; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Georges_Enescu

Maraton George Enescu, pe 19 august, la TVR 3: se împlinesc 136 de ani de la nașterea marelui compozitor

16 August 2017

Cel mai mare muzician al României este omagiat, la 136 de ani de la naştere, prin programe speciale la TVR 3, pe tot parcursul zilei de sâmbătă, 19 august. Iar din 20 august, personalităţi ale căror vieţi s-au împletit cu opera enesciană transmit „Un gând despre Enescu'.

 

 

La 136 de ani de la naşterea celui mai mare şi prolific compozitor al României, pe 19 august, Televiziunea Română îi dedică lui George Enescu o serie de programe din arhiva TVR, materiale rarissime – documente de mare valoare, filme artistice, concerte – care vor bucura cu siguranță publicul telespectator.

Maratonul Enescu se va desfăşura pe tot parcursul zilei de sâmbătă, 19 august, la TVR 3, postul care, din 2 septembrie, va transmite în direct cele mai importante evenimente ale ediţiei a XXIII-a a Festivalului Internaţional George Enescu.

 

Ce vedem în maratonul din 19 august

Pe 21 august, telespectatorii TVR 3 vor putea urmări, de la ora 10.00, documentarul „Enesciana – Luceafărul muzicii românesti'. Filmul reflectă cele mai importante momente din viaţa compozitorului: primirea primei viori, anii de studiu şi perioada componistică.

Filmul artistic „Enesciana – Vox Maris', realizat pe muzica poemului „Vox Maris' de George Enescu, începe la TVR 3 de la ora 12.55, iar de la 14.00 poate fi urmărit documentarul în trei părţi „Plaiurile dorului – Casele lui George Enescu'. Prima parte prezintă casele memoriale de la Liveni, Mihăileni, Dorohoi şi Botoşani; locuinţele de la Tescani şi Sinaia le vizităm, în partea a doua a producţiei, de la ora 15.00, iar Palatul Cantacuzino din Bucureşti, transformat în Muzeul Naţional „George Enescu' – una dintre cele mai frumoase clădiri ale Capitalei – este reflectat în ultima parte a documentarului de la TVR 3, de la ora 15.37.

Momente-tezaur din ediţiile anterioare ale Festivalului ce poartă numele marelui compozitor vedem tot pe 19 august, la TVR 3, sub titlul „Bis Festival George Enescu'. Astfel, la ora 16.30, ne bucurăm de „Poloneza' din opera ceaikovskiană „Evgheni Oneghin', în interpretarea Royal Philharmonic Orchestra, dirijată de Andrew Litton. La 16.40, aceeaşi Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, ne încântă cu „Nimrod' din opusul „Variaţiunile Enigma', purtând semnătura lui Sir Edward Elgar. Iar de la 19.40, o revedem pe pianista Alexandra Dariescu interpretândBacchanale din „Suita Nr. 3' a lui Constantin Silvestri.

Filmul artistic „Suita Sătească', realizat pe muzica celebrei „Suite simfonice' de George Enescu, poate fi urmărit, la TVR 3, de la ora 16.45, continuat, de la 17.25, cu filmul artistic Bucuriile Muzicii „Enesciana' – Opus 11, realizat pe muzica „Rapsodiilor romane 1 şi 2', ale aceluiaşi George Enescu.

„Istoria Operei Oedip' o aflăm de la ora 18.00, tot la TVR 3. Compusă în perioada 1921 – 1931, tragedia lirică inspirată din lucrările lui Sofocle a fost dedicată de Enescu soţiei sale, Maruca. De altfel, opera a fost compusă chiar la conacul acesteia din Tescani, într-un pavilion de vară ridicat pe o colină artificială din pământ, în mijlocul pădurii.

Maratonul Enescu din 19 august continuă, la ora 19.00, cu „Suita I pentru orchestră' a celui mai important muzician român, din Concertul Extraordinar Festivalul George Enescu 1995, sub bagheta unicului Yehudi Menuhin.

Ziua Enescu la TVR 3 se încheie cu una dintre ediţiile de colecţie ale Interviurilor Festivalului George Enescu, difuzată de la ora 20.00, în care Marius Constantinescu a avut-o ca parteneră de dialog pe violonista Janine Jansen.

 

„Un gând despre Enescu'

Începând de duminică, 20 august, până duminică, 27 august, la TVR 3 cunoaştem unele dintre marile personalităţi internaţionale, ale căror vieţi şi cariere s-au întâlnit şi – nu de puţine ori – au fost influenţate în mod semnificativ de opera marelui nostru compozitor. 

Un gând despre Enescu va veni, aşadar, zilnic (de luni până vineri de la 15.50 şi 21.50, respectiv sâmbătă şi duminică la prânz şi seara), sub forma unor scurte materiale video, de la Arthur Rubinstein, Yehudi Menuhin, Dmitri Shostakovich, Mihail Jora, Pablo Casals, David Oistrach, Tudor Arghezi şi Cella Delavrancea.

 

Festivalul George Enescu, ediția 2017, începe pe 2 septembrie

În perioada 2-24 septembrie, ediţia 2017 a Festivalului Internaţional George Enescu va aduce la Bucureşti şi în alte şapte oraşe din ţară peste 3.000 dintre cei mai apreciaţi artişti străini şi români ai momentului, în peste 80 de evenimente.

Începând cu prima sa ediţie, din anul 1958, Televiziunea Română este un partener de tradiţie al Festivalului, ajungând în prezent să preia şi transmită integral toate concertele acestuia.

Magia există şi anul acesta, la TVR 3, din pasiune pentru perfecţiune.

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare