; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Intre onoare si familie

01 December 2008

Colin Farrell si Edward Norton se joaca de-a soarecele si pisica in “Mandrie si glorie”, un film in care balanta legii atarna greu pentru ambele parti.

Filmul de fata face parte din seria peliculelor de actiune cu politisti corupti si/sau razbunatori, care ies pe banda rulanta din studiourile de productie de la Hollywood. Cateodata, se intampla ca o astfel de productie sa iasa din tipare, ca deznodomantul sa nu fie previzibil si ca eroii sa fie demni de o nominalizare la Oscar (vezi “Zi de instructie”). Pelicula de fata nu intra in nici una dintre categoriile de mai sus, ceea ce nu inseamna ca nu ofera doua ore de adrenalina si distractie intre arme, droguri, coruptie si secrete de familie. Cu alte cuvinte, un film pentru baieti, pe care iubita nu-l va aprecia daca mergeti cu ea la cinema.

Tarat
In urma cu doi ani, Ray Tierney (Edward Norton) a fost implicat in uciderea unui tanar nevinovat, dar a ales sa isi protejeze colegii de sectie si sa ascunda adevarul la ancheta. Rezultatul a fost acela ca a fost retrogradat la sectia Persoane Disparute, si-a pierdut sotia – Abby (Jennifer Ehle) si e urmarit de vina. Dar dupa ce patru politisti sunt ucisi in ceea ce pare o razbunare a crimei organizate, Ray e bagat in ancheta de tatal lui (Jon Voight) si ajunge sa descopere ca fratele lui, Francis (Noah Emmerich) si cumnatul lui, Jimmy (Colin Farrell) – si ei politisti de increderea ai departamentului – sunt de partea gresita a legii.

Filmul nu ofera mari surprize in ceea ce priveste povestea si deznodomantul, Edward Norton nu este un actor la fel de excelent ca in “American History X” (1998) sau “A 25-a ora” (2002), iar Colin Farrell isi joaca rolul pe care l-a avut in viata reala in anii trecuti: e un tip dur, care injura de mama focului si imparte pumni in stanga si in dreapta. Dar “chimia” dintre cei doi actori merge si nu cred ca Mark Wahlberg si Hugh Jackman (care duceau tratative pentru rolul principal in 2001, cand se discuta despre producerea acestui film) ar fi facut o treaba mai buna. Si daca ar fi sa il credem pe Colin Farrell pe cuvant, “Mandrie si glorie” e un film mult mai bun decat ce a facut el in ultimii ani: actorul a spus ca il doare esecul pe care l-a avut la box-office pelicula “Alexandru” (2004), ca abia acum incepe sa-si revina si ca de la “Mandrie si glorie” incoace nu mai e asa deziluzionat de cariera lui.

de Monica Popescu

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare