Homepage  / Timp liber

Serialul „Marcel Iureș prezintă Enigmele României” se vede la Serile Filmului Românesc. Când vor fi difuzatele episoadele și cât costă biletul

Serialul „Marcel Iureș prezintă Enigmele României” se vede la Serile Filmului Românesc. Când vor fi difuzatele episoadele și cât costă biletul
15

de Roxana Mirea,

Cinefilii vor putea urmări două episoade din cadrul serialului „Marcel Iureș prezintă Enigmele României” în cadrul secțiunii „Documentar” a festivalului „Serile Filmului Românesc” (SRF) de la Iași. Acestea vor fi difuzate sâmbătă, 3 august, de la ora 13:00, la Cinema Ateneu, Iași. 

„Marcel Iureș prezintă Enigmele României” la Serile Filmului Românesc 

Proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri despre culisele emisiunii, la care vor lua parte actorul Marcel Iureș, producătorul executiv John Florescu și producătorul asociat al documentarului, Dan Drăghicescu. 

Cele două episoade care urmează a fi proiectate în cadrul celei de-a cincisprezecea ediții a Serilor Filmului Românesc explorează mistere și enigme din istoria României, cum ar fi cauza morții poetului național Mihai Eminescu și căutarea tablourilor dispărute în urma „marelui jaf” de la muzeul Brukenthal din Sibiu. 

„Marcel Iureș prezintă Enigmele României” este cea de-a doua serie locală a televiziunii HISTORY Channel în România, formată din șase episoade de 30 de minute, în care consacratul actor Marcel Iureș cercetează o serie de enigme fără răspuns, care se axează pe istorie, geologie, castele, crime, lumini cerești, tulburări mentale și ritualuri religioase ascunse. 

Actor de teatru și de cinema respectat, Marcel Iureș a lucrat și cu regizori americani legendari precum Brian De Palma și Francis Ford Coppola și a împărțit ecranul cu giganți de la Hollywood precum Tom Cruise, Johnny Depp, Nicole Kidman, George Clooney și Brad Pitt. Filmografia sa internațională include roluri în filme precum „Interviu cu un vampir: Cronicile Vampirilor” (1994), „Misiune imposibilă” (1996), „Pacificatorul” (1997), „Războiul lui Tom Hart” (2007), „Tinerețe fără tinerețe” (2007) și „Pirații din Caraibe: La capătul lumii” (2007). Printre cele mai remarcate filme românești în care a jucat Marcel Iureș se numără „Stejarul” (1992), „Balanța” (1992), „Vacanța cea mare” (1988), „Tatăl fantomă” (2011) și „Octav” (2017). 

HISTORY Channel este partener media al evenimentului „Serile Filmului Românesc” (SFR). 

Bilete la proiecția celor două episoade din „Enigmele României” pot fi achiziționate de la acest link: https://eventbook.ro/film/bilete-sfr-2024-enigmele-romaniei 

Sinopsisul episoadelor 

Jaful De La Muzeul Bruckenthal 

România anului 1968 era mai bine păzită decât închisoarea Alcatraz. Nimeni nu putea mișca un deget fără știrea Securității. Iar Muzeul Bruckenthal din Sibiu a fost unul dintre punctele fierbinți monitorizate de Securitatea dictatorului Nicolae Ceaușescu. În aceste condiții, 8 tablouri foarte valoroase au fost furate și scoase din țară. 55 de ani mai târziu, nimeni nu știe ce s-a întâmplat. Doar 4 dintre ele au fost găsite, în S.U.A., iar președintele Emil Constantinescu a reușit să le recupereze, cu ajutorul lui Bill Clinton și al Băncii Mondiale. Cum au ajuns picturile în S.U.A.? Cine le-a furat? Cum au fost transportate peste granițele a două țări comuniste – România și Ungaria? Unde sunt celelalte patru tablouri? Ce a aflat poliția? Cine sunt principalii suspecți? Acestea sunt doar câteva dintre întrebări. Vă vom prezenta întreaga poveste, informațiile oficiale și ipotezele. 

Personalități prezente în episod 

1. EMIL CONSTANTINESCU, fost președinte al României. El a adus în România patru dintre tablourile furate care au fost găsite în SUA. S-a întâmplat în 1998. 

2. ALEXANDRU CHITUȚĂ, managerul Muzeului Bruckenthal – a realizat o expoziție bazată pe povestea tablourilor furate. 

3. RĂZVAN POP, istoric și manager al Bibliotecii Astra din Sibiu – a scris despre această poveste. Realizează podcasturi cu subiecte istorice. 

4. Comisar șef RADU PĂREAN – cunoaște detalii despre investigația realizată în acea perioadă. 

brukenthal1Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 15

Moartea lui Mihai Eminescu 

A fost ucis, a fost victima unui complot politic, victima malpraxisului sau a murit cu adevărat din cauza sifilisului și a bolilor psihice grave? Mihai Eminescu (1850-1889) este cel mai cunoscut și influent poet și jurnalist român. El este descris ca un geniu. La vârsta de 33 de ani a fost internat într-un azil de boli mintale. Coincidență sau nu, în aceeași zi, România își schimba aliații, lucru criticat vehement de influentul jurnalist Eminescu. Moare 6 ani mai târziu. În tot acest timp a fost spitalizat de multe ori de prietenii săi. Majoritatea acestora sprijinea noua orientare a politicii externe a țării. Teoriile conspirației pornesc de la tratamentul cu mercur care i-a fost administrat în ultimii ani de viață. 

Există cel puțin 3 teorii, cu privire la modul în care a murit Mihai Eminescu. Prima: scriitorul ar fi fost otrăvit cu mercur, la comanda adversarilor săi. 

O a doua teorie duce la concluzia că Mihai Eminescu a fost diagnosticat greșit cu sifilis și alienare mintală, în consecință, primind un tratament nepotrivit. Ca atare, Poetul ar fi fost victima malpraxisului. A treia teorie vorbește despre o crimă. Lovit cu o cărămidă în cap de un bolnav psihic internat în același sanatoriu. Motivul este în sine o poveste desprinsă din filme. 

Eminescu_3_001Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  9 / 15

Personalități prezente în episod: 

1. CRISTIAN TUDOR POPESCU – unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști și scriitori români. În documentar, acesta vorbește despre Eminescu, jurnalistul. 

2. COSMIN CIOTLOȘ, lector la Facultatea de Litere a Universității din București, critic literar. 

3. IRINEL POPESCU, unul dintre cei mai renumiți chirurgi români. El a investigat bolile lui Eminescu cu ajutorul altor specialiști. 

4. FLORIN CHIRCULESCU – chirurg și scriitor – a scris un bestseller despre Eminescu, intitulat „Solomonarul”. 

Sursa foto: History Channel

Citește și:

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton