; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Jurnalistul Incurca-Lume

10 November 2008

“Cum sa ramai fara prieteni” e o comedie satirico-romantica ce ofera o reteta sigura de a obtine o concediere si de a-ti face dusmani pe viata.

Toby Young e un jurnalist, fost co-editor al unei reviste britanice care critica orice si care a ajuns falimentara in 1995, anul in care Young primea propunerea de a scrie pentru “Vanity Fair”. La New York, jurnalistul a petrecut trei ani scriind pentru revista, timp in care si-a facut dusmani peste tot, iar personalitatea lui enervanta l-a facut cunoscut drept “un Truman Capote britanic si heterosexual”.
Pelicula de fata e adaptarea cartii publicate in 2001 de Young, dar o adaptare mult modificata: criticii au remarcat faptul ca pelicula “sta cu fundul in doua luntri”, pentru ca nu se poate hotari daca e o satira a jurnalismului (un fel de “Diavolul se imbraca de la Prada”) sau o comedie romantica (regizorul Robert B. Weide s-a remarcat realizand cateva episoade din “Larry David, inamicul public nr. 1” si un documentar nominalizat la Oscar despre un comic din anii ’50 – ’60). Prin urmare, tonul peliculei nu e unul uniform, actorii din rolurile secundare sunt mult prea secundari, iar Simon Pegg (actorul care interpreteaza personajul principal) nu reuseste sa faca altceva decat sa transforme un ins detestabil (lui Young chiar i-a fost interzis accesul pe platouri, pentru ca deranja actorii si filmarile) intr-unul simpatic publicului.

Adaptare
Sidney Young (jucat de Simon Pegg – un fost stand-up comedian care, in 1999, a dat lovitura in Marea Britanie cu sitcomul “Spaced”) e un jurnalist britanic care detesta celebritatile si care nu se da in laturi de la cascadorii de genul “sa intram neinvitati la Premiile BAFTA, tinand in brate un porc despre care povestim ca e noul Babe”. Felul haotic de a fi al lui Sidney ii atrage atentia lui Clayton Harding (Jeff Bridges), redactorul-sef al revistei new yorkeze “Sharps”, care il suna intr-o dimineata, pentru a-i oferi o slujba.
Lectia profesionala pe care trebuie sa o urmeze daca vrea sa aiba succes? Sa se imprieteneasca rapid cu toata lumea si sa-i impresioneze pe toti cei din jur. Ce face, in schimb, Sidney? O calca pe nervi pe colega lui de birou, Alison Olsen (Kirsten Dunst), se leaga de clientela exclusivista si cu nasul pe sus a PR-ului Eleanor Johnson (Gillian Anderson), il enerveaza pe seful lui direct, Lawrence Maddox (Danny Huston), si devine semi-obsedat de actrita Sophie Maes (Megan Fox). Si gafeaza constant: ii angajeaza unui coleg o stripteuza tocmai cand la munca e “Ziua in care iti aduci fetitele la scoala”, il intreaba pe starul unui muzical daca e evreu si homosexual si ii face cadou sefului un tricou pe care scrie “Young, Dumb and Full of Come” (in traducere, “Tanar, prost si plin de sperma”, o expresie pe care criticii de film o foloseau in legatura cu Keanu Reeves, la inceputul carierei acestuia).

de Monica Popescu

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare