Luciana Indre, prezentatoarea emisiunii „Sănătate cu stil”, aduce în prim-plan, la Prima TV, profesionişti din diverse domenii: de la medici specialişti în tratarea diferitelor boli şi afecţiuni, la esteticieni care prezintă tehnologii revoluţionare, nutriţionişti, precum şi specialişti din industria beauty, traineri, psihologi… Se implică cu totul în realizarea subiectelor, mai ales cele care au legătură cu bolile incurabile căci și ea, la rândul ei, este o învingătoare. Luciana a primit o viață nouă după ce s-a luptat cu un cancer mamar. Mai multe detalii, imediat!
În toamna aceasta, ai revenit la Prima TV cu un nou sezon al emisiunii „Sănătate cu stil” și cu un nou look. Puțini însă știu de ce imaginea ta s-a schimbat radical… cancer. Care au fost primele reacții în urma schimbării?
„Ești altfel, părul scurt îți vine bine!”. Asta mi se spune mereu. Nu știu dacă din politețe sau empatie, însă eu mă simt foarte bine și cu tunsoarea și cu nuanța nouă, care de altfel e culoarea naturală a părului meu.
Ești o învingătoare! Dincolo de ajutorul medicilor, al familiei și al divinității, ce a contat cel mai mult pentru tine în ultimul an?
Intr-adevăr, fără ajutorul acestui trio: divinitate-medici-familie nu aș fi astăzi aici. Dumnezeu a fost tot timpul cu mine, simt că e o forță nevăzută care are grijă de mine în fiecare moment. Am avut parte de cei mai buni și mai empatici medici din cadrul Institutului Oncologic Cluj, iar familia m-a înconjurat cu atenția, căldura și iubirea de care am avut foarte mare nevoie atunci. Cred că pentru tatăl meu a fost cel mai greu să mă vadă trecând prin toată povestea asta, cu atât mai mult cu cât, în urmă cu 20 de ani, amândoi am pierdut-o pe mama din același motiv…cancer. Dar tot el îmi ridica moralul și îmi spunea zilnic: TU O SĂ TE FACI BINE! Cu aceste cuvinte în minte mă trezesc și acum și sunt atât de recunoscătoare!
Cum percepi acum subiectele legate de cancerul mamar pe care le prezinți în emisiunea Sanatate cu stil, de la Prima?
În toată perioada tratamentului am realizat că oamenii au nevoie de informații corecte, pentru să sunt enorm de multe mituri pe care le auzi pe holurile spitalului. Am văzut pacienți la limita dintre viață și moarte, unii încrezători în destin, alții disperați că vor lăsa în urma lor copii, nepoți sau chiar părinți. Și toate cumva îngrădite sau accentuate de zvonuri, de informații care circulă pe internet, de cele mai multe ori incomplete sau care panichează. Așa că am început noul sezon cu o dorință uriașă de a trata aceste subiecte cât mai complex și mai profesionist și nu doar în ceea ce priveste cancerul la sân. In luna octombrie am inițiat o campanie în care am încercat să explicăm toate etapele procesului: de la primirea diagnosticului, la tratamente, operații necesare, reconstrucție mamară, teste genetice. Spitalele sunt suprasolicitate, oricât și-ar dori, medicii nu au timpul necesar să explice atât de amănunțit fiecărei paciente în parte ce o așteaptă, procedurile pas cu pas și atunci misiunea asta ne rămâne nouă, celor care informăm, să o facem corect.
Ce le sfătuiești pe femeile care trec acum prin experiența ta?
Le spun din toată inima să creadă că există viață după cancer! O, și câte minuni aduce vindecarea! Poate sună ciudat, dar realizezi că trăiești o viață poate mult mai frumoasă și mai cu sens decât înainte de diagnostic. Iți schimbi prioritățile, viziunea, alegi oamenii care te merită, renunți la obiceiuri și anturaje care nu te mai definesc. Inveți să te bucuri altfel de oameni și de momente! Acestor femei le înțeleg spaima, durerea, neputința, furia, însă oricât le-ar fi de greu acum – chimioterapia e dură, efectele ei sunt copleșitoare, operațiile pot să fie traumatizante – să încerce să înțeleagă că e doar o etapă și să se proiecteze în momentul în care se vor vindeca. Eu asta am făcut, m-am gândit mereu la acest moment când o să pot povesti despre boală la timpul trecut. Cui o să spun, ce voi spune, cum o voi face, cum va arăta noua mea viață. E greu să ceri cuiva care trece printr-o asemenea dramă să fie optimist și încrezător, însă o dată ce renunți la întrebarea ”de ce mi se întâmplă mie” și accepți lupta, poți să te gândești și la vindecare. Mai mult, le îndemn pe toate femeile să meargă la controale regulate, dar mai ales să se autoexamineze acasă, iar la cel mai mic simptom să meargă la medic. Există întodeauna tendința aceea de a amâna atunci când te doare ceva. Nu merg astăzi pentru că trece, nu merg pentru că îmi e teamă de diagnostic, dacă îmi spune ceva rău. În cazul unui astfel de diagnostic, timpul e extrem de important și contează orice minut.
Care este stilul tău de viață acum?
Unul în care eu contez cel mai mult și aleg să fac tot ce îmi aduce fericire! Graba nu mai este o opțiune! Cântăresc mai mult lucrurile, aleg calmul, liniștea. Călătoresc, aleg să stau lângă oameni care îmi oferă timp de calitate, lângă cei care îmi fac bine și de la care am de învățat.
Ce te relaxează dincolo de micul ecran?
Apusurile!
Și ce te enervează?
Acum? Nimic!
Pentru că este cea mai importantă lecție pe care am primit-o în ultimul an: aceea că viața este bucurie și că noi suntem viață! Și dacă se întâmplă ocazional să mă enervez, încerc să elimin cauza.
Care sunt producțiile pe care le urmărești cu mare interes?
In afară de cele de pe Prima TV?:) Urmăresc știrile din străinătate și documentare. Aștept cu nerăbdare să îi urmăresc pe colegii mei pe noul canal, Prima News, unde voi fi și eu prezentă cu analize în zona de sănătate. Este un proiect care va aduce o altfel de abordare a subiectelor care ne vizează pe toți: spital, hrana, școală, energie etc.
Prima TV a împlinit pe 17 decembrie 25 de ani de prezență pe TV. Cum ai simțit tu anii petrecuți la Prima?
Mereu în mișcare, cu proiecte noi, provocări și colegi minunați. Mi-au fost alături în ultimul an și le mulțumesc pentru asta. Cu ajutorul echipei mele am reușit să duc la final și sezonul trecut cu filmări printre ședințe de chimioterapie, operații și stări schimbătoare. Tocmai faptul că nu m-am detașat de proiecte și de muncă pe toată perioada tratamentului cred că m-a ajutat enorm. Îmi amintesc și acum cât de greu îmi era să vorbesc despre cancer, să îi îndemn pe oamenii de acasă să meargă la controale și eu trebuia să zâmbesc la cadru, deși treceam prin cea mai grea perioadă a vieții mele.
Unde vei petrece Sărbătorile? Ce planuri ți-ai făcut?
Anul trecut, de Crăciun abia terminasem una din zecile de ședințe de chimioterapie și mă rugam să nu-mi fie rău. Anul acesta sunt bine, sănătoasă și recunoscătoare și voi petrece sărbătorile acasă, la Maramureș, alături de familia mea și cei apropiați.
Și ce îți dorești de la 2023?
Am primit o viață nouă. Ce îmi mai pot dori? Să îi ajut pe ceilalți, să îi râd răsăritului! Să trăiesc, sănătoasă!
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 8