Homepage  / Televiziune

„Izolați în România” revine la TVR 1 cu un nou sezon. Când începe seria de reportaje despre românii din cătunele izolate ale ţării

„Izolați în România” revine la TVR 1 cu un nou sezon. Când începe seria de reportaje despre românii din cătunele izolate ale ţării
7

de Redactia Tvmania

„Hai la noi în povești! Cât încă se aud glasuri, cât încă se bat poteci...”, ne invită realizatoarea TVR, Dite Dinesz. Seria de reportaje „Izolați în România” revine la TVR 1 cu 12 noi episoade filmate în 2023 și 2024. Urmărim premierele duminica, de la ora 18.00, începând cu 20 octombrie.„E o serie nouă de reportaje, 12 la număr, care vrem să fie leac la uitare”, mărturisește Dite Dinesz, realizatoarea „Izolați în România”. Seria de reportaje despre românii din cătunele izolate ale țării se vede la TVR 1 duminica, de la ora 18.00, începând cu 20 octombrie.„Pădurea acoperă potecile pe care am fost în 2006, 2016 sau 2019. Acolo unde omul pleacă la cer, nimeni nu îi mai ia locul. E un dar și o datorie să batem păduri pentru a ne întâlni cu ultimii locuitori de cătune”, ne asigură realizatoarea.

Izolati in Romania, TVR_2024_21Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 7

„Ne întristăm chemând omul la noi în povești și pe poteci. Dar îi amintim mereu cu blândețe că lumea lor e demult pe lume…”, dar mai ales că e tare păcat să se sfârșească. „Fiindcă e greu să ai doar o potecă pentru pâine, medic, magazin… Și-atunci e un semn că lumea lor se duce odată cu ei. E semnul că omul nu mai e cum era. Nu mai vrea să îi fie frig, foame după o bucată de brânză, să se teamă de noapte. Omul vrea să fie la drum (n.n. să aibă casă la drum, la șosea)”, i-au povestit interlocutorii din satele izolate reporterului Dite Dinesz.

Dar cerul lor, al celor din cătune, va rămâne neprivit. „În această serie vorbim de poteci și de cer. Cât de mare e prețul plătit de omul care nu mai are cer de privit, dar are casă la drum?” Aflăm răspunsul în cele 12 episoade ale noii serii „Izolați în România”. La TVR 1, din 20 octombrie, duminica, la ora 18.00 și în reluare – joi, de la ora 23.00.

„Te mănâncă lupii de la o casă la alta… așa s-a pustiit lumea!”, îi spune cu amar Nea Costică reporterului neobosit. Alte 50 de personaje cu suflet mare și cer senin în bătătură vom descoperi în seria nouă „Izolați în România”, la TVR 1.

Pe lângă reportajele TV, Dite Dinesz mai pregătește câteva surprize: pe 27 octombrie se deschide Muzeul „CĂTUNE Izolați în România”, la Gârda de Sus, în Apuseni. Apoi, vine rândul cărții… „O lume de mult pe lume – peste 100 de vieți povestite de reporterul Dite Dinesz” va fi dăruită publicului care vrea să își amintească de această lume, fie și în paginile unei cărți. Iar în decembrie, îi vom vedea pe oamenii care au făcut bine și pe cei care au primit bine: „Împreună cu mai mulți, ducem masa de Crăciun pe poteci. Ne întoarcem în timp pentru a nu uita.”

În 2006, reporterul Dite Dinesz și cameramanul Marius Danci urcau prima potecă. De atunci, au adus în fața telespectatorilor peste o sută de oameni pe care i-au întâlnit la capătul a zeci de poteci din Alba, Maramureș, Suceava, Năsăud, Caraș-Severin, Mehedinți, Tulcea, Vrancea, Neamț, Harghita. Oameni care nu s-au întâlnit niciodată, dar au ceva în comun: trăiesc singuri cu aceleași rosturi de peste 100 de ani, în mijlocul unor păduri. Din 2017, au urcat mereu la ei. În 2023 și 2024, i-au căutat din nou, pe unii nu i-au mai găsit. Iar lumea lor rămâne în povești.

Nu ratați această serie captivantă la TVR 1 și redescoperiți România autentică prin ochii celor care au ales să trăiască departe de civilizație.

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton