; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Baltagul

La împlinirea vârstei de 90 de ani, regizorul Mircea Mureşan este aniversat de TVR 2, cu filmul „Baltagul”

08 November 2018

Duminică, 11 noiembrie, regizorul Mircea Mureşan împlineşte venerabila vârstă de 90 de ani. TVR 2 îl aniversează pe respectatului cineast la Duminica Filmului Românesc prin difuzarea duminică, 11 noiembrie, de la ora 13.10, a creaţiei sale care s-a bucurat de succes: „Baltagul' (1969) – selecţionat la Festivalul Internațional de Film de la Veneția.

 Vezi galeria foto >

Ecranizare a romanului omonim de Mihail Sadoveanu, coproducția româno-italiană „Baltagul', a fost filmat la Sucevița, Roșu, Rarău și Buftea iar personajele Vitoria Lipan și Calistrat Bogza au fost interpretate de actorii Margarita Lozano, partenera lui Clint Eastwood din „Un pumn de dolari / „A Fistful of Dollars, și Folco Lulli. Printre actorii români care întregesc distribuția filmului se numără: Ilarion Ciobanu (Nechifor Lipan), Florin Scărlătescu (subprefectul), Sandu Sticlaru (părintele Dănilă), Paul Misai (Gheorghiță) şi Sidonia Manolache (Minodora).

În interviurile sale, regizorul Mircea Mureşan a povestit despre cum s-a colaborat cu partea italiană. Producătorul Gian Vittorio Baldi i-a propus să aleagă două vedete din Italia, care să joace în roluri principale. Iniţial, regizorului român s-a gândit la Sophia Loren, care jucase deja în „La ciociara. Sophia Loren a apreciat scenariul, dar nu era disponibilă, fiind însărcinată. Aşa s-a ajuns la Margarita Lozano, despre care regizorul Mircea Mureşan a avut numai cuvinte de laudă şi spune că a fost „o actriţă excelentă şi disciplinată'.

În cei peste 60 de ani de carieră, regizorul Mircea Mureşan rămâne în memoria cinefililor cu producţii precum: „Toate pânzele sus, „Răscoala' (premiat la Festivalul de la Cannes), „Miss Litoral sau „A doua cădere a Constantinopolului.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare