; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Vocea Asia Express, Marius Damian, va fi povestitorul emisiunii și în noul sezon

Marius Damian, vocea de la „Asia Express”, va juca rolul lui Ștefan cel Mare într-un nou film istoric românesc

23 May 2021

Regizorul Alexandru Maftei a început deja producția la un proiect ambițios, un film istoric intitulat „Patimile lui Ștefan', informează cineuropa.org.  

Actorul Marius Damian, vocea de la „Asia Express', dar și talentat caricaturist, actor de teatru și film, cunoscut din „Funeralii fericite' (2013), „Inimi cicatrizate' sau „Afacerea Est' (ambele din 2016), va juca rolul voievodului Ștefan cel Mare într-un film românesc care are titlul de lucru „Patimile lui Ștefan'. 

Proiectul este unul foarte curajos și rar abordat în cinematografia românească actuală, implicând costuri mari, documentare minuțioasă, reconstituire a evenimentelor de epocă, scenografie și costume relevante, dar mai ales portretul unuia dintre cei mai iubiți voievozi ai românilor. Conform sursei citate, filmul regizorului Alexandru Maftei va reconstitui un moment crucial din viața lui Ștefan cel Mare, ziua de 6 martie 1486. Cineastul a explicat că scenariul pe care l-a scris împreună cu Alexandru Spătaru „acoperă luptele lui Ștefan, precum și transformarea lui dintr-un lider militar într-un conducător cu adevărat vizionar', într-un moment istoric aflat sub semnul unui pericol imens. 

Cineastul, cunoscut pentru comedia romantică „Bună! Ce faci?' (2010) și pentru drama „Domnișoara Christina' (2013), ecranizare după Mircea Eliade, a povestit, de data aceasta pentru site-ul Cinemagia, că intenționează de vreo cincisprezece ani să realizeze un film de ficțiune despre Ștefan cel Mare (voievodul Moldovei între anii 1457 – 1504), după ce în 2006 a realizat un documentar despre voievod pentru emisiunea „Mari români”, difuzată de TVR. Regizorul a folosit atunci, pentru documentare, cartea istoricilor Ştefan Gorovei şi Maria Magdalena Szekely, „Princeps Omni Laude Maior – O istorie a lui Ştefan cel Mare”, care apăruse în 2005, şi a făcut, de asemenea, un tur al bisericilor construite de voievod în Moldova.

Actorii Silvian Vâlcu şi Ioan Batinaş, în rolurile a doi pictori angajați de Ştefan cel Mare pentru pictarea mănăstirii de la Putna, sursa foto: Alien Film Entertaiment.

„Patimile lui Ștefan', în opoziție cu istoria contrafăcută învățată în comunism

Filmările pentru „Patimile lui Ștefan' vor avea loc în a doua parte a acestui an și în prima parte a anului 2022, iar în distribuție, alături de Marius Damian, îi vom regăsi pe Vlad Corbeanu, Cezar Grumăzescu, Ioan Batinaș și pe Silvian Vâlcu. Filmul lui Alexandru Maftei intenționează să respecte adevărul despre voievodul român, în opoziție cu istoria contrafăcută învățată în comunism și să arate metamorfoza trăită de voievod în acel moment de răscruce, după care a ctitorit peste 40 de biserici și mănăstiri, în memoria luptelor pe care le-a dus. Se estimează că premiera filmului va avea loc în toamna lui 2022 sau chiar în primăvara lui 2023, dacă producătorii vor avea în vedere selecţia într-un festival.  

Producătoarea Iuliana Tarnoveţchi a declarat, de asemenea, pentru Cinemagia, că respectarea adevărului istoric a fost esenţială pentru acest film. „Pentru respectarea adevărului istoric a fost necesară o pregătire mult mai complexă și mai de lungă durată decât pentru un film contemporan. Accesul la costumele, scenografia, limba corespunzătoare acelor vremuri a necesitat multă cercetare în prealabil și timp pentru confecționarea sau procurarea acestor elemente speciale, de epocă. O producție de acest gen necesită resurse financiare extrem de ridicate. Acest film este realizat cu ajutorul consultanților istorici, atât pentru necesitatea respectării cronologiei faptelor, cât și pentru acuratețea costumelor, armelor, arhitecturii momentului. Este o producție de proporții, cu calități unice, care dorește să readucă în atenția spectatorilor un erou incontestabil, alături de o filă semnificativă, poate una dintre cele mai importante, din istoria poporului român', a spus aceasta.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare