Legenda Papesei Ioana – singura femeie care ar fi ajuns Papă
Povestea Papesei Ioana a fost menționată pentru prima oară în scrierile istorice din secolul al XIII-lea. Legenda femeii care ar fi ajuns pe tronul papal, deghizată în bărbat, apare în lucrări precum Chronica universalis Mettensis a lui Jean de Mailly și Tractatus de diversis materiis predicabilibus al lui Stephan de Bourbon. Aceste cronici evocă existența unei papese – o figură feminină care ar fi condus Biserica Catolică pentru o perioadă de doi ani, la sfârșitul secolului al XI-lea.
De-a lungul timpului, mai mulți cercetători au susținut ideea că o femeie ar fi ocupat cu adevărat scaunul papal timp de doi ani. Totuși, Vaticanul a respins constant această teorie, iar în lipsa unor dovezi concrete, subiectul rămâne învăluit în mister. Jean de Mailly, unul dintre primii istorici care au relatat legenda ca pe un fapt real, scria următoarele:
„Unul dintre papi nu figurează în lista oficială a Suveranilor Pontifi. A fost o femeie care, deghizată în bărbat, a ajuns cardinal, apoi papă. Într-o zi, în timp ce se afla călare, a născut un copil. Conform legii romane, a fost legată de coada calului, târâtă și ucisă cu pietre. Pe locul în care a fost îngropată s-ar fi scris: Petre, Pater Patrum, Papisse Prodito Partum(O, Petru, condamnă nașterea femeii Papă). Tot atunci s-ar fi instituit un post de patru zile, cunoscut ca postul femeii Papă”.
Deghizată în bărbat, a reușit să obțină un post de notar. Datorită inteligenței și cunoștințelor sale teologice remarcabile, a ajuns să lucreze în cadrul Vaticanului, devenind o apropiată a Papei Leon al IV-lea.
În anul 855, la moartea Papei Leon al IV-lea, Ioana ar fi fost aleasă în unanimitate ca succesor, urcând pe Scaunul Papal sub numele de Ioan al VIII-lea. Potrivit legendei, tânăra, deghizată în bărbat, a reușit să păcălească întreaga Curie Romană. În cele din urmă, s-a îndrăgostit de valetul său personal, căruia i-a mărturisit adevărata sa identitate.
Vaticanul neagă cu vehemență existența Ioanei ca Suveran Pontif
A rămas însărcinată, iar secretul i-a fost dat în vileag în cel mai dramatic mod: a născut în plină stradă, în timpul unei procesiuni solemne prin Roma, chiar pe Via Sacra. Legenda spune că a fost ucisă pe loc, împreună cu nou-născutul, de o mulțime furioasă care a realizat că papa era, de fapt, o femeie.
De-a lungul secolelor, sute de istorici au analizat legenda Papesei Ioana, încercând să-i descifreze adevărul. Numele ei apare și în lucrarea renascentistului Giovanni Boccaccio, care i-a dedicat un loc în volumul său despre cele mai celebre 100 de femei din istorie – Papesa Ioana ocupând poziția 51. În Bazilica Sfântul Petru de la Vatican, printre sculpturile realizate de Bernini, se regăsesc și reprezentări ale unei femei purtând însemne papale, ceea ce a alimentat și mai mult speculațiile, conform Historia.
Citește și: