; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Liga I, doar pentru “premianti”

23 February 2009

Returul Ligii I la fotbal sta sa inceapa, dar o mare parte dintre microbisti nu va putea urmari nici in aceasta primavara partidele de campionat. Motivul: postul GSP TV, difuzat de operatorul de cablu RCS, nu e receptionat in multe dintre orasele Romaniei.

Campionatul de fotbal, cea mai populara competitie din Romania, va ramane, dupa toate semnele, apanajul unei minoritati si in aceasta primavara. Vineri, Liga I se reia cu etapa a 18-a, prima din retur, fara ca problemele legate de preluarea si de difuzarea meciurilor catre toata populatia sa se fi rezolvat. Asta-vara, cand consortiul Antena 1 – RCS a castigat drepturile TV ale Ligii I pe trei sezoane, contra fabuloasei sume de 102 milioane de euro, una dintre clauzele contractului incheiat cu Liga Profesionista de Fotbal s-a referit la acoperirea teritoriala. Conditia nu s-a respectat, insa cluburile de fotbal, speriate de criza financiara abatuta asupra Romaniei, nu mai sunt interesate de subiect. Conducatorii fotbalului stiu ca, la o eventuala reziliere a contractului, nici un alt viitor client n-ar mai fi dispus sa plateasca peste 30 de milioane de euro pe an.

Microbistii, prinsi la mijloc intre interesele cablistilor
In acest timp, o serie de factori au impiedicat reglementarea situatiei. Derby-urile vor putea fi vazute, in continuare, de toata lumea, pe Antena 1. Celelalte meciuri (majoritatea) vor fi difuzate insa pe postul GSP TV, care e prezent doar in reteaua operatorului de cablu RCS. Compania nu acopera insa mai mult de 40 la suta dintre cele patru milioane de gospodarii ale tarii. Intelegerea cu UPC, principalul rival al celor de la RCS, a esuat. Nici parteneriatul cu operatorii mai marunti (in special din provincie) nu s-a realizat, in principal – sustin cablistii independenti – din cauza pretului exorbitant cerut de RCS.

de Matei Udrea

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare