Modifica setarile cookie
Homepage  / Vedete româneşti

Ioana Dichiseanu, mesaj emoționant în ziua în care Ion Dichiseanu, tatăl ei, ar fi împlinit 91 de ani. „Ziua în care s-a născut sufletul meu geamăn”

de Redactia Tvmania

Ion Dichiseanu ar fi împlinit 91 de ani pe 20 octombrie 2024. Din păcate, legendarul actor s-a stins din viață în 2021. Fiica lui, Ioana Dichiseanu, a transmis acum un mesaj de suflet. Îi este dor de părintele său.

Cine nu a văzut măcar un film în care a jucat Ion Dichiseanu? Cine nu l-a admirat în peliculele de mare succes din urmă cu zeci de ani? Deși Ion Dichiseanu s-a stins din viață, el continuă să trăiască prin filmele sale și prin rolurile pe care le-a interpretat.

Acum ar fi împlinit 91 de ani. Ioana Dichiseanu, fiica sa, a transmis public un mesaj de dor și de iubire către părintele ei.

20 octombrie 1933. Ziua în care s-a născut sufletul meu geamăn și cel care a ales să îmi fie tată, prieten, frate, confident, mentor…În toate viețile pe care le voi avea îmi doresc sa fiu alături de el. Te iubesc, tăticul meu! #artiștiinumorniciodată #parintiinumor #celmaibuntaticdinlume #Dumnezeulmeupământean”, a scris Ioana Dichiseanu pe rețelele sociale.

VEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 5

Ion Dichiseanu a murit în 2021

Ion Dichiseanu a murit pe 20 mai 2021, la vârsta de 87 de ani, la Spitalul Floreasca din București. Cauza decesului a fost o infecție pulmonară severă, conform declarațiilor familiei și ale medicilor. Totuși, actorul avusese mai multe probleme de sănătate în ultimele luni înainte de deces, inclusiv complicații asociate unei investigații medicale.

Ultima apariție a lui Ion Dichiseanu pe marele ecran a fost în comedia neagră „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, regizată de Radu Jude. Filmul a avut premiera la 11 februarie 2021, cu doar câteva luni înainte de moartea actorului.

Cine a fost Ion Dichiseanu

Ion Dichiseanu a fost un renumit actor român, născut pe 20 octombrie 1933 în Adjud, județul Vrancea. Dichiseanu a avut o carieră îndelungată și prolifică în teatru, film și televiziune, devenind o figură iconică în industria cinematografică românească.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București și a debutat pe scena Teatrului Nottara, unde a avut numeroase roluri remarcabile. Cariera sa cinematografică a inclus o gamă variată de filme, de la producții istorice și drame până la comedii și filme de acțiune. În bogata filmografie a lui Ion Dichiseanu se numără roluri jucate în „Titanic vals” (1964), „Frumoasele vacanţe” (1967), „Aventurile lui Tom Sawyer” (1968), „Pistruiatul” (serial TV, 1973), „Muşchetarul român” (1975), „Toate pânzele sus” (serial TV, 1977), „Burebista” (1980), „Trandafirul galben” (1982), „Misterele Bucureştilor” (1983), „Dragostea şi revoluţia” (1983), „Triunghiul morţii” (1999), „15” (2005), „Vocea inimii” (2006) și „Supravieţuitorul” (2008).

Pe lângă cariera sa în film și teatru, Ion Dichiseanu a fost activ și în televiziune, participând la diverse producții și emisiuni TV. De-a lungul carierei sale, a fost apreciat pentru talentul, carisma și versatilitatea sa în interpretare.

Ion Dichiseanu a fost recompensat cu numeroase distincții și premii pentru contribuția sa la cultura română, printre care se numără și Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

În 2015, a fost distins cu o stea pe Aleea Celebrităților, în semn de prețuire pentru întreaga sa activitate în domeniul teatrului și filmului. În 2016, a publicat cartea „Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”, în care evocă momentele petrecute alături de celebra actriță și cântăreață Sara Montiel.

În martie 2017, Ion Dichiseanu a fost onorat cu „Premiul pentru Întreaga Carieră” în cadrul celei de-a XI-a ediții a Galei Premiilor Gopo. În luna mai a aceluiași an, la târgul de carte Bookfest, a fost lansat volumul „Ion Dichiseanu: Adevărul, mai frumos decât legenda”, care conține memoriile actorului și detalii inedite despre viața sa, pe care nu le-a dezvăluit anterior.

În 2019, președintele Klaus Iohannis i-a conferit actorului Ion Dichiseanu ordinul „Steaua României” în cadrul unei ceremonii dedicate decorării mai multor personalități din viața culturală românească.

Sursa foto: Facebook

Citește și:

 
PE ACELAȘI SUBIECT
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te