; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Jos rasismul!

20 July 2009

Dupa ce Florin Petrescu (Axinte de la Vacanta Mare) a folosit un termen rasist la adresa mamei lui Cabral, vedeta Acasa a reactionat cu o eleganta care obliga. Cabral vorbeste la fel de matur despre rasism si discriminare si are, inca, incredere in ceilalti romani.

TVmania: Ai primit vreo reactie de la Florin Petrescu, dupa afirmatiile sale din emisiunea lui Cristi Brancu de pe Antena 2?
Cabral: Ar fi fost oricum inutila orice fel de reactie, nu e vorba de certat sau impacat, e vorba de amaraciune din partea mea, si din partea lui… el stie.

Cat de nocive sunt, in opinia ta, astfel de manifestari pentru public, in special cel tanar?
In momentul in care se intampla astfel de lucruri in public, intr-o emisiune TV, cei care sunt inca toleranti percep afirmatia ca pe un indemn. Fiecare este liber sa aiba propria opinie, dar in momentul in care o opinie xenofoba este exprimata liber si fara perdea in public, atunci ea devine legitima, incurajeaza si legitimeaza intreaga pleiada de gesturi reprobabile.

Crezi ca fiica ta, careia i-ai adresat o postare pe blogul personal, are mai multe sanse sa evite rasismul in Romania din viitorul apropiat?
Postul a fost pentru cei care ma citesc, pentrui cei care nu realizeaza cat de rau poate face o “cioara”, un “aragaz cu patru ochi”, un “handicapatul ala”, vorbind in general despre discriminare. Si vorbind in special, rasismul in Romania exista. Nu este nici atat de extins pe cat sustin unii, nici atat de atroce ca prin alte parti. Majoritatea este toleranta, romanii in general percep diferentele si le constientizeaza fara a le considera minusuri, insa exista si procentul de oameni care au probleme atunci cand vine vorba de culoarea pielii. Eu am trecut prin multe, le-am cam auzit pe toate. La cat de bine comunicam si eu, si Luana cu fiica-mea, vom sti s-o pregatim cat mai bine pentru situatii care ar putea-o rani. Insa va fi inevitabil, va incasa si ea multe lovituri nemeritate.

Care e, dupa parerea ta, definitia unui om tolerant?
Noi, noi toti, catalogam oamenii. Tot timpul, pas cu pas, punem etichete si consideram ca stim, inainte de a cunoaste omul caruia i-am pus deja stigmatul pe frunte. Tolerant este acela care, chiar si de greseste si pune etichete, nu generalizeaza, actioneaza in functie de omul pe care-l are in fata si de comportamentul acestuia si nu in functie de culoarea acestuia.

Ce ne poti spune despre Thierry si locul sau in povestea din “State de Romania”?
Thierry duce povestea mai departe. A avut o viata grea pana acum, i s-au intamplat multe, acum a ajuns intr-un moment cand lumea i-ar putea deveni frumoasa. Viata, insa, iti pune in fata si bune, si rele, si chiar de personajul asta a trecut prin foc si para… nici acum nu-i va fi usor.

Succesul serialelor “Inima de tigan” si “Regina” a dus la un nou proiect, de data asta la Pro TV. Cum iti explici longevitatea acestei povesti?
Realismul, regia, umorul scenariului, actori foarte buni si mult suflet. Nu cred ca se mai astepta cineva ca in anii acestia, cand orice produs de televiziune este devorat si dispare intr-un an, sa existe un proiect atat de mare care sa ramana in topuri si in sufletele oamenilor pentru atat de mult timp.

interviu de Alex Bala

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare