; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Kevin bacon

Centrul universului cinematografic

23 December 2009

Actorul Kevin Bacon este singurul care a inspirat un joc de trivia („Şase grade de Kevin Bacon'), în anii 90, după ce s-a lăudat că a jucat alături de toţi actorii din Cetatea Filmului.

În anii 90, jocul de trivia „Şase grade de Kevin Bacon' („Six Degrees of Kevin Bacon') făcea ravagii în campusurile universitare din SUA. Regulile sunt simple: orice actor sau actriţă poate fi legat(ă) de Kevin Bacon în şase paşi, prin intermediul filmelor în care a jucat, iar ideea este să faci cât mai puţine conexiuni posibile înainte de a ajunge la Bacon. Inventat de trei studenţi ai Colegiului Albright în 1994 (Craig Fass, Brian Turtle şi Mike Ginelli), jocul a fost inspirat chiar de o declaraţie a actorului american. În acelaşi an, în timpul unui interviu pentru revista „Premiere', în care îşi promova pelicula „Râul ucigaş', actorul a explicat că a cam lucrat cu toată lumea de la Hollywood.

Evoluţie rapidă
Fenomenul „Şase grade…' a luat amploare rapid: a apărut un forum de discuţii numit „Kevin Bacon este centrul universului' şi apoi Fass, Turtle şi Ginelli au creat jocul. Au văzut la TV filmul „Pe cont propriu' (1984), cu Kevin Bacon, urmat de „Argint viu' (1986), cu acelaşi actor, şi au început să facă rapid legături. „A devenit unul din trucurile noastre de petrecere stupide. Invitaţii ne spuneau nume şi noi le legam de Kevin Bacon', a explicat Brian Turtle într-un interviu acordat în 1999 revistei facultăţii, „The Albright Reporter'. A urmat o scrisoare trimisă de cei trei lui Jon Stewart, o apariţie la talk-show-ul acestuia, cartea „Six Degrees of Kevin Bacon' (1996) şi un joc creat de Endless Games.

.

Ce spune actorul
La început, Kevin Bacon (51 de ani) a reacţionat negativ la apariţia jocului ce-i poartă numele, crezând că e ridiculizat. Ulterior, s-a dat pe brazdă şi a scris introducea cărţii celor trei creatori, iar în 2007 a creat o organizaţie caritabilă care se numeşte SixDegrees.org. Bacon a acceptat să facă mişto de idee într-o reclamă la Visa, în care vrea să scrie un cec pentru a plăti o carte şi – neavând buletinul la el – îi oferă angajatului librăriei o alternativă: revine în magazin cu un grup de oameni, spunându-i acestuia: „Am jucat într-un film cu Eunice, a cărui hair-stylist, Wayne, a mers la şcoala de duminică cu părintele ONeill, care joacă racquetball cu doctorul Sanjay, care i-a scos recent apendicele lui Kim, care te-a părăsit în anul doi de facultate. Deci vezi, practic, suntem fraţi.'
Jocul trivia a fost şi parodiat de câteva ori (de exemplu, într-un episod din serialul „Will şi Grace', intitulat „Bacon and Eggs', în care actorul îşi joacă propriul rol).

Joc în imagini
Inspirat de ideea celor „Şase grade', fotograful britanic Andy Gotts a rugat 300 de actori să se lase fotografiaţi, pentru a recrea, în imagini, ideea jocului. A primit acceptul unui singur, Joss Ackland. Acesta i-a sugerat, apoi, să o fotografieze pe Greta Scacchi, cu care acesta jucase în filmul „White Mischief' (1987), iar astfel Gotts a sărit de la un actor la altul, într-un final Christian Slater trimiţându-l la Kevin Bacon. Proiectul s-a finalizat abia după opt ani, iar imaginile astfel realizate au fost publicate în volumul „Degrees' (2005), în care apar texte scrise de Alan Bates, Pierce Brosnan şi Kevin Bacon.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare