; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

„Lincoln” a scăpat Mississippi-ul de sclavie

21 February 2013

Al 13-lea amendament al Constituţiei SUA a fost adoptat în decembrie 1865 şi a interzis sclavia pe teritoriul american. Dar dintre toate cele 36 de state, Mississippi nu a depus oficial actul de ratificare decât anul acesta, după ce un profesor universitar a văzut filmul „Lincoln'.

În martie 1995, Mississippi-ul era ultimul stat American care ratifica al 13-lea amendament al Constituţiei SUA, după ce îl respinsese în 1865. Dar Arhivele Naţionale nu au primit actul oficial decât în ianuarie anul acesta, după ce profesorul de neurobiologie Ranjan Batra (de la University of Mississippi) s-a autosesizat, în urma unei vizionări a peliculei „Lincoln'. Astfel, abia în februarie sclavia a fost abolită oficial în Mississippi, scrie clarionledger.com.

De 12 ori nominalizat la Oscar (gala are loc pe 24 februarie şi e transmisă live de HBO, de la ora 3.30), filmul despre eforturile preşedintelui Abraham Lincoln de a interzice sclavia americană în timpul Războiului Civil a fost văzut de profesorul Batra în noiembrie, la cinema. Omul a ajuns acasă şi a vrut să afle mai multe despre momentele post-ratificare. Astfel a descoperit (pe site-ul usconstitution.net) că Mississippi-ul ratificase amendamentul în 1995, dar actul oficial nu fusese niciodată depus la arhivă. Batra i-a povestit toul unui coleg, Ken Sullivan, care a obţinut confirmarea de la Oficiul Arhivelor Naţionale, a pus cap la cap documentaţia necesară şi şi-a dus soţia să vadă „Lincoln'.

„Oamenii s-au ridicat în picioare şi au aplaudat la final. A fost prima dată când am văzut o sală făcând asta. M-am simţit foarte legat de poveste', a povestit Sullivan pentru clarionledger.com.

Bărbatul a luat legătura cu biroul Secretarul de Stat Delbert Hosemann, care a depus actele şi a oficilizat abolirea sclaviei şi în Mississippi, trimiţându-le la Arhivelor Naţionale.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare