După mai multe consultări, cereri de finanţare, discuţii, dar şi refuzuri, regizorul Alexandru Solomon a reuşit să realizeze documentarul „Kapitalism – Reţeta noastră secretă”, un proiect demarat în 2005. Filmul va rula în cinematografele româneşti începând din 23 aprilie.
Dinu Patriciu, Gigi Becali, Dan Voiculescu, Dan Diaconescu, George Copos şi George Pădure sunt câţiva dintre magnaţii români care povestesc cum şi-au construit averile.
TV Mania: Cum aţi reuşit să-i convingeţi pe magnaţii români să apară în acest film?
Alexandru Solomon: Le-am explicat de la început ce vreau să fac, cu cine mai intenţionez să filmez, ce aştept de la ei. Am căutat să-i cunosc şi să petrec măcar puţin timp cu ei înainte de filmare.
Pentru că timpul era problema majoră, sunt prea ocupaţi. Alţii erau dispuşi să stăm la poveşti, dar nu vroiau să le spună şi în faţa camerei. Apoi, unii îmi plângeau pe umăr din cauza crizei. Nu văd cum aş fi putut să îi consolez eu.
Cine v-a refuzat şi din ce motive?
M-au refuzat o grămadă (Vântu, Popoviciu, Tender, Cataramă şi lista continuă), la alţii am renunţat eu pentru că nu reuşeam să stabilesc un program, în fine – cu unii am filmat (Sebastian Ghiţă, Radu Ouatu, Dan Pascariu) dar nu au mai intrat în montaj.
Dar m-au refuzat şi mulți proprietari de mici magazine (aş fi vrut să am şi pe cineva de la „baza piramidei”). Acolo – la nivel mărunt – spaima de controale e şi mai puternică. Motivul cel mai des enunţat de milionari era discreţia, ceea ce e desigur surprinzător când vine de la cineva ca Irinel Columbeanu).
După ce criterii i-aţi selectat?
Trebuiau să fie cât mai bogaţi; vroiam să fie oameni diferiţi şi care acoperă cât mai multe domenii de afaceri. Am ţinut să fie printre ei şi unul din starurile kapitalismului de la începuturi, care apoi a intrat într-un con de umbră (l-am căutat pe Urzică, în cele din urmă am filmat cu George Pădure).
Şi nu în ultimul rând, pentru că tranziţia a fost sub semnul televiziunii, am vrut să lucrez cu Dan Diaconescu, milionarul care a făcut avere din „Televiziunea Poporului”.
Cât timp a durat realizarea documentarului?
Am propus prima oară acest subiect în aprilie 2005, la o prezentare de proiecte în Elveţia. Însă a durat foarte mult până când s-a strâns finanţarea – abia în toamna lui 2008 am avut toate răspunsurile.
Între timp am avut perioade mai mult sau mai puţin intense de documentare, în care m-am consultat cu jurnalişti, economişti şi sociologi şi am căutat să cunosc cât mai mulţi businessmeni. Am filmat din mai până în iulie 2009 şi am montat aproximativ 4 luni după aceea. Versiunea lungă, de cinema a filmului a fost gata în martie anul acesta.
Care au fost cele mai inedite locuri în care aţi filmat?
Am fost pe iaht cu Ioan Niculae şi Copos, acasă la Patriciu şi Voiculescu, am intrat cu ei în reuniuni de afaceri unde se pronunţau sume aiuritoare. Am filmat la Banca Naţională, acolo unde se fac banii dar şi acolo unde se desfac şi sunt tocaţi mărunt.
Am fost la Palatul R.S.R. de lângă Craiova, un hotel cu parc tematic înfiinţat de Dinel Staicu şi dedicat lui Nea Nicu. Pe Becali l-am însoţit în prima lui zi de europarlamentar la Strasbourg.
„Actorii” filmului v-au înşelat sau confirmat aşteptările?
Sunt, în general, oameni cu talent actoricesc. Creaturi mediatice care ştiu cum să se mişte pe ecran. Aşa că sunt foarte mulţumit de prestaţia lor.
Este adevărat că vi s-au oferit bani pentru a lansa filmul înainte de turul 2 al alegerilor?
Da, e adevărat, filmul le-ar fi fost folositor ca anexă a campaniei electorale, dar am refuzat. Când versiunea scurtă a „Kapitalismului” a fost difuzată pe Arte (n.r. – 1 decembrie 2009), am nimerit în toiul unei lupte care nu era a mea.
Urmăriţi trailerul filmului: