Homepage  / Știri

Măsurile drastice anunțate de Netflix. Ce se întâmplă cu cei care împart parola cu altcineva

Măsurile drastice anunțate de Netflix. Ce se întâmplă cu cei care împart parola cu altcineva

de Andra Stana,

După ani de zile în care Netflix nu a acordat prea mare atenție fenomenului, platforma de streaming urmează să ia măsuri serioase împotriva celor care împart parolele cu prietenii. Iată la ce să vă așteptați.

Planurile Netflix pentru cei care împart parola de acces

În curând, abonații Netflix vor trebui să plătească în plus în cazul în care vor să își împartă parola cu familia și prietenii din afara gospodăriei lor.

Așadar, care sunt măsurile luate de Netflix împotriva partajării parolelor. Și ce se va întâmpla dacă veți fi prins? Iată ce trebuie să știți.

De ce ia Netflix măsuri drastice împotriva partajării parolelor

Netflix nu a avut întotdeauna o problemă cu abonații care își partajează parolele. În urmă cu 7 ani, Reed Hastings, CEO-ul Netflix, a numit această practică un „lucru pozitiv”. Și asta pentru că mulți dintre cei care au partajat parolele și-au făcut în cele din urmă propriile conturi, scrie techhive.com. Cu toate acestea, în 2016, Hastings nu încuraja de fapt partajarea parolelor, dar nici nu părea interesat de o oprire a fenomenului. Acesta menționând că partajarea conturilor „nu a fost cu adevărat o problemă”.

Desigur, comentariile lui Hastings din 2016 veneau în contextul creșterii explozive a numărului de abonați pentru Netflix. La începutul anului 2022, această creștere a stagnat, Netflix raportând că baza de abonați s-a redus pentru prima dată într-un deceniu. Partajarea parolelor a fost parțial de vină, a declarat atunci compania.

Deși Netflix nu a cuantificat cât de multe venituri ar fi putut pierde de la cei care au partajat parole, un raport al Los Angeles Times estimează că această practică ar fi putut costa operatorii de streaming și de televiziune cu plată până la 9,1 miliarde de dolari în 2019, o cifră care ar putea crește la 12,5 miliarde de dolari până în 2024.

De asemenea, peisajul streamingului s-a schimbat dramatic în ultimii ani. În 2016, Netflix nu era „deranjat” de cei care împărțeau parolele, deoarece streamerul se confrunta cu puțină concurență serioasă. Astăzi, Netflix împarte piața cu Disney+, HBO Max, Paramount+, Peacock și Apple TV+.

Având în vedere că toți marii jucători se luptă pentru a obține noi abonați, furnizorii de streaming precum Netflix nu le mai dau liber celor care partajează parole.

Netflix limitează numărul de dispozitive care pot accesa simultan un cont, în funcție de planul tarifar ales. De exemplu, în România, abonamentul care permite vizionarea de pe orice dispozitiv costă 11,99 euro pe lună.

Cât de „legal” este să vă partajați contul de Netflix

Conform Centrului de asistență al Netflix, contul Netflix este destinat folosirii la comun cu cei din aceeași locuință – persoanele care locuiesc în aceeași locație cu titularul contului. Cu alte cuvinte, atunci când părinții plătesc un abonament Netflix, copiii își pot face în continuare propriile profiluri de utilizator.

De asemenea, este în regulă să folosiți același cont Netflix atunci când călătoriți sau când vă aflați între locuințe diferite. De exemplu, dacă vă aflați la casa de vacanță, vă puteți conecta la contul dvs. de Netflix acolo, precum și la reședința dvs. obișnuită.

Dar dacă vă partajați parola Netflix – și, prin urmare, contul – cu cineva care nu locuiește în aceeași gospodărie, acest lucru este interzis. Iar acest lucru este clar explicat în Termenii de utilizare ai Netflix.

Cum știe Netflix că partajați parola altcuiva

Netflix spune că utilizează o combinație de adrese IP, ID-uri de dispozitive și „activitatea contului de la dispozitivele conectate la contul Netflix” pentru a determina dacă un cont este utilizat în gospodăria titularului principal al contului.

De asemenea, este posibil ca Netflix să vă ceară să verificați un dispozitiv prin introducerea unui cod de verificare din patru cifre trimis titularului contului.

Este suficient să spunem că, dacă partajați contul Netflix al altcuiva, este probabil ca Netflix să știe acest lucru.

Cât de legală este partajarea parolei Netflix

Ei bine, cei de la techhive.com au explicat că aceasta este o zonă gri. Altfel spus, întrebați 10 avocați dacă este legal să vă partajați parola de la Netflix și veți primi 10 răspunsuri diferite.

În orice caz, nimeni nu a fost vreodată urmărit penal pentru că și-a partajat parola Netflix. Sau cel puțin nu încă.

Cum va funcționa restricția privind parolele Netflix

Prin programele sale pilot recente, Netflix a dezvăluit modul în care va lua măsuri împotriva celor care partajează parole. Mai precis, va solicita utilizatorilor să își verifice conturile. Deținătorii conturilor vor avea opțiunea să plătească suplimentar pentru a-și partaja parola cu alte persoane din afara gospodăriei.

În Canada, Noua Zeelandă, Portugalia și Spania, Netflix permite deținătorilor de conturi să stabilească o „locație principală”, precum și să cumpere „subconturi“ pentru până la două persoane din afara gospodăriei lor.

În mod special, numai titularii de conturi Standard și Premium din țările enumerate mai sus pot crea subconturi pentru alți utilizatori. În schimb, oferta nu este valabilă în cazul abonamentelor Basic sau Basic cu reclame.

Potrivit site-ului citat, Netflix ar putea începe să blocheze conturile celor care nu își pot verifica conturile sau care nu fac streaming sub contul secundar al unui abonat plătitor.

Cât va costa partajarea contului Netflix

În Canada, abonații Premium și Standard (care plătesc 20,99 CAD$ și, respectiv, 16,49 CAD$) trebuie să plătească 7,99 CAD$ pe lună pentru fiecare subcont.

Având în vedere că utilizatorii Premium și Standard din SUA plătesc 19,99 și 15,49 dolari pe lună pentru accesul la Netflix, este de așteptat, mai scrie sursa citată, că abonații Netflix din Statele Unite vor plăti în jur de 7-8 dolari/lună pentru fiecare subcont.

Sursa foto: Hepta

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton