; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

La Gomera, still 5, credit photo_Vlad Cioplea

„La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, va avea sâmbătă premiera mondială la Festivalul de Film de la Cannes

16 May 2019

Lungmetrajul „The Whistlers' / „La Gomera', de Corneliu Porumboiu, va avea premiera mondială la Festivalul de Film de la Cannes, sâmbătă, 18 mai, la ora locală 22.00, la Grand Thèâtre Lumiére.

 Vezi galeria foto >

O a doua proiecție este programată să aibă loc în aceeași sală, duminică, 19 mai, de la ora locală 08.30, și va fi urmată de o conferință de presă la care va participa cineastul român și echipa. Filmul va fi prezentat, în aceeași zi, de la ora locală 21.45, în cadrul Les Séances du Lendemain.

Cel de-al cincilea lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu a fost selectat în competiția festivalului și va concura pentru trofeul Palme dOr cu filme semnate, între alții, de Jim Jarmusch, Quentin Tarantino, Pedro Almodóvar, Ken Loach, Terrence Malick și Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne.

Juriul competiţiei este condus de cineastul mexican Alejandro González Inárritu și alcătuit din actriţa Elle Fanning (SUA), regizoarea şi scenarista Alice Rohrwacher (Italia), actriţa şi regizoarea Maimouna NDiaye (Burkina Faso), regizoarea şi scenarista Kelly Reichardt (SUA), scriitorul şi creatorul de benzi desenate Enki Bilal (Franţa) și cineaștii Yorgos Lanthimos (Grecia), Robin Campillo (Franţa) şi Paweł Pawlikowski (Polonia).

Cea de-a 72-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes a început pe 14 mai și se va încheia pe 25 mai.

„La Gomera' a fost filmat în România, Spania şi Singapore, în 2018, iar din distribuţie fac parte Vlad Ivanov, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr, Sabin Tambrea, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto şi Antonio Buíl. Este prima producţie semnată de Porumboiu care a fost filmată şi în afara României.

Cristi, un polițist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăța „El Silbo', un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest București, și singurul din bandă care știe unde sunt ascunși banii.

„La Gomera' este scris și regizat de Corneliu Porumboiu, iar imaginea este semnată de Tudor Mircea. Scenografia este realizată de Simona Pădurețu, designer de costume a fost Dana Păpăruz, iar Arantxa Etcheverria Porumboiu a fost responsabilă cu direcția artistică.

Corneliu Porumboiu. Foto: Tudor Mircea

Corneliu Porumboiu revine anul acesta pe Croazetă cu „La Gomera', după ce în 2015 a câștigat premiul Un Certain Talent al secțiunii „Un Certain Regard' cu lungmetrajul „Comoara'. Pentru pelicula „Polițist, adjectiv', el a primit în 2009 Marele Premiu al Juriului și Premiul FIPRESCI al secțiunii „Un Certain Regard'. Tot în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, în 2006, lungmetrajul lui de debut, „A fost sau n-a fost?', a fost recompensat cu trofeul Camera dOr.

Filmul „La Gomera' va fi lansat în cinematografele din România pe 13 septembrie, fiind distribuit de Ro Image.

 

Secvența oficială 1:

 

Secvența oficială 2:

 

Secvență oficială 3:

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare