; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Geschlechterfrage in der Archäologie

Luni, 8 martie, Viasat History celebrează Ziua Femeii cu două documentare în premieră

06 March 2021

Postul de documentare Viasat History are în program, de la ora 22.00, peliculele „Femeile care au luptat împotriva lui Hitler' și „Enigme dezgropate: Revoluția sexelor'.

Ambele documentare propun o nouă imagine a femeii, diferită de cea cu care ne-am obișnuit până acum, aceea a unei participante pasive la istorie. S-ar putea ca, din preistorie până acum, femeia să fi jucat un rol mai important decât credem. Vedeți mai jos detalii despre cele două pelicule.

 

„Femeile care au luptat împotriva lui Hitler'

Proveneau din toate straturile sociale și erau foste cetățene-model ale celui de-Al Treilea Reich. Mai multe femei din Germania s-au implicat în mișcarea de rezistență și au luptat contra nazismului folosind toate mijloacele de care dispuneau, în pofida violențelor extreme la care au recurs Germania nazistă și cumplitul Gestapo. Ducând o existență nesigură, veșnic în pericol de a fi denunțate de vecini sau rude, ele au transmis informații confidențiale, au răspândit manifeste antinaziste și au salvat evrei de la deportare. După ce au fost arestate, au fost la rândul lor aruncate în închisoare, deportate sau chiar executate. Din păcate, după 1945, în pofida actelor lor de curaj, aceste femei neînfricate au fost date uitării. Iată însă că acum, câteva asemenea eroine ies din umbră. Printre ele se numără Libertas Schulze-Boysen, angajată a Ministerului Propagandei; jurnalista Ruth Andreas-Friedrich; și studenta Sophie Scholl.

„Femeile care au luptat împotriva lui Hitler' va fi difuzat luni, 8 martie, de la ora ora 22.00.

„Enigme dezgropate: Revoluția sexelor'

Bărbați vânători și femei culegătoare: aceasta este imaginea pe care o avem asupra preistoriei. Bărbatul ca vânător a fost mult timp considerat principalul factor care asigura hrana familiei. Ca atare, se presupune că a fost în vârful piramidei sociale încă de la începuturile istoriei omenirii. Greșit, spun acum mulți cercetători. Cu această teorie, primii arheologi nu au făcut decât să confirme că starea de fapt din secolul 19 și de la începutul secolului 20 era ceva „natural', firesc. Iată însă că nu toate descoperirile susțin această imagine și, pe de altă parte, ies la lumină tot mai multe interpretări eronate. Metode științifice folosite de obicei în medicina legală și criminalistică îi ajută acum pe cercetătorii din întreaga lume să contureze noi perspective.

„Enigme dezgropate: Revoluția sexelor' va fi difuzat luni, 8 martie, de la ora 23.05.

Unter den Kriegern der Wikinger gab es auch Kriegerinnen. Das fand eine schwedische Gruppe von Wissenschaftlern heraus, als sie ein bereits vor 140 Jahren ausgegrabenes Skelett aus der Wikinger-Hochburg Birka erstmals einem DNA-Test unterzogen.

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare