Denzel Washington este al doilea actor afro-american care are in palmares premiul Oscar dupa Sidney Poitier. Cerebral si meticulos, Washington este un nume respectat si admirat la Hollywood.
In lumea artei descoperi frecvent cazuri in care posesorul unui talent iesit din comun are o viata haotica si mai multe minusuri la activ in ceea ce priveste moralitatea sau alte trasaturi esentiale pentru un om respectabil. Aceste lucruri pot sa fie de la inceput inscrise in gene sau pot fi rezultatul nefast al unui mediu intoxicat de tentatii, vicii si vanitate – asa cum este Hollywood. Printre exceptii se afla si Denzel Washington, care nu a oferit presei de scandal nici un subiect consistent de barfa si care este casatorit de 24 de ani cu Pauletta. Actorul nascut in Mount Vernon, New York, pe 28 decembrie 1954, este considerat unul dintre cei mai atragatori actori din cetatea filmului, iar in privinta talentului sau artistic este sugestiva declaratia lui Tom Hanks din 1993. Acesta a comparat experienta de a lucra alaturi de Denzel Washington la „Philadelphia” cu „o scoala de film” si a admis ca a invatat de la colegul sau de platou a groaza de ponturi ale meseriei.
Denzel a fost la inceput atras de medicina, apoi de jurnalism, dar piesele in care a jucat cand era student i-au schimbat radical preferintele, apropiindu-l de a saptea arta. La inceputul carierei sale de actor a lucrat in paralel in televiziune si cinema, iar timp de sase ani a fost doctorul Chandler in serialul „St. Elsewhere”. La scurt timp dupa ce a renuntat la acest proiect a venit prima nominalizare la Oscar, pentru rolul sau din „Cry Freedom” (1987) si doi ani mai tarziu ravnita statueta intra in posesia lui Denzel pentru interpretarea sa din filmul „Glory”, regizat de Edward Zwick. Recunoasterea internationala si respectul au fost castigate cu adevarat dupa lansarea productiei „Malcolm X” – o pelicula considerata de Martin Scorsese unul din cele mai izbutite filme realizate in anii ’90. Acest statut de invidiat i-a oferit sansa de a refuza multe roluri care nu i s-au parut potrivite sau care l-ar fi incadrat intr-o categorie anume (Martin Luther King) si a fost un prilej de a-si expune raspicat punctul de vedere si convingerile.