; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Svetlana Aleksievici

Laureata Premiului Nobel pentru Literatură, Svetlana Alexievici, se va întâlni cu cititorii la București

28 September 2017

Svetlana Alexievici este invitată în România de Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași și de Editura Humanitas. Cu această ocazie, scriitoarea va vorbi publicului bucureștean despre volumul „Vremuri second-hand' apărut la Editura Humanitas.

 

Întâlnirea va avea loc pe 8 octombrie, între orele 19.00 și 21.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Svetlana Alexievici va sta de vorbă cu scriitorul, publicistul și politologul Ioan Stanomir, despre volumul „Vremuri second-hand'.

Svetlana Alexievici (69 de ani) s-a născut în Ucraina, din tată bielorus şi mamă ucraineană. Prima ei carte, compusă din mărturiile unor oameni care şi-au părăsit locurile natale, a fost retrasă din librării de autorităţi. Următoarea apariţie, „Războiul nu are chip de femeie' (1985), publicată simultan la Moscova şi la Minsk, are la bază interviuri cu femeile care au luptat în Armata Roşie în al Doilea Război Mondial. „Băieţii din zinc' (1990) cuprinde mărturii ale militarilor sovietici care au participat la războiul dus de URSS în Afganistan (1979–1989). În 1997 a publicat „Dezastrul de la Cernobîl. Mărturii ale supravieţuitorilor', rezultat al unei documentări începute în 1986, imediat după accidentul nuclear din Ucraina. În 2015, i s-a decernat Premiul Nobel pentru literatură, pentru „scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferinţei şi curajului în zilele noastre'. A devenit astfel unul dintre puţinii scriitori distinşi pentru nonficţiune. „Vremuri second-hand' (2013), cea mai recentă carte a sa, întregeşte seria „Vocile Utopiei, consacrată de autoare celor care s-au aflat timp de aproape un secol sub semnul ideologiei comuniste.

 

Despre Svetlana Aleksievici, Dan C. Mihăilescu spune:

„Svetlana Aleksievici ne copleşeşte cu o necruţătoare înlănţuire de mărturisiri autobiografice ale omului sovietic. Necruţătoare, adică paradoxal pilduitoare, feroce, stupefiantă, revoltătoare, incredibilă şi dezarmantă deopotrivă. Nutrind un soi de mistică a suferinţei, «sufletul rus» face în trupul lui «homo sovieticus» – prin retortele diabolice ale comunismului – alchimia celor mai aiuritoare contrarii, transformând delirant dictatura în necesitate, epurările, înfometările şi execuţiile în masă în legitate, ca şi umilinţa în triumf, supunerea în forţă, robia în putere, tortura în extaz ş.a.m.d. Perfectă, deşi piezişă, explicaţie pentru susţinerea lui Putin în Rusia de azi.'

Accesul la eveniment este gratuit și se face pe baza unei rezervări prin Eventbook.

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare