Spațiile Tipografiei vor găzdui spectacole de teatru, concerte, expoziții , săli multifuncționale pentru activități de instruire non-formală, spații fluide pentru proiectele creative ale comunității, pentru experimentare și interactivitate, pentru recreere, pentru întâlnire și socializare.
„Am ales un spațiu neconvențional și ne-am propus să ne adaptăm lui mai degrabă decât să adaptăm spațiul pentru noi. Pentru că acest loc își are propria personalitate și propria profunzime”, spune Valentin Motroc, actor, finanțator și inițiator al proiectului.
„Ne propunem să transformăm spațiul ce deservea fosta Tipografie de Sud într-un spațiu cultural și educațional nonconformist și actual. Tipografia va fi, de acum înainte, un spațiu de retuș cultural. Craiova are un potenţial nelimitat de exprimare artistică. Dovadă stau peste cele 15 festivaluri artistice deja existente şi dezvoltarea culturală puternică din ultimii ani. Proiectul nostru vine într-un moment în care oraşul este în plină dezvoltare culturală, însă nu beneficiază de un spaţiu neconvenţional şi independent amplu, potrivit pentru proiecte de artă comunitară, aşa cum există în alte mari centre culturale din ţară şi din străinătate. Dar se va bucura de unul de acum înainte”, adaugă fondatorul.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 7
Proiectul Tipografia Hub este sprijinit de Fundația Gazeta de Sud. Cotidianul Gazeta de Sud a fost tipărit mai bine de două decenii și jumătate la Tipografia de Sud, aceasta făcând parte din trustul media din care face parte și ziarul. La peste doi ani de la închiderea Tipografiei, proiectul de reinventare a spațiului are la bază colaborarea inedită între două entităţi care îşi au sorgintea în libertatea de exprimare: presa şi arta.
„Construim în jurul unui concept de care Gazeta de Sud este strâns legat încă de la începutul activităţii: o comunitate mai puternică. Gazeta de Sud devine, astfel, liantul între comunitate şi valoare culturală, contribuind la creşterea unor generaţii educate în spiritul libertăţii gândirii. Ceea ce este, până la urmă, una dintre cărămizile aflate la temelia presei”, transmite echipa Tipografia.
„Arta și jurnalismul au mai multe lucruri în comun decât ar putea părea la o primă vedere. În primul rând, libertatea de exprimare, esențială în dezvoltarea unei societăți sănătoase, educate, cu spirit critic. Apoi, atât artiștii, cât și jurnaliștii caută adevăruri. Unii îl aduc în fața publicului într-o formă subiectivă, iar alții într-o formă obiectivă, dar misiunea noastră este, în fond, similară”, spune Anda Simion, jurnalist la Gazeta de Sud și parte din echipa Tipografia.
Evenimentul de inaugurare Tipografia a primit aplauze la scenă deschisă
Marţi, 14 noiembrie, noul hub cultural TIPOGRAFIA a fost inaugurat în prezenţa a peste 100 de invitaţi, oameni din mediul cultural şi antreprenorial din Craiova, printr-un eveniment care a reunit artele vizuale, muzica şi artele spectacolului într-o formulă inedită. Tipografia şi-a început povestea apropiind atât diferite zone artistice, cât şi diferite zone comunitare, subliniind, astfel, misiunea iniţiatorilor acestui proiect: o comunitate unită, în care creştem împreună. De la recital de tobe la înălțime, pe utilaje tipografice, la teatru independent într-un spațiu studio inedit și vernisaj de artă, Tipografia a propus o nouă formă de întâlnire cu artiștii independenți. Evenimentul a primit aplauze la scenă deschisă.
Tipografia îşi deschide vineri, 17 noiembrie, porţile pentru public cu un spectacol de teatru în premieră: „Dureri Fantomă”, după Vasili Sigarev, în regia lui Laurenţiu Tudor, cu Valentin Motroc, Radu Tudor şi Theodora Bălan. Piesa va fi jucată din nou pe 24 noiembrie.
Pe 18 noiembrie, publicul este invitat la un spectacol de improvizaţie al trupei Feel True Impro, iar pe 21 noiembrie, la o altă premieră teatrală: „Groapa lui Iov”, după Matei Vişniec. Pe 25 noiembrie, în spaţiul Tipografia va avea loc un recital de poezie.
În zilele inaugurale, 17-25 noiembrie, publicul va putea viziona şi expoziţia Reveiling the Tangible, a artiştilor Andrei Păun, Bogdan Dragotă şi Octavian Angheluș, curatoriată de Irina Motroc.
Mai multe informaţii despre activitatea Tipografia pot fi urmărite pe conturile sociale www.facebook.com/tipografiahb şi www.instagram.com/tipografiahub .