Spectacolul „Proorocul Ilie” de la TNB a stârnit controverse, fiind acuzat de blasfemie. Dan Negru a criticat finanțarea piesei din bani publici, în timp ce Mihai Bendeac l-a atacat dur pe prezentator pentru ideile pe care le promovează. Mihai Bendeac l-a acuzat pe Dan Negru de manipulare și lipsă de înțelegere artistică.
Actorul Mihai Bendeac a intrat în polemică cu prezentatorul TV Dan Negru, care a criticat spectacolul pe rețelele sociale. Mihai Bendeac a acuzat că Dan Negru nu a văzut piesa și nu are capacitatea intelectuală de a o înțelege.
„Domnu’ Dănuț, de ceva vreme, cu “nevinovatele” lui pilde “cultural-educationalo-istorice”, își devoalează noua lui veche pasiune: Mama Rusie. Însă un om cultivat precum dumnealui ar trebui să cunoască măcar vag istoria artelor. Astfel ar înțelege că libertatea este esența tuturor valorilor. Arta proletcultistă, de pildă, a transfortat creatorii în meșteșugari. Pe lângă abordarea subiectului în cheia manipulator – filorusă, domnul Dănuț, acest Suzana Gâdea, acest Dumitru Popescu Dumnezeu cu bretele, probabil că nu a văzut spectacolul. Sau, daca l-a văzut, nu are capacitatea intelectuală de a întelege că actorii/realizatorii lui sunt, la rându-le, creștini. Dar că TREBUIE, în contextul în care campaniile electorale și acest jegos ocean naționalist – extremist au acaparat religia in tonuri sumbre și fasciste, să arătăm cu degetul fariseismul.
Am ajuns în punctul în care îți vine greață când vezi drapelul României. Au fost confiscați termeni precum “țară”, “Dumnezeu”… Actrița care se freacă de cruce îi interpretează pe cei ca… nu dau nume. Nu este un atac la ortodoxie. Nu este un atac la credință. Este un atac la cei care se folosesc de asta, care înțeleg prin asta să semene ură, lipsa de înțelegere, distrugere. Domnu’ Dănuț, ce să zic… Slava!” a scris Mihai Bendeac pe Facebook.
Mesajul lui Dan Negru despre spectacolul „Proorocul Ilie” de la TNB
Dan Negru și-a exprimat părerea despre spectacolul „Proorocul Ilie”. Acesta a adresat o critică acerbă la adresa statului pentru finanțarea unei piese de teatru de la Teatrul Național din București, care, în opinia sa, batjocorește religia și dezbină societatea.
„Statul nu ar trebui să-i învrăjbească pe oameni! Dar o face! N-am văzut piesa de teatru de la TNB, cea în care religia este batjocorită; De asta NU postez NICIO părere despre piesa de teatru! Am văzut însă scandalul de după! Am văzut imagini cu actori dansând lasciv, pe cruce. Treaba lor…
Treaba statului însă e să nu finanțeze vrajba! Și totuși, asta a făcut, plătind pentru această piesă, pentru că cea mai mare parte a bugetului Teatrului Național vine din bani publici.
Cei care au aprobat finanțarea spectacolului știau că piesa va dezbina, că va provoca zâzanie. Și, totuși, au alocat banii.
Fotografia am făcut-o ieri, în fața Catedralei din Cluj, plină de oameni. Statul îi cunoaște pe oamenii ăștia din ultimul recensământ, care arată că peste 99% dintre români au o credință. Și, totuși, statul a aprobat finanțarea unei piese de teatru care batjocorește credința și alimentează vrajba dintre diferite categorii de oameni.
Nu cred că a fost intenționat. Sunt doar proști! Nu-s nemernici, sunt proști. Pentru că nimeni nu mai vrea să lucreze în politică sau administrație publică, au rămas proștii, cei care nu și-au găsit un loc în altă parte. De aici, toate nenorocirile. De aici și vorba: „Zece deștepți nu pot dezlega ce a legat un prost””, a scris Dan Negru pe Facebook.
Reacția Teatrului Național
În urma controverselor, TNB a emis un comunicat pentru a calma spiritele. Instituția a subliniat că „Proorocul Ilie” nu intenționează să ofenseze credința creștină sau alte convingeri religioase.
Teatrul a explicat că spectacolul „este o invitație la meditație sinceră asupra credinței și religiei, într-un moment de profundă criză spirituală și morală.”
„Spectacolul nu este o blasfemie și nu își propune să ridiculizeze credința, ci, dimpotrivă, invită la o reflecție asupra relației dintre om și divinitate. Așa cum se menționează și pe site-ul oficial al spectacolului, ‘Proorocul Ilie este o invitație la meditație sinceră asupra credinței și religiei, într-un moment de profundă criză spirituală și morală”, au declarat reprezentanții Teatrului Național.
Regizorul Botond Nagy declara, înainte de premieră: „Îmi doresc ca prin acest proiect artistic spectatorii să-și analizeze propriile credințe într-o lumină nouă și să înțeleagă adevărata valoare a acestei miraculoase conexiuni interumane care este credința.”
„Proorocul Ilie” este o piesă scrisă de Tadeusz Słobodzianek. Montarea regizată de Botond Nagy este inspirată dintr-un fenomen real, descris de sociologul Włodzimierz Pawluczuk în 1974.
Povestea este centrată pe Eliasz Klimowicz, un bărbat excentric din Polonia anilor 30 – 40, care s-a autoproclamat „profetul Ilie” și a creat o mică comunitate de adepți. Aceștia, după ce au fost martorii unei așteptări zadarnice a apocalipsei, au ajuns să recurgă la crucificarea profetului lor, în încercarea de a grăbi sfârșitul lumii.