; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Cinematp

La „CinemaTePeca” de sâmbătă, de la Digi 24, Cristian Tudor Popescu analizează „Secvențe”

17 May 2019

Sâmbătă, 18 mai 2019, de la ora 21:00, „CinemaTePeca' prezintă „unul dintre filmele mari ale cinematografiei românești', „Secvențe' (1982), în regia lui Alexandru Tatos.

Secvențe este un film european, ca imagine, ca stil. Asta însemna enorm în 1982. Alexandru Tatos ia clișee din filmele standard de propagandă ale acelor ani și fie le răscolește și le golește de conținut transformându-le în niște găoace ridicole, fie le distruge', spune Cristian Tudor Popescu.

Pelicula, în care Mircea Diaconu dă o probă de virtuozitate actoricească pentru istorie', demontează secvențe din filmele de propagandă comunistă și camuflează în dialoguri aparent inocente decenii de film românesc'.

Mircea Diaconu, actorul pe care mașinăria de propagandă îl consacrase în rolurile de băiat bun, cinstit, muncitor, interpretează aici un personaj lipsit de scrupule, care are capacitatea de a-și schimba chipul și comportamentul în funcție de interlocutor sau de interes. Jocul schimbării la față se termină când realizează că cei pe care îi ia drept oameni de vază se dovedesc oameni obișnuiți. Licheaua asta se transformă într-un monstru foarte asemănător cu Nicolae Ceaușescu, manifestându-și inumanitatea, cruzimea, disprețul față de cel pe care poate să-l stăpânească, pe care îl are la mână într-un fel, așa cum făcea dictatorul cu noi toți atunci, în acei ani. Acest ciumete interpretat de Mircea Diaconu este o reflexie, la nivel mărunt, a dictatorului', arată gazda CinemaTePeca'. 

Emisiunea CinemaTePeca' este difuzată la Digi 24 în fiecare sâmbătă, de la ora 21:00. Filmele prezentate în emisiune pot fi revăzute sâmbăta și duminica de la ora 6:00. Gazda cinefililor este istoricul și criticul de film Cristian Tudor Popescu. Cele mai valoroase filme ale cinematografiei românești sunt la Digi 24, în fiecare weekend, la o calitate deosebită și într-o prezentare savuroasă, purtând semnătura lui Cristian Tudor Popescu.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare