Puține povești reușesc să conțină, simultan, atâta iubire și suferință, atâta durere și duioșie, atâta grație și atrocitate precum „Tatuatorul de la Auschwitz”, o carte care a cucerit lumea. Din 7 iunie, SkyShowtime ne oferă emoționantul serial care o ecranizează, cu o distribuție și o realizare absolut remarcabile.
Minuțios regizat atât la nivelul scenelor de ansamblu, care redau condițiile cumplite din lagăr, cât și în ceea ce privește țesătura delicată a poveștii de dragoste atât de speciale care a luat naștere în acest spațiu îngrozitor, serialul cu șase episoade „Tatuatorul de la Auschwitz” / „The Tattooist of Auschwitz” (2024) este inspirat din povestea reală a lui Lale și Gita Sokolov, care s-au cunoscut în timp ce erau prizonieri în lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau, în timpul Holocaustului. La scurt timp după sosire, tânărul Lale (Jonah Hauer-King, cunoscut din serialul „Howards End”, difuzat de Max și din îndrăgita ecranizare a basmului „Mica sirenă”) a devenit unul dintre tatuatorii lagărului, având sarcina de a imprima numărul de identificare pe brațul celorlalți prizonieri. Într-o zi, el a întâlnit-o pe Gita (Anna Próchniak – „Belle Epoque”), în timp ce îi tatua numărul de încarcerare pe braț. Cei doi tineri s-au îndrăgostit la prima vedere și astfel a început povestea lor curajoasă, memorabilă și emoționantă. Aflați, constant, sub paza instabilului ofițer nazist Stefan Baretzki (Jonas Nay – „Lecții de persană”), Lale și Gita s-au încurajat reciproc în permanență și au luptat să se mențină unul pe celălalt în viață.
Serialul urmărește, în paralel, discuția avută, după aproape șaizeci de ani, de Lale Sokolov (Harvey Keitel – „Dueliștii”, „Șoferul de taxi”, „Ultima ispită a lui Iisus”), acum în vârstă de 80 de ani, cu scriitoarea – pe atunci aspirantă – Heather Morris (Melanie Lynskey – „Doi bărbați și jumătate”, „Sus, în aer”, „Nu priviți în sus”). Rămas recent văduv, Lale își găsește curajul să spună lumii povestea lui, dar se confruntă, frecvent și dureros, cu fantomele traumatizante ale tinereții sale și își retrăiește amintirile despre imensa dragoste apărută într-un loc atât de întunecat.
Muzica ce exprimă totul
Regizoarea Tali Shalom-Ezer a lucrat cu intensitate pentru a reda spațiul terifiant al lagărului de prizonieri, folosind sute de figuranți și construind la Bratislava un amplu platou de filmare ce reconstituia, din punct de vedere scenografic, lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau. Emoționantul serial beneficiază, de asemenea, de muzica de neuitat compusă de legendarul Hans Zimmer (două premii și încă zece nominalizări la Oscar) împreună cu tânăra compozitoare americană Kara Talve (nominalizată la Emmy). Pe 25 aprilie, faimoasa Barbra Streisand a lansat în onoarea serialului, alături de Columbia Records, piesa „Love Will Survive”, creație a celor doi compozitori menționați. Este prima înregistrare a ilustrei cântărețe pentru un serial TV.
„Din cauza creșterii, astăzi, a antisemitismului în întreaga lume, am vrut să cânt «Love Will Survive» în contextul acestui serial, ca o modalitate de a-mi aminti de cele șase milioane de suflete care s-au pierdut cu mai puțin de 80 de ani în urmă. Și, de asemenea, să transmit că, fie și în cele mai întunecate vremuri, puterea iubirii poate triumfa și ne poate ajuta să rezistăm”, a declarat Barbra Streisand, conform site-ului oficial al scriitoarei Heather Morris.
„Barbra Streisand este unul dintre cei mai renumiți artiști ai lumii și suntem profund onorați să lucrăm cu ea. Barbra și echipa ei au creat cea mai frumoasă piesă, bazată pe tema principală a serialului, compusă de Hans și Kara, iar aceasta rezumă mesajul cheie al seriei: dragostea va supraviețui. Înregistrarea cântecului cu vocea emblematică a Barbrei și cu William Ross dirijând Orchestra simfonică din Londra la studiourile Abbey Road a fost un moment de neuitat și o amintire pe care o voi păstra pentru totdeauna. Suntem încântați să putem onora memoria lui Lali și Gita în acest fel, cu această frumoasă piesă muzicală originală”, a declarat, la rândul său, Claire Mundell (multipremiată cu BAFTA), producător executiv al serialului „Tatuatorul de la Auschwitz”, pe site-ul sus menționat.
O carte care a cucerit lumea
Lale Sokolov avea 26 de ani în 1942, când a fost dus în lagărul de la Auschwitz, iar Gita Fuhrmannova avea 17 ani când a ajuns acolo. Talentata și prolifica autoare neozeelandeză Heather Morris (care a mai scris puternicele romane „Călătoria Cilkăi” și „Trei surori”, publicate în 2019, respectiv 2021) l-a cunoscut pe bătrânul Lale Sokolov în 2003, l-a intervievat timp de trei ani și, profund impresionată de povestea sa cutremurătoare și adevărată, a scris întâi un scenariu despre Lale și Gita, pe care l-a transformat apoi în romanul „Tatuatorul de la Auschwitz”, apărut în 2018. Cartea s-a vândut în 7,5 milioane de exemplare, în peste 50 de țări, inclusiv în România (unde a fost bestseller la Gaudeamus 2018 și 2019 și la Bookfest 2019).
O: The Tattooist of Auschwitz, Marea Britanie, 2024 R: Tali Shalom-Ezer D: Jonah Hauer-King, Anna Próchniak, Harvey Keitel, Melanie Lynskey, Jonas Nay, Tallulah Haddon, Mili Eshet, Maja Wolska, Avital Lvova.