Homepage  / Vedete străine

Meryl Streep a primit un Palme d’Or onorific la Cannes 2024. Reacția inedită a lui Juliette Binoche: „Ai schimbat felul nostru de a privi femeile!”

Meryl Streep a primit un Palme d'Or onorific la Cannes 2024. Reacția inedită a lui Juliette Binoche: „Ai schimbat felul nostru de a privi femeile!”
12

de Andreea Hentea,

Imensa actriță adorată în toată lumea a primit aseară, în prima zi a Festivalului internațional de film de la Cannes (desfășurat între 14 și 25 mai), trofeul Palme d’Or onorific, înmânat de actrița Juliette Binoche. Meryl Streep și-a rememorat, cu umor, fabuloasa carieră și a împărtășit cu toți cei prezenți emoțiile pe care i le-a stârnit revenirea la Cannes.

Meryl Streep, discurs emoționant după ce a primit Palme d’Or onorific

Strălucitoare și ireproșabilă ca întotdeauna, Meryl Streep a povestit, acceptând trofeul Palme d’Or: „Eram pe cale să împlinesc 40 de ani și credeam că, deja, cariera mea s-a terminat”.

Marți seara, înainte ca prestigiosul Palme d’Or onorific să-i fie acordat, în prima zi a Festivalului internațional de film de la Cannes, Meryl Streep (74 de ani) a fost întâmpinată de publicul din Palatul festivalului cu aplauze în picioare, care nu au încetat timp de două minute.

Meryl Streep 1Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 12

După ce a traversat covorul roșu în aclamațiile mulțimii de fani și în solicitările fotoreporterilor, actrița premiată cu trei Oscaruri din numărul record de 21 de nominalizări și cu opt Globuri de Aur (plus unul onorific) din 34 de nominalizări, dar și cu nenumărate alte trofee (printre care un premiu César onorific, acordat în 2003), a intrat în sala unde se desfășura gala și a fost atât de copleșită de emoție, încât s-a prefăcut mai întâi că iese de pe scenă, după care a început să danseze în ritmul aplauzelor, a scris variety.com.

Emoții mari și pentru Juliette Binoche

Marea actriță franceză Juliette Binoche, la rândul ei foarte emoționată, i-a înmânat premiul lui Meryl Streep, spunând: „Când te văd pe ecran, parcă nu te mai văd pe tine… De unde vine așa ceva? Te-ai născut așa? Nu știu, dar există ceva puternic în tine, care mă face și pe mine să cred”. Binoche a numit-o pe Streep „o comoară internațională” și a enumerat multe dintre cele mai iubite roluri ale lui Meryl Streep, de la „Alegerea Sophiei” la „Julie și Julia”. Binoche a adăugat: „Ai schimbat felul în care privim femeile”.

În discursul său de acceptare, străbătut de emoție vizibilă, Meryl Streep a mulțumit Festivalului de la Cannes pentru că a invitat-o din nou, după 35 de ani, ultima ei apariție acolo fiind cu prilejul filmului „Evil Angels” (1989). Actrița a spus că vizionarea, la ceremonie, a secvențelor retrospective ale carierei sale a fost „ca și cum ai privi pe fereastra unui tren de mare viteză; mi-am privit tinerețea topindu-se în vârsta mijlocie, chiar pe locul în care mă aflu în această seară, pe această scenă. Atâtea chipuri și atâtea locuri de care îmi amintesc…”.

„Credeam că mi s-a încheiat cariera”

Meryl Streep a mai povestit despre ultima oară când s-a aflat la Cannes: „Eram, deja, mamă a trei copii, urma să împlinesc 40 de ani și credeam că deja cariera mea s-a încheiat, ceea ce pentru actrițe, în acel moment, nu era o așteptare nerealistă. Iar singurul motiv pentru care mă aflu aici, în această seară, este datorită artiștilor foarte talentați cu care am lucrat, inclusiv Madame La President”, a spus ea, arătând spre președinta juriului, Greta Gerwig, cu care a lucrat la filmul „Fiicele doctorului March” (2019).

„Și, apropo, în secvența din filmul «Frances Ha», fiica mea (este vorba despre actrița Grace Gummer, care azi are 38 de ani, una dintre cele trei fiice ale lui Meryl Streep, care a jucat cu Greta Gerwig în filmul din 2012 – n.r.) era cea pe care o bătea, vă povestesc mai târziu despre asta”.

Meryl Streep și-a încheiat discursul spunând: „Sunt extrem de recunoscătoare că nu v-ați săturat de mine și că nu ați coborât din tren”. Actrița a adăugat: „Mama mea, care are, mereu, dreptate în toate, mi-a spus: «Meryl, draga mea, o să vezi. Totul trece atât de repede, atât de repede…».Și așa a fost și va fi mereu. Cu excepția discursului meu, care a devenit, deja, prea lung”.

Întreaga ceremonie de deschidere a Festivalului de la Cannes a părut, de altfel, dominată de prezența lui Meryl Streep, chiar și muzica amintind de unul dintre rolurile ei foarte iubite de fani – cel din „Mamma mia!” (2008). Piesa titulară, cântată de ABBA, a răsunat afară, pe covorul roșu al festivalului, în timp ce piesa cântată de Meryl Streep în film, „The Winner Takes It All”, dar și „Dancing Queen”, s-au auzit în timp ce actrița accepta Palme d’Or.

Meryl Streep a declarat (încă de când Variety a anunțat că va primi un Palme d’Or onorific): „Sunt nemăsurat de onorată să primesc vestea acestui prestigios premiu. Câștigarea unui premiu la Cannes a reprezentat, întotdeauna, pentru comunitatea internațională a artiștilor, cea mai mare realizare din arta cinematografică. A sta în umbra celor care au fost onorați anterior te îndeamnă la modestie, dar este și foarte palpitant. Aștept cu nerăbdare să ajung în Franța, în luna mai, pentru a le mulțumi personal tuturor”.

Greii filmului vin la Cannes

Meryl Streep se alătură altor nume grele din industria cinematografică prezente la ediția din acest an a festivalului.

Este vorba despre îndrăgitul și legendarul George Lucas („Războiul stelelor”), care va primi un Palme d’Or onorific în cadrul ceremoniei de închidere a festivalului, dar și despre renumitul Francis Ford Coppola, care își prezintă noul film, așteptatul „Megalopolis”, în competiție, precum și despre Paul Schrader (legendarul scenarist al filmelor „Taxi Driver”, „Taurul furios” și „Ultima ispită a lui Iisus”), al cărui nou film, „Oh, Canada”, concurează, de asemenea, pentru Palme d’Or în acest an.

Sursă foto: Hepta

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton