TVmania a obținut prin intermediul HBO România un interviu cu Luke Hemsworth, interpretul personajului Ashley Stubbs din „Westworld”. Vedeți mai jos ce spune actorul despre serial.
TVmania a obținut prin intermediul HBO România un interviu cu Luke Hemsworth, interpretul personajului Ashley Stubbs din „Westworld”. Vedeți mai jos ce spune actorul despre serial.
– Ashley Stubbs are parte de un început dramatic în sezonul al treilea – ne poți face o recapitulare cu unde l-am lăsat la finalul sezonului al doilea?
Luke Hemsworth: A fost destul de ambiguu, cred, la finalul sezonului anterior. S-a făcut o aluzie la faptul că Ashley Stubbs era o Gazdă pentru că a vorbit despre un crez central și a vorbit despre bătrân [Robert Ford, interpretat de Anthony Hopkins], care l-a angajat chiar el, dar nu a fost cristalizat până când nu l-am văzut pe Stubbs sezonul acesta și a încercat să-și pună capăt vieții. Dar nu e un țintaș prea bun. Nu știu care e problema lui Stubbs, că nu nimerește nimic.
– Cumva nu are jobul potrivit pentru el, nu-i așa?
Luke Hemsworth: Este cel mai prost specialist în securitate pe care l-ați cunoscut. Care e jobul tău? Ah, să am grijă ca toți să fie în siguranță. O să fii bun la asta, nu? Nu? Teoretic ar trebui să fie grozav, dar nu are foarte multă profunzime. Nu există multă substanță la tipul ăsta.
– Putem vedea o latură diferită a lui Stubbs în acest sezon și un simț al umorului care e mult mai evident, ți-a plăcut să joci aceste laturi noi?
Luke Hemsworth: Da, există foarte mult umor grozav. E foarte sardonic și există o resemnare seacă în umorul lui și avem ocazia de a ne juca cu acest lucru puțin, mai ales împreună cu Bernard [Lowe], care e fantastic. N-am mai avut ocazia de a folosi cuvintele: „Du-te dracu, Bernard” în atât de multe moduri diferite, știi ce zic? „Du-te dracu, Bernard”. La un moment dat devine un fel de „Te iubesc”. „Du-te dracu”.
– Și există o secvență foarte amuzantă, dar importantă în poveste, la un moment dat, în care Bernard îl reprogramează pe Stubbs să aibă grijă de el.
Luke Hemsworth: Chiar atunci când credea că a scăpat, nu? A făcut gestul suprem de a le da drumul tuturor și apoi a fost păcălit de Bernard!
– În ce moment ai aflat că Stubbs este o Gazdă?
Luke Hemsworth: Mă aflam în Kentucky. Aveam un rol foarte mic într-un alt proiect și apoi m-au pus într-un avion în drum spre platourile „Westworld”, unde trebuia să filmez la 6 dimineața, în Los Angeles. Ajung pe aeroportul din Atlanta și era închis, ratasem zborul, un moment foarte stresant. La 1 dimineața, primesc un email de la Jonah [Jonathan Nolan] cu niște rescrieri ale secvențelor și există foarte mult dialog în acea scenă. Eu zic: „Noroc că sunt treaz și pot să apuc să învăț textul” și apoi încep să citesc și se vorbește despre „asta e crezul meu central? Ia stai puțin”. Deci pur și simplu a strecurat acest element în text.
– Probabil că te-ai simțit de parcă ai fi fost în „Westworld” ca un actor care citea un scenariu și care practic capătă conștiență în acest fel?
Luke Hemsworth: Exact. Am apărut pe platouri, cu cinci ore întârziere și sunt 500 de persoane implicate în filmări, există ambarcațiuni și avioane și eu întreb: „Ce se întâmplă? Sunt o gazdă?” și Jonah spune „Poate”. Apoi Tessa [Thompson] și cu mine avem un moment foarte liniștit în tot acest haos și încerc să înțeleg această scenă. Habar n-am ce fac în acest moment. A fost lăsat ambiguu până când am primit o felicitare de Crăciun de la Lisa [Joy] cu textul: „Felicitări, te facem robot, pentru că roboții sunt eterni”. Reacția mea a fost „Ok, grozav. Acum știm”. Apoi prima mea secvență este [face sen cu degetul la tâmplă]: ups, am ratat.
– Crezi că gazdele-roboți sunt mai umani decât oamenii?
Luke Hemsworth: Da, de la început, teoria mea era că roboții sunt schematica pentru noua rasă umană, că în direcția asta ne îndreptăm – că devenim o societate atunci când suntem cu toții inteligențe artificiale. Nu știu. Asta a fost teoria mea originală în sezonul întâi. Dacă se va întâmpla acest lucru sau nu e o întrebare distinctă, pentru că nimeni nu-i spune lui Stubbs nimic! Cred că asta e ce se întâmplă, nu? E ca și cum Dolores ar spune că Gazdele sunt zeii și că ei creează o rasă superioară și scapă de ce este inutil, poate.
– Ți-a schimbat prezența ta în serial perspectiva legată de progresul tehnologic?
Luke Hemsworth: Da, din 2014, atunci când am început să lucrăm la show, diferența față de momentul prezent e imensă. Și cunoscându-i pe Lisa și Jonah, nu cred că nici ei au prea multă speranță legată de viitor, și cred că acest lucru este puternic reflectat în noul sezon. Dar de asemenea cred că o parte din lipsa de speranță vine de la resemnarea de a fi pe acest drum și nu putem să îl părăsim. O să vină. Vom începe să avem, și deja avem parțial, această revoluție artificială. Nu cred că e tras de păr, nu? Care e totuși răspunsul? Pentru că nu ne vom opri din a folosi tehnologia în toate formele ei. Nu poți pune duhul înapoi în lampă. Așa că există această senzație de „suntem aproape de apocalipsă, dar tot o să ne întâlnim la bar”.
– Ce părere ai legată de faptul că femeile par să fie la conducere în „Westworld”?
Luke Hemsworth: Cred că fără acest element, tot serialul ar fi complet diferit, dintr-o altă epocă altă eră care s-a încheiat. Și cred că elementul reflectă cât de uimitoare sunt aceste femei. Evan [Rachel Wood] și Thandie [Newton] sunt forțe ale naturii și sunt constant uimit de ele. În una dintre primele mele zile pe platouri lucram cu Evan și ea era în scaun, în modul de diagnostic și îmi aduc aminte că observam cât de subtilă este – nu avea nicio respirație irosită, nici o mișcare irosită – mâinile ei, tot. A fost ca și cum primeam o lecție de interpretare. Este atât de sublimă acum. Și e valabil pentru toate. Inclusiv Thandie. Iar Thandie a făcut acest lucru fiind dezbrăcată pentru jumătate din sezon, ceea ce e cu atât mai grozav.
– E adevărat că Evan Rachel Wood te-a rănit în timpul unei scene de luptă care a mers prost?
Luke Hemsworth: De fapt, m-am rănit singur înainte. Ea a reușit să nu mă rănească. Eu atârnam un televizor de perete și eram cocoțat pe o scară. Era un televizor foarte mare. Eram cocoțat pe o scară și era la înălțime și eram singur. Îl mișcam puțin ca să îl montez pe perete și bicepsul mi s-a deplasat de pe os! Am crezut că eram ok, dar mușchiul s-a deplasat și s-a rulat până în umăr. Așa că în prima scenă de luptă [în episodul al doilea din acest sezon] pe care am avut-o cu unul dintre acei tipi, în hol, nu aveam niciun biceps atașat și de aceea au ales să mă împuște în braț ca să lupt cu un singur braț în marea majoritate a scenei. Apoi m-am operat și mi-au reparat mușchiul, l-au reatașat, și apoi am avut marea scenă de luptă cu Evan, literalmente imediat ce mi-am revenit.
– Ce s-a întâmplat în acea scenă de luptă cu Evan Rachel Wood?
Luke Hemsworth: M-a lovit cu piciorul iar și iar, m-a aruncat într-un zid și apoi m-a aruncat de la balcon. Dar ea a fost grozavă. A fost o filmare intensivă fizic. Nu mi se pare că scenele de luptă sunt distractiv de filmat. Sunt foarte coregrafiate, dar mereu dor. Și la început încerci să zici „Ah, nu, nu am nevoie de protecție pentru genunchi, nu”. Dar după ce cazi în genunchi de 90 de ori… Repetiția doare. Există un motiv pentru care avem cascadori și sunt absolut fantastici. Știu cum să cadă și știu cum să te facă să arăți bine.
– Ce procent din cascadorii este realizat de echipa de cascadori și cât faci chiar tu?
Luke Hemsworth: Acea luptă a fost făcută de noi, în afară de ultima bucată când Stubbs cade peste balustradă. Acela este Simon, dublura mea. E coregrafiat și este exact ca o scenă, repetăm și repetăm și repetăm, și încă mai mult, probabil decât o secvență normală, dar e vorba de siguranță aici, pentru că nu poți folosi actori în cascadorii. E un mare nu.
– Încă mai consideri Los Angelesul drept casa ta?
Luke Hemsworth: Tocmai m-am mutat înapoi în Australia. Am locuit în LA timp de 7 ani și apoi în decembrie 2019 ne-am hotărât să ne întoarcem acasă. Am avut ocazia de a ne întoarce acolo și copiii au ajuns la o vârstă la care ne gândeam „Ah, e momentul să-i înscriem la o școală la care ne-am dori să meargă” și avem o școală grozavă numită The Living School, în care sunt împrumutate o mulțime de principii din Finlanda și Suedia, toate aceste locuri care sunt pe primele locuri în lume la învățătură, și copii se simt foarte bine, le place foarte mult.
– Ți se pare ușor să lași toate în urmă la finalul unei zile de lucru? Cu un show ca „Westworld”, unde ai de-a face cu toate aceste concepte complexe? Cât de ușor îți este să le lași deoparte?
Luke Hemsworth: E interesant, pentru că mi-e mult mai ușor în Australia. Aceasta a fost binecuvântarea, dar și blestemul de a fi în LA – era grozav să conduc spre serviciu și apoi să conduc până acasă, dar e ciudat să las copiii la școală și apoi să mă duc și să fiu Stubbs în „Westworld”. Trebuie să faci o schimbare mentală și un proces. Da, ajunge la mine. Există tot felul de lucruri reziduale de care e greu să scapi și, cred că dacă rolul meu ar fi fost mai de amploare, mi-ar fi fost mai dificil să fac asta. Dar cantitativ a fost fix de ajuns. Nu era atât de intens încât să mă facă să clachez. Dar am filmat lucruri în care intenționat nu îi sun pe copii, pentru că am nevoie de senzația de a fi separat de ei, am nevoie de acea senzație de pierdere. Găsești moduri de a folosi acest lucru. Și îți influențează alegerile actoricești. Deci e bine.
Sezonul al treilea al serialului „Westworld” (2016) este difuzat de HBO România în fiecare luni, de la ora 4.00, în același timp cu toată lumea, sau de la ora 20.00.