; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Dumitru Prunariu si Alexandru Mironov

TVR 1 va avea pe 21 august transmisiuni speciale de la eclipsa totală de soare din SUA

08 August 2017

Pe 21 august, postul TVR 1 va difuza în direct, din SUA, Marea eclipsă americană, cel mai important eveniment astronomic al anului, eclipsa „soră' a celei pe care am urmărit-o din România, în 11 august 1999, adică în urmă cu 18 ani, 11 zile şi 8 ore – perioada la care o eclipsă se repetă (ciclul Saros).

 

TVR are la faţa locului o echipă formată din Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român care a ajuns în spaţiul cosmic, Alexandru Mironov, voce publicistică a literaturii ştiinţifice, şi Cătălin Beldea, „vânătorul de eclipse', cel care, de 12 ani, aleargă prin toată lumea pentru a surprinde acest fenomen astronomic.

„De la înălţimi cosmice, eclipsele se văd într-un mod unic. Practic, de pe o orbită circumterestră se vede umbra Lunii ca un disc întunecat alergând pe suprafaţa globului terestru. Unii astronauţi au avut această şansă extrem de rară să vadă eclipse de Soare din cosmos', dezvăluie Dumitru Prunariu.

Punctul de maximă vizibilitate a eclipsei – faza de eclipsă totală – va avea loc la ora 20.43, ora României. Eclipsa din 21 august 2017, traversează SUA de la Vest la Est. Echipa care va transmite pentru TVR a ales să observe fenomenul de eclipsă din Wyoming, în vecinătatea oraşului Casper, pentru că statistica arată că aici probabilitatea de cer senin este foarte mare.

„Pentru a vedea o eclipsă în toată splendoarea ei, e important să nu ai pic de nor şi, dacă se poate, să fii la o altitudine mare, or noi vom fi la 1600 de metri, în Casper, care este în top 5 locuri avizate pentru acest fenomen', spune Cătălin Beldea.

În viziunea lui Alexandru Mironov, „această eclipsă, care se petrece din nou pe teritoriul SUA după 99 de ani (ultima a fost în 1918 -n.r.), a stârnit deja un imens interes – 20 milioane de oameni, apreciez eu, vor fi de-a lungul şi de-a latul acestei bande care începe la Seattle şi se termină deasupra Floridei. Iar noi promitem o relatare completă şi frumoasă despre o aventură care, dincolo de eclipsă, are şi vizite în laboratoare, universităţi, în locuri deosebite în care elitele Pământului creează paşii spre progres.'

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare