; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

„La vie d’Adèle” a câştigat Palme d’Or ul

„La vie d’Adèle” a câştigat Palme d’Or-ul

27 May 2013

Cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de la Cannes (15-26 mai) şi-a încoronat câştigătorii în ultima seară pe Croazetă: „La vie dAdèle – Chapitres 1 & 2', fraţii Coen, Bérénice Bejo şi Bruce Dern.

Filmul cu cele mai bune cronici de la Cannes, „La vie dAdèle – Chapitres 1 & 2' (titlu internaţional „Blue is the Warmest Color'), a plecat acasă cu cea mai importantă distincţie a festivalului cinematografic francez, Palme dOr-ul.

Filmul de trei ore e regizat de Abdellatif Kechiche şi este primul exclusiv franţuzesc din ultimii 46 de ani care câştigă acest trofeu la Cannes şi spune povestea iubirii dintre două lesbiene (subiect sensibil, având în vedere că Franţa a aprobat săptămâna trecutîă căsătoria între persoane de acelaşi sex).

El a impresionat şi a şocat la premiera de săptămâna trecută cu scena de 10 minute de sex explicit dintre actriţele Lea Seydoux şi Adele Exarchopoulos.

Preşedintele juriului, Steven Spielberg, a explicat că decizia a fost luată având în vedere „profunda poveste de dragoste' dintre protagoniste şi a spus că juriul a fost „vrăjit de extraordinarele roluri şi de felul în care rgizorul şi-a observat personajele'. Şi le-a chemat pe scenă şi pe cele două, şi pe Abdellatif Kechiche, oferindu-le trofeul tuturor (regulile festivalului interzic ca pelicula care ia Palme dOr-ul să primească şi trofee pentru actori).

Marele Premiu a mers la fraţii Coen, pentru filmul „Inside Llewyn Davis' (cei doi nu au fost prezenţi să îl ridice, plecând la New York de câteva zile). Juriul de la Cannes – din care a făcut parte şi românul Cristian Mungiu – a mai acordat trofee pentru cei mai buni actori brunetei Bérénice Bejo (cunoscută din „Artistul') – pentru filmul „The Past' – şi lui Bruce Dern – pentru rolul tatălui morocănos din „Nebraska'. Nici acesta nu a fost prezent în seara de gală, regizorul Alexander Payne acceptând trofeul în numele lui.

La secţiunea „Un certain regard', marele câştigător a fost „The Missing Picture', al lui Rithy Panh, iar un alt film despre o relaţie gay („Stranger by the Lake') a câştigat trofeul pentru regie.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare