Homepage  / Vedete româneşti

Marius Pancu, știri la 4 ace! „Jurnalismul, prin definiție, trebuie să fie incomod cu autoritățile”. EXCLUSIV

Marius Pancu, știri la 4 ace! „Jurnalismul, prin definiție, trebuie să fie incomod cu autoritățile”. EXCLUSIV
7

de Cătălina Matei,

Cu o eleganță desăvârșită, care trece ușor de micul ecran, Marius Pancu este un reper în televiziune. Nu doar prin stilul vestimentar, cât și prin seriozitatea cu care abordează subiectele, chiar și dincolo de fișa postului. Căci prezentatorul Observatorului de noapte de la Antena 1 este cu ochii pe lume, la propriu și la figurat.

Marius Pancu, eleganța ca punct de reper la știri

Născut la Brașov, Marius Pancu (35 de ani) a debutat în presă la 15 ani, într-un ziar local. De atunci a lucrat în mai multe redacții, iar la 18 ani era deja reporter și prezentator la TVR. A absolvit Facultatea de Jurnalism în cadrul Universităţii Bucureşti şi cunoaște trei limbi străine: spaniolă, franceza şi engleză. Apoi au urmat 10 ani petrecuți la Digi24, unde stilul său vestimentar l-a propulsat direct în „linia întâi” a prezentatorilor de știri, susținut din plin de cunoștiințele sale și de felul direct de a-și aborda invitații cu întrebări incomode.

Iar de doi ani încoace, Marius Pancu prezintă Observatorul de noapte de la Antena 1. A realizat și mai multe interviuri pentru un podcast al postului, iar eleganța sa rămâne în continuare un punct de reper la știri.

Mai multe detalii… aflăm imediat chiar de la Marius Pancu!

Încă puțin și se împlinesc 2 ani de când ești la Antena 1. Cum percepi tu această perioadă? Și ce feedback ai primit de la publicul tău?

Timpul trece repede când zilele sunt pline și cred că am depășit, chiar, borna celor doi ani. Asta se simte în relația cu telespectatorii – e deja bine ancorată pe un capital solid de încredere. Publicul care mă cunoștea și-a dat seama că se poate baza pe aceeași abordare minuțioasă, onestă și fără menajamente, iar cel care abia m-a descoperit cred că a fost inițial surprins de stilul ușor diferit, dar și-a dat seama că niciodată nu voi face rabat de la acuratețe și corectitudine, elementele cele mai importante în jurnalism. Așa că a rămas fidel și acum așteaptă interviurile, abordările sau selecția subiectelor din fiecare seară.

Marius PancuIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 7

„E un semn că ne facem bine treaba”

Dar de la interlocutorii tăi prezenți în studio? Ai avut parte de vreun refuz până acum? Dacă da, dincolo de nesincronizările din program, care au fost motivele?

După cum îmi mărturisea, candid, un tânăr om politic într-o discuție în culise: „Ai deja un renume la noi în partid și n-o să se îngrămădească nimeni să vină la tine.” Pe de-o parte, e un semn că ne facem bine treaba – jurnalismul, prin definiție, trebuie să fie incomod cu autoritățile și cu cei care au impact asupra formulării legilor, din orice sferă ar veni intervievații.

Pe de altă parte, e un simptom social trist – îți dai seama că politicienii sau factorii de influență și decizie nu sunt obișnuiți să dea socoteală în marja responsabilităților pe care le au, pentru că nimeni nu le-o prea cere. În plus, sunt atât de multe mijloace media acum încât le vor alege pe acelea unde pot doar să dea declarații, nu să vină cu explicații.

Sunt nenumărate refuzuri, întotdeauna motivate politicos, deși uneori fuga de răspundere e evidentă, iar minciuna are picioare scurte – sunt autorități care motivează că nu pot intra în direct pentru că sunt plecate, dar apoi apar într-un cadru mai blând, la aceeași oră. Aici și publicul are responsabilitatea de a le cere aleșilor să își valideze programele în dezbateri reale și să-și demonstreze adevărul răspunzând unui șir de întrebări articulate și fără amortizor.

Marius Pancu: „Am reușit să demontez mitul că publicul larg nu vrea calitate”

Stilul tău vestimentar este iar un alt aspect care te pune în evidență la pupitru știrilor. Câte costume ai în garderobă? Și care este primul aspect de care ții cont când achiziționezi unul?

Haha, mă îmbrac în costum de 15 ani (mai mult, de fapt, dar să spunem că de atunci am aceleași dimensiuni), minimum 5 zile pe săptămână, deci probabil că în garderobele combinate (acasă și la serviciu) aș putea acoperi lejer o lună fără să repet vestimentația. Dar acesta, e, iată un simbol de sustenabilitate – un costum te poate servi decenii. La asta mă și uit – nu țin cont de branduri, ci de materiale; nu țin cont de mode, ci de un stil clasic, atemporal și îmi doresc ca hainele pe care le port să fie făcute pe măsura mea. Astfel, nu mă poartă, ci le port și asta se vede și se simte mult mai bine.

Până acum din punct de vedere profesional, care a fost cea mai mare satisfacție a ta? Dar cel mai mare regret?

Că am reușit să demontez mitul că publicul larg nu vrea calitate. Ba da, e extrem de receptiv dacă ești statornic în a-i oferi subiecte inteligente, se vede pe cifrele de audiență. Fiecare zi în care reușesc să explic o idee nouă, să aduc lumină asupra unui subiect, să demonstrez cât de găunos e vreun influent al zilei e o reușită pentru mine și interesul public.

Au fost interviuri care au schimbat autorități din funcții sau măcar le-au clătinat bine soclul clădit pe minciuni și incompetență, iar astea sunt mici victorii. Dar ritmul e atât de dinamic la știri, încât n-ai prea mult timp să contabilizezi succesul și, cu siguranță, nici vreme de regrete. Poate la pensie. (râde)

Foto: Instagram

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton