„Luther” (2010-2019) a fost mai întâi un serial, care și-a ținut fanii legați de micile ecrane vreme de cinci sezoane, timp în care a strâns un palmares impresionant: 11 nominalizări la premiile Emmy, 16 alte trofee și alte 58 de nominalizări. În rolul principal, a fost Idris Elba, care l-a interpretat pe detectivul John Luther, și l-a avut alături pe Dermot Crowley, în rolul Martin Schenk. După cele cinci sezoane, povestea s-a mutat pe marele ecran, cu filmul „Luther: Apus de soare”, în original „Luther: The Fallen Sun”, care a fost lansat în câteva cinematografe pe 24 februarie și va avea premiera pe Netflix, pe 10 martie.
Filmul este o poveste de sine stătătoare, dacă nu ați urmărit serialul, nu vă împiedică nimic să vedeți lungmetrajul.
Ce se întâmplă în „Luther: Apus de soare”
Acțiunea e plasată într-o Londră întunecată, desprinsă parcă din benzile desenate, care aduce mai mult cu Gotham decât cu orașul majestății sale. În acest peisaj plin de umbre, se mișcă detectivul John Luther (Idris Elba), mai degrabă un justițiar decât un polițist, un erou ale cărui principale „superputeri” sunt inteligența „excesivă”, capacitatea de a lua decizii rapide (și corecte) și mai ales absoluta nepăsare în fața propriei morți.
În „Luther: Apus de soare”, eroul nostru are în față un nou caz, care implică o serie de crime multiple orchestrate de un psihopat genial. În timp ce el încearcă să-l prindă, acesta reușește să-l arunce în închisoare pentru a-l scoate din joc. Dar Luther evadează și pornește singur pe urmele ucigașului.
Regia lungmetrajului e semnată de Jamie Payne, care-a lucrat și la serial, iar scenariul îi aparține lui Neil Cross, creatorul producției originale. Alături de Idris Elba, din distribuție mai fac parte: Cynthia Erivo, Andy Serkis, Dermot Crowley, Thomas Coombes.
Andy Serkis: „Am mai jucat și în trecut roluri foarte dubioase, dar acesta le depășește”
Prin intermediul Netflix, actorul, care are două Globuri de Aur pentru Gollum din saga „Stăpânul inelelor” și pentru Caesar din „Planeta maimuțelor”, ne-a dat câteva amănunte despre filmul „Luther: Apus de soare” și despre personajul interpretat de el.
Andy Serkis nu a făcut parte din distribuția serialului, așa că pentru el totul a fost nou:
„Când am citit scenariul pentru prima dată, am fost foarte impresionat de scriitura lui Neil Cross. Este amețitoare și captivantă, foarte sumbră și înfricoșătoare. Cu siguranță se învârte în partea întunecată a spiritului uman și asta îmi place mult. Scenariul este scris fără compromisuri și pune sub semnul întrebării ce este umanitatea și unde a ajuns lumea noastră. Reușește să transforme cotidianul în ceva înspăimântător, iar asta m-a atras teribil. Am simțit că acest univers este complet, perfect, iar Luther este un supererou contemporan, un justițiar răzbunător, care are toate neajunsurile și este un ratat la fel ca ceilalți, cu excepția faptului că el e polițist. Un polițist cu dispreț față de sine și plin de îndoieli de sine, care știe ce minusuri are, dar care are și un instinct extraordinar”.
Cât despre personajul pe care-l interpretează, criminalul David Robey, chiar și pe Andy Serkis l-a îngrozit:
„Când am citit scenariul, mi-a lăsat imediat impresia că rolul acesta va fi o călătorie extraordinară. Am mai jucat și în trecut roluri foarte dubioase sau inspirate din persoane reale, a căror moralitate era mai mult decât îndoielnică. Rolul acesta le depășește. De fapt, odată ce am terminat de citit scenariul, am simțit nevoia să fac un duș. S-a născut întrebarea dacă vreau cu adevărat să aprofundez acest personaj. Odată ce accepți un rol, pentru ca povestea să merite spusă, trebuie să găsești umanitatea cu care spectatorii pot relaționa, indiferent cât de negativ este personajul. Aceasta era provocarea. Am acceptat-o și a fost o călătorie pe cinste. În plus, prima întâlnire cu Jamie Payne, regizorul, a fost grozavă. Stăpânea materialul extraordinar de bine și ne-am înțeles din prima”.
Iar în căutarea umanității personajului său, actorul are și o teorie:
„Robey vine dintr-o familie săracă și a făcut o grămadă de bani. Este foarte inteligent și un bun cunoscător al tehnologiei. La un moment dat, și-a dat seama că îi lipsește capacitatea de empatie. Pur și simplu nu este programat să simtă nimic pentru nimeni. Această realizare deprimantă a venit cam în același moment în care Robey a început să se cufunde în universul tehnologiei. Această combinație a însemnat că a început să-și construiască propriul relativism moral, propria realitate. Este o lume care lui îi pare foarte normală, dar care este de-a dreptul neobișnuită odată ce ai părăsit această bulă.
Unul dintre subiectele din această poveste este că am creat un monstru într-ale supravegherii. Nu suntem feriți de supravegherea prin ochi și urechi străine niciunde și nicicând. Acest aspect a fost interesant pentru realitatea pe care o crea David. Privește cum o mamă se joacă cu copilul ei și știe că nu va avea niciodată parte de acest sentiment. Vrea să înregistreze durerea altor oameni și să vadă prin ce trec. Dar nevoia de acest drog tot crește și crește, iar el devine manipulativ și violent”.
Dermot Crowley: „Spectatorii vor vedea că filmul este serialul la puterea a zecea”
Actorul irlandez, care va împlini 76 de ani pe 19 martie, a fost foarte bucuros să se reîntoarcă în lumea serialului:
„Când am auzit prima oară că vom face un film, am fost de-a dreptul încântat. Această idee le dăduse târcoale lui Idris și lui Neil Cross de ani de zile, chiar pe parcursul serialului. Dar nu este întotdeauna ușor să pui pe picioare un film. Când am citit scenariul… mi-e greu să vă spun cât de bucuros am fost. A început să-mi bată inima mai repede. Talentul genial al lui Neil Cross te ține cu sufletul la gură încă de la prima pagină. Mi s-a părut că scena de început îmi taie respirația, iar apoi scenariul nu s-a oprit din a oferi șocuri și palpitații până la sfârșit. M-am gândit: Da! A reușit!”.
Personajul interpretat de el în serialul original este Martin Schenk și calitatea lui fundamentală este aceea că încă nu e mort, glumește actorul:
„Există câteva motive pentru care Schenk este personajul ideal de preluat din serial. Unul dintre ele este acela că Schenk e unul dintre puținele personaje recurente, care nu moare în serial. Spre norocul meu, încă trăiesc! Dar acum vorbind serios, Martin Schenk a fost întotdeauna un fel de ancoră morală pentru Luther, încă de la început, de când s-au cunoscut. Există acest sentiment de paternitate, Luther fiindu-i ca un fiu. Schenk știe că Luther ar fi încă și mai pierdut dacă nu s-ar putea baza pe stabilitatea lui”.
Dacă v-a plăcut serialul, Dermot Crowley are argumente să încercați și filmul:
„Idris Elba are o inteligență sclipitoare, agerime, umor, arată bine și poate improviza și lua decizii rapide. Este pur și simplu fascinant. În filmul acesta, explorează personajul în și mai mare profunzime, pentru că punctul de plecare este disperarea totală, ceva ce nu mai experimentase înainte.
Este o bucurie să o urmărești pe Cynthia Erivo. Neil Cross scrie roluri extrem de complexe și este nevoie de actori foarte buni pentru a le dezveli de toate straturile, iar ea face acest lucru cu mare succes. O vedem pusă într-o situație necunoscută, ea își dezvăluie pas cu pas viața privată și emoțiile ies la suprafață, ajutând personajul să înflorească pe ecran.
Am crezut întotdeauna că serialul este, în cel mai pozitiv sens posibil, o operă în cinci acte, pentru că totul este dus la maximum, totul este mult mai înfricoșător, mult mai terifiant și cu mai mult umor din multe puncte de vedere. Cred că spectatorii vor vedea că filmul este serialul la puterea a zecea. Tot ce i-a ținut cu sufletul la gură și ce au adorat în serial este multiplicat în acest montagnes russes. A fost foarte interesant să turnăm filmul și sper că acesta va fi și mai captivant de vizionat”.