Homepage  / Vedete româneşti

Mesajul publicat de David Popovici după ce a devenit campion olimpic la Paris. Ce înseamnă „Amor fati”

Mesajul publicat de David Popovici după ce a devenit campion olimpic la Paris. Ce înseamnă „Amor fati”
16

de Andra Stana,

David Popovici a câștigat luni, 29 aprilie, medalia de aur la proba de 200 de metri liber. „Amor fati!” a scris înotătorul într-un mesaj postat pe Facebook. Ce semnificație aparte are scurtul mesaj în limba latină.

Expresia „Amor fati!” se traduce prin „iubirea destinului” sau „iubirea propriului destin” și descrie, potrivit Wikipedia, o atitudine de acceptare a oricăror aspecte ar avea viața cuiva, incluse fiind aici atât suferința și pierderea, ca fiind bune sau, cel puțin, necesare.

Conceptul menționat anterior se află în strânsă legătură cu filosoful german Friedrich Nietzsche, care a scris în „Ecce homo” că măreția unei ființe umane este „amor fati”: să nu dorească ca nimic să fie diferit, nici în trecut, nici în viitor, nici în eternitate. Cu alte cuvinte, nu numai să accepte ce este necesar, ci să iubească acest lucru.

Este un vis împlinit. Sunt foarte fericit. Sper să nu încep să plâng. Mă bucur că acum cinci minute am scris istorie și, dacă eu, un băiat obișnuit cu dorință arzătoare și puternică, am reușit, atunci oricine poate”, a declarat David Popovici la finalul cursei pentru TVR Sport.

David PopoviciIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 16

Când a realizat David Popovici că a câștigat aurul

„Mi-am dat seama că am câştigat când am atins plăcuţa, pentru că ele au nişte lumini pe ele, dacă atingi primul e o singură lumină, al doilea două lumini, al treilea trei lumini, şi am văzut instant că sunt primul. Euforie, lacrimi şi la mine, nu sunt eu cel mai deschis, dar am plâns şi eu, când am dat primul interviu celor de la TVR. Îmi dădeau lacrimile, inclusiv pe podium, m-am abţinut cu greu. Când eram mic, mă uitam la Jocurile Olimpice, la Michael Phelps, la cum este ridicat steagul tuturor celorlalţi campioni olimpici, cum i se ridică steagul şi am visat la acest moment”.

Mesajul lui David Popovici: „Dacă eu am reușit, oricine poate”

„La 11 ani aveam tortul meu, a fost cu Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Adică eu de la 10-11 ani ştiam că îmi doresc să ajung la Jocuri şi dacă eu am reuşit, un băiat născut și crescut în Pantelimon şi Titan, adică nimic special, dar, de fapt, este special, dacă eu am reuşit, un băiat complet obişnuit, absolut oricine poate, prin determinare, perseverenţă, muncă”.

Întrebat dacă va câștiga medalia de aur și la 100 de metri, campionul olimpic a dat acelaşi răspuns precum cel de duminică: „Habar nu am”.

Marți, 30 iulie, David Popovici va concura în calificările pentru proba de 100 de metri liber. Calificările încep la ora 12.15. Dacă se califică, David Popovici va înota în semifinale de la ora 21.30, pe La Defense Arena.

Sursa foto: Hepta

Citește și:

PE ACELAȘI SUBIECT
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton