Modifica setarile cookie
Homepage  / Articole

Mihai Gâdea: Preşedintele a încetat să mă mai sune

de Redactia Tvmania

În urmă cu opt luni, Mihai Gâdea a preluat de la Sorin Oancea conducerea Antenei 3, iar schimbările nu au întârziat să apară. Echipa postului de ştiri va primi în rândurile sale un nou val de jurnalişti în 2011, ale căror transferuri vor avea ecouri în piaţa tv din România.

.

Amenzile primite de la CNA nu au avut efectele scontate asupra lui Mihai Gâdea şi a echipei sale de la Antena 3, ba dimpotrivă. Prezentatorul „Sintezei zilei” consideră că actul jurnalistic se poate face în mai multe feluri, inclusiv cu „întrebări usturătoare, dar extrem de bine documentate” şi declară că moderatorii postului pe care-l conduce nu fac altceva decât să pună pasiune în meseria lor.

.

„TVmania”: După trei nominalizări consecutive, ai câştigat premiul „TVmania” pentru „cel mai bun realizator de talk-show”. Ce crezi că s-a schimbat între timp în mentalitatea cititorilor care te-au votat?

Mihai Gâdea: Mentalităţile se schimbă, percepţiile se schimbă, preferinţele se schimbă, pentru că lumea se schimbă. Şi „Sinteza zilei” a trecut prin câteva schimbări, vorbesc aici de dispariţia lui Octavian Paler şi plecarea lui Ion Cristoiu. Structura emisiunii însă a rămas aceeaşi. Şi ce e foarte important de subliniat în această schimbare permanentă e că atitudinea noastră de întemeiat critică faţă de clasa politică nu s-a schimbat. Poate de aceea „Sinteza zilei” este un reper în multitudinea de producţii tv din România.

.

Spre deosebire de majoritatea directorilor de posturi, moderezi o emisiune în prime time. Cum te ajută experienţa „Sinteza zilei” în luarea deciziilor privind viitorul Antenei 3?

Cum bine ştii, înainte de a fi director am fost realizator de emisiuni. Ştiu ce aşteptări au producătorii, realizatorii, redacţia în ansamblu, şi încerc să le ofer cel mai bun context pentru a-şi face meseria şi a-şi pune în valoare echipa.

.

În ultimele opt luni, de când ai devenit directorul executiv al Antenei 3, Răzvan Dumitrescu s-a transferat de la Realitatea, „Reporter special” a ieşit din grilă, Moise Guran s-a mutat la TVR 2, postul a lansat o emisiune matinală etc. La ce alte schimbări să ne aşteptăm în perioada următoare?

S-au întâmplat multe lucruri în opt luni. Ai început cu transferul lui Răzvan Dumitrescu de la Realitatea, pe care l-am şi anunţat la momentul respectiv ca fiind transferul anului în tv. Cred că aşa a şi fost, ţinând cont de faptul că venirea lui a consolidat prime time-ul Antenei 3, care a avut o creştere faţã de 2009 de 33%, în condiţiile în care 2009 fusese un an greu de bătut ca audienţă, anul alegerilor prezidenţiale.

Răzvan nu a fost singurul transfer al anului 2010. Lui i se alătură Carmen Avram, care a venit de la Pro TV, şi pe care o consider unul dintre cei mai buni jurnalişti ai generaţiei noastre. Echipa de la „Reporter special” s-a alăturat echipei conduse de Carmen Avram, care a realizat „Împreună dăm viaţă poveştilor”, o campanie de excepţie despre eroii uitaţi ai României.

Ceea ce am început în 2010, consolidând echipa prin cooptarea unor jurnalişti valoroşi, va continua şi în 2011. Sunt sigur că le veţi afla la momentul potrivit, transferurile vor fi de impact.

.

„Şi dacă voi pleca la TVR, sunt convins că o să rămân prieten cu Mihai Gâdea“, declara Moise Guran, în urmă cu 3 luni, pentru paginademedia.ro. S-a întâmplat acest lucru?

Moise este un om cu convingeri puternice, la fel şi eu. Chiar dacă nu am mai vorbit de la plecarea lui, nu suntem sub nici o formă mai puţin prieteni decât acum 3 luni.

.

Mai sunt românii la fel de interesaţi de politică în perioada dintre alegerile generale?

Se întâmplă ca emisiuni din prime time-ul Antenei 3 să fie lidere de piaţă, iar în cele mai multe luni ale anului 2010 Antena 3 s-a situat în prime time pe locul 3 după primele televiziuni generaliste. Aşadar, înţelegerea mea este că oamenii sunt extrem de interesaţi de actualitate. Din nefericire, actualitatea româneasca este cel mai adesea legată de politică.

Ai renunţat sau încă mai încerci să-i inviţi în emisiune pe politicienii PDL pe care îi critici? Cum îşi motivează aceştia refuzul?

Nu am fost refuzat niciodată. Doar că de multe ori Dl. Boc şi alţi distinşi domni amână acceptarea/onorarea unei invitaţii.

.

Ai avut ocazia să discuţi în particular cu Traian Băsescu?

Era o vreme când preşedintele suna să intre în direct la „Sinteza zilei” şi îmi amintesc că în acea perioadă m-a sunat de câteva ori după emisiune să mă convingă că lucrurile nu erau aşa cum spunea, de exemplu, dl. Octavian Paler. Rămânem pe poziţii divergente. Preşedintele a încetat să mă mai sune, lucru pe care-l apreciez.

.

Exceptând amenzile primite de la CNA (ai cărei membri sunt numiţi pentru a „face jocuri politice”, după cum ai declarat pentru Mediafax), ai simţit că puterea a făcut şi alte presiuni asupra Antenei 3?

Sigur că da. Dacă se va depăşi o anumită limită am să detaliez tipul de presiuni exercitate în ultimii ani. Sper că nu va fi cazul.

.

Consideri că protestul din faţa sediului CNA, realizat de Mircea Badea şi Victor Ciutacu în luna noiembrie, a avut vreun rezultat?

Da, în aceeaşi zi am mai primit o amendă de 100 de milioane. Dar, sigur că la asta mă aşteptam. Ceea ce m-a bucurat enorm, însă, a fost reacţia excepţională a oamenilor care s-au solidarizat cu Mircea şi Victor, şi cred că acesta este un câştig pe care nu ni-l poate lua nici o amendă a CNA-ului.

.

Cum crezi că ar fi arătat emisiunea „Sinteza zilei” acum, la mai bine de un an de la alegeri, dacă acestea ar fi fost câştigate de Mircea Geoană?

Nu ştiu cum ar fi arătat, pentru că nu ştiu cum ar fi arătat România dacă Geoana ar fi fost preşedinte. Ce sper, este că ar fi fost la fel de interesantă.

.

Crezi că ai făcut tot ce se putea pentru Antena 2 din ipostaza de director? Ce schimbări ai mai fi vrut să implementezi, dacă ai mai fi avut timp?

Antena 2 este un post profitabil. E în top 10 posturi tv din România, peste canale cu bugete considerabil mai mari şi cu o acoperire semnificativ mai largă. Aş mai fi vrut să fac multe, evident, însă odată cu preluarea funcţiei de director general Antena 3 am lăsat Antena 2 în grija Mirelei Albu. Sunt  absolut convins că este pe mâini bune.

.

Unii dintre moderatorii Antenei 3 au un discurs tranşant (iar pe alocuri exagerat) la adresa puterii. Crezi că ar plictisi telespectatorii (sau măcar o parte dintre ei) dacă s-ar rezuma la un simplu act jurnalistic?

Realizatorii Antena 3 sunt oameni pasionali şi e foarte bine cã sunt aşa. Pãstrând proporţiile, te-aş întreba cum ar fi Bill O’Reilly (n.r. – comentatorul politic moderează „The O’Reilly Factor” la Fox News Channel) fără pasiunea şi intransigenţa sa. Ar fi mai plictisitor? Actul jurnalistic se poate face în mai multe feluri. Mă simt aproape de acest tip de jurnalism, cu întrebări usturătoare, dar extrem de bine documentate.

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te