Mihai Morar, înapoi la X Factor, după 13 ani
Noul „X Factor”, ce va debuta duminică, de la 20.00 la Antena 1, aduce în faţa juriului, a prezentatorilor, dar şi a telespectatorilor concurenţi spectaculoşi, cu poveşti de viaţă emoţionante, cu voci impresionante şi dornici să demonstreze că au tot ce le trebuie pentru a cuceri scena. Cel de-al unsprezecelea sezon al show-ului pune la bătaie un premiu în valoare de 100.000 de euro.
Noul „X Factor” vine la Antena 1 cu un decor spectaculos, concurenți determinați, schimbări la masa juriului și cu un nou cuplu de amfitrioni: Adelina Chivu și Mihai Morar. Realizatorul podcastului „Fain & Simplu” a fost jurat la „X Factor” în urmă cu 13 ani și are în palmares statutul de mentor câştigător al primului sezon al emisiunii, alături de concurentul său, Andrei Leonte.
Ce se întâmplă acum ? Și cât de bine îl prinde pe Mihai Morar postura de prezentator la „X Factor” ? Aflăm din cele ce urmează…
Cum ai reacționat prima dată când ți s-a propus să prezinți „X Factor”?
Au trecut 13 ani de când credeam că am închis subiectul „X Factor” pentru totdeauna. Dar, în meseria asta, am învățat ca niciodată să nu spui niciodată. Deși, asta stiu sigur, niciodată nu voi mai fi jurat într-un concurs de talente. Am acceptat cu bucurie, însă, rolul de prezentator. Spre deosebire de treaba incomodă de la masa juriului, rolul prezentatorului e un fel de „Ascultăm și nu judecăm!”. Iar asta îmi place tare mult. E un rol de ascultător, mai degrabă. Asculți poveștile fiecărui concurent , ale familiei, ale susținătorilor săi și îi vezi altfel cele 3 minute de performanță din Arena „X Factor”.
Și când ai aflat că vei prezenta alături de Adelina Chivu?
Cred că eram în vacanța de vară când am aflat că Adelina îmi va fi colega de la noul „X Factor”. M-am bucurat tare, noi suntem din aceeași generație, am fost colegi la începuturile noastre în meseria asta, avem aceleași valori în viața asta, amândoi suntem părinți de adolescente, multe piese în comun în playlist-urile noastre. Contează toate detaliile astea, până la urmă, sunt zile de filmări în care stăm câte 14 ore împreună… Și ce e cel mai important e că am luxul de a lucra cu un om bun. Adelina chiar e un om bun.
Cât de diferit e ceea ce faci acum la „X Factor”?
Am spus mai devreme, cred că e trecerea de la „a judeca” la „a asculta”. Chiar dacă am câștigat primul sezon „X Factor”, din postura de jurat, mi-am jurat că nu o să mai fac asta în viața mea. Eu mă atașez de poveștile oamenilor și îmi e greu să le judec profesionist performanțele artistice. Iar acum, ca prezentator, am voie să fac asta: să ascult, să empatizez, să îi îmbrățișez pe concurenți fără teama că o să îi elimin în etapa viitoare.
V-ați format deja niște „pase” între voi? Cum ați decis cine vorbește… primul?
Nu cred în astfel de automatisme, la radio prezint matinalul cu Daniel Buzdugan de 20 de ani și nu avem astfel de reguli. Dar grația în această meserie e să ajungi să te înțelegi fără cuvinte. Și simt că am această chimie cu Adelina, fiind și ea un om care simte dincolo de cuvinte. Însă, cum ziceam, grația asta vine cu timpul, cu anii. Dar eu cred că noi am început bine.
E primul format mare de televiziune pe care îl prezint și în care nu am auzit pe nimeni să țipe în platou, indiferent cât de gravă e situația. Cred că asta vine de la echipa de producție, oricât de obosiți ar fi, după zile întregi de filmare, de dimineața și până noaptea, știu că show-ul ăsta nu e despre stresul și nervii echipei, ci despre a le crea unor oameni care vin de la sute sau mii de km distanță cele mai bune 3 minute din viața lor de artist. Să îi pui în mijlocul arenei, în cea mai bună lumină, cu cea mai bună sonorizare, în fața celui mai bun juriu și să le dai șansa să își schimbe povestea de viață în acele 3 minute.
„Anul ăsta e o concurență uriașă pe zona de trupe”
Cum ți se par concurenții? Și ce povești ți-au rămas aproape de suflet?
Mereu m-am întrebat: după atâția ani, unde să mai găsești talente în România? Iar în acest sezon de „X Factor” o să descoperiți o nouă generație de artiști. Chiar dacă avem concurenți de toate vârstele, am rămas impresionat de voci care nu știu unde au stat ascunse până acum. Am rămas impresionat de atâția tineri români, care au crescut și s-au educat în diaspora (unii dintre ei nici măcar nu s-au născut în România) și vin să se lanseze aici, la „X Factor”.
O să fiți suprinși, deși e prea puțin spus, de unii dintre ei. Apoi, anul ăsta e o concurență uriașă pe zona de trupe. În urmă cu 13 ani abia se înscriau câteva, trebuia mereu jurații să creeze trupe din concurenți care veneau singuri…anul ăsta, e o Renaștere a bucuriei de a cânta împreună cu prietenii sau colegii… Foarte, foarte multe trupe bune.
Fetele voastre v-au vizitat la filmări? Dacă da… sunt emoțiile mai mari știind că sunt ele acolo?
La audiții și in bootcamp, fetele erau la școală, le era imposibil să vină în vizită la filmări. Dar și-au rezervat locuri pentru edițiile Live, pentru fazele finale. Acolo, în duminicile în direct, vor fi emoțiile cele mai mari și performanțele înalte. Mie îmi place să le știu aproape pe fete, indiferent că e X Factor, Forza ZU sau că sunt în primele rânduri la o conferință „Fain & Simplu”.
Apropo de fete, care vi se par cele mai mari provocări din postura de părinți?
Să reușești să crești copilul cu „o aspră blândețe”. Am citit asta recent în eseurile lui Michel de Montaigne și, deși sunt scrise în secolul al XVI-lea, mi se pare că provocarea asta e valabilă și în zilele noastre. Cum reușești ca părinte să îi oferi dragoste necondiționată, dar, în același timp, să nu îți pierzi autoritatea. Parentingul restrictiv, cel în care a crescut generația noastră, nu îl mai poți practica astăzi. Dar și cel permisiv, venit din occident, s-a dovedit falimentar. De aceea cred că expresia lui Montaigne, aspra blândețe, e cheia în creșterea copiilor.
Dincolo de această emisiune, ce producții așteptați cu nerăbdare să urmăriți?
Apropo de creșterea copiilor, eu cred că și serile petrecute cu toată familia în fața televizorului au rolul lor benefic, e timp prețios, Creează amintiri pentru toată viața. Și cred sincer că X Factor e un astfel de program, care să țină familia împreună duminică seara. Cred că avem nevoie de mai multe astfel de producții, divertisment pentru toată familia. Eu, personal, abia aștept meciurile României din grupa pentru Cupa Mondială și, apoi, calificarea la turneul final.
Și care sunt planurile voastre pentru 2025?
Singurul meu plan e să îmi văd de treaba mea. De altfel, chiar am multă treabă. De la radio la „X Factor”, de la podcast la conferințe și evenimente. Și să încerc să îmi fac treaba mea mai bine. Cred că lumea asta ar fi mult mai bine și mai bună dacă fiecare și-ar vedea de treaba lui. Muzicienii să facă muzică, pictorii să picteze… și când îți vezi te treaba ta, e imposibil să nu o faci, pe an ce trece, mai bună.