Regizoarea Kathryn Bigelow şi al său “The Hurt Locker” au fost marii câştigători ai celei de-a 82-a ediţii a premiilor Oscar, desfăşurată noaptea trecută, în Los Angeles, la Kodak Theatre. Bigelow (58 de ani) a devenit prima femeie care câştigă premiul pentru “Cel mai bun regizor” din istoria distincţiilor, iar pelicula sa cu buget mic (care a încasat doar 20 de milioane de dolari la box-office) a luat nu mai puţin de şase Oscaruri.
Marele perdant al serii a fost blockbuster-ul “Avatar”, regizat de fostul soţ al lui Bigelow, James Cameron. Cel mai de succes film din istorie (cu încasări de 2,5 miliarde de dolari) a luat doar trei Oscaruri, la categoriile tehnice: efecte vizuale, cinematografie şi imagine.
Într-o ceremonie care a amintit de epoca de aur a Hollywood-ului – strălucitoare, cu numere muzicale şi comice pe măsură – drama despre o unitate de genişti din Irak i-a mai adus premiul pentru cel mai bun scenariu lui Mark Boal.
“Acesta este, cu adevărat, cel mai frumos moment al unei vieţi”, a spus Bigelow în discursul său. Ea a declarat că speră să fie “prima din multe” regizoare care vor lua Oscarul, iar argumentul feminin să nu mai aibă vreo greutate în viitor.
Scenaristul Mark Boal a vorbit despre greutăţile întâmpinate în producţia filmului, când, cu doar câţiva ani în urmă, banii pentru o astfel de dramă erau greu de găsit în Cetatea Filmului, iar publicul nu mai gusta filmele de război.
“Acesta a fost un vis, chiar mai mult decât un vis”, a spus Boal, un jurnalist care a fost corespondent în Irak, în mijlocul trupelor americane.
Sandra Bullock, la prima statuetă
Veteranul Jeff Bridges a luat premiul pentru “Cel mai bun actor într-un rol principal”, pentru rolul unui cântăreţ de country beţiv în drama “Crazy Heart”.
Fiul starului hollywoodian Lloyd Bridges a ţinut trofeul deasupra capului, privind, simbolic, către ceruri pentru a le mulţumi părinţilor săi: “Mama şi tata, da! Vă mulţumesc pentru că m-aţi îndreptat spre o profesie atât de mişto!”.
Sandra Bullock a câştigat distincţia pentru cel mai bun rol principal feminin, în “The Blind Side”, o premieră pentru actriţă cunoscută mai ales pentru partiturile sale în comedii romantice.
În “The Blind Side”, ea joacă rolul unei mame cu voinţă de fier, care ia un tânăr de culoare de pe stradă şi îl ajută să devină un star în campionatul de fotbal american.
“Chiar am meritat premiul ăsta, sau doar v-am epuizat”, a glumit ea pe scena de la Oscaruri. Bullock şi-a reţinut cu greu lacrimile când i-a mulţumit mamei sale pentru influenţa pe care a avut-o în viaţa sa.
Pelicula de animaţie “Deasupra tuturor”, una dintre febleţile criticilor în 2009, a câştigat două Oscaruri, pentru “Cel mai bun film animat” şi “Coloană sonoră originală”, cu povestea sa despre un bătrân care îşi leagă mii de baloane de casă pentru a decola într-o aventură fantastică, însoţit de un băieţel.
Un singur Oscar pentru “Ticăloşi fără glorie”
Întunecatul “Precious: Based on the Novel Push by Sapphire” a câştigat, de asemenea, două Oscaruri, pentru cel mai bun rol secundar feminin (Mo’Nique) şi cel mai bun scenariu adaptat.
Ultima distincţie a reprezentat o altă premieră absolută, scriitorul Geoffrey Fletcher devenind primul afro-american care o câştigă.
“Aş vrea să-i mulţumesc doamnei Hattie McDaniel pentru că a suportat atâtea pentru ca eu să fiu protejată”, a declarat Mo’Nique în discursul său, referindu-se la primul succes al unui actor de culoare din istoria Oscarurilor. McDaniel a luat statueta în 1939, pentru rolul său secundar din celebrul “Pe aripile vântului”.
Austriacul Christoph Waltz a confirmat statutul său de favorit la categoria pentru rol secundar masculin, câştigând cu partitura unui înfricoşător ofiţer nazist din pelicula “Ticăloşi fără glorie”, regizată de Quentin Tarantino.
Acesta a fost singurul Oscar primit de filmul lui Tarantino, din opt nominalizări. Doar “The Hurt Locker” şi “Avatar” au avut mai multe – ambele câte nouă.
Cameron Diaz, printre cele mai bine îmbrăcate
Organizatorii Oscarurilor au promis un show tumultuos, reuşind, în mare parte, să se ţină de cuvânt, cu amfitrionii Alec Baldwin şi Steve Martin pe post de farsori de serviciu.
Aceştia au intrat în scenă în urma unei secvenţe de musical retro, semnată de Neil Patrick Harris, cu dansatoare de cabaret şi bărbaţi în frac.
În ce priveşte vestimentaţia, tradiţionalul duel de pe covorul roşu între actriţele de top din Cetatea Filmului nu a dezamăgit. Printre altele, Sandra Bullock, Cameron Diaz şi Zoe Saldana (“Avatar”) i-au încântat pe fani cu rochii fie multicolore, fie cu reflexii metalice.
Alegerile starurilor de la Hollywood au fost, potrivit criticilor de modă, mai curajoase decât în cazul altor ceremonii de la începutul acestui an, ca Globurile de Aur sau premiile BAFTA.