; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Silviu Chelaru

INTERVIU: Silviu Chelaru, jurat „Masterchef”: „Avem un sezon cu de toate”

12 November 2019

Fost concurent la „MasterChef' în 2014, Silviu Chelaru are ocazia să fie în prezent jurat în cadrul show-ului culinar de la Pro TV, care ajunge la final pe 14 noiembrie. Chef-ul în vârstă de 32 de ani spune că, odată cu noua sa funcţie, i-au crescut responsabilităţile, dar i s-a mărit şi cercul de prieteni. 

 

TVmania: Cum a fost trecerea de la concurent la jurat?

Silviu Chelaru: A fost o schimbare totală: de această dată am o altă responsabilitate, trebuie să fiu mereu atent și să iau alături de colegii mei cele mai bune decizii, să mă asigur că luăm în calcul fiecare detaliu și că mergem mai departe cu cei mai buni. Această nouă postură, de jurat MasterChef, este cel mai interesant lucru care mi se putea întâmpla la acest moment al vieții. 

Te aşteptai la această propunere?

Nu mă așteptam, cu siguranță, dar am fost încântat de o nouă provocare profesională. Am conștientizat ce vreau cu adevărat de la mine și m-a ambiționat și mai mult pentru mai departe. 

Până în ce etapa ai ajuns atunci şi cu ce preparat ai impresionat juraţii?

Voi fi sincer și voi spune că îmi trebuie puțin timp să îmi amintesc cu ce preparat i-am impresionat pe jurați, cred că a fost o rețetă pe care o învățasem din copilărie: pulpă de rață umplută cu ciuperci. Am reușit să ajung în bucătăria MasterChef și am fost eliminat, undeva, pe la jumătatea competiției.  

Ce i-ar spune juratul Silviu Chelaru concurentului de atunci?

Cu siguranță i-ar spune să aibă răbdare, să pună multă pasiune și să muncească cât mai mult. Atâta timp cât se ține de treabă, va reuși! 

Ai urmărit celelalte sezoane „MasterChef'? Cum ţi se pare acest sezon de când te-ai alăturat echipei ca jurat?

Așa cum spuneam și mai devreme, am făcut parte dintr-un sezon MasterChef, iar apoi am urmărit competiția când am avut timp, deoarece din cauza programului aglomerat nu am foarte mult timp liber. Și când urmăream și acum, ca jurat, pot spune, cu siguranță, că MasterChef îți schimbă viața și te face să realizezi ce vrei să faci mai departe în carieră.  

Cum te înţelegi cu ceilalţi doi juraţi, Cosmin şi Joseph?

Ne înțelegem foarte bine! Nu mă așteptam să devenim prieteni atât de rapid având în vedere că nu ne cunoșteam înainte de filmări. Petrecem foarte mult timp împreună, nu doar la filmări, și am ajuns să ne cunoaștem foarte bine. Amândoi au umor și energie pozitivă, sunt mereu cu zâmbetul pe buze și mă bucur foarte mult că lucrez alături de ei.  

Cum ţi se par concurenţii acestui sezon şi pe ce criterii jurizezi tu?

Mi se pare că avem un sezon cu de toate: concurenții au povești de viață diferite – de la pasionații de bucătărie la cei care își doresc un nou start în viață, de la cei care au fost încurajați la cei în care nu a crezut nimeni. Pentru mine este foarte important să văd pasiune și muncă de la fiecare concurent. Eu reacționez cum simt: laud când este cazul sau menționez când un preparat nu a fost reușit. Punctez preparatul și cum este executat, mă voi asigura că doar cei care își doresc mai mult vor ajunge mai departe. 

Mulţi au zis că acest sezon „MasterChef' se pune mai mult accent pe poveştile concurenţilor. Tu crezi că este un minus acest lucru?

Cred că poveștile de viață sunt cele care ne conduc într-o anumită direcție – acest lucru se aplică și concurenților MasterChef din acest sezon. Așa este, au povești extrem de diferite și tocmai din acest motiv au experiențe și pasiuni din cele mai diverse. Cred că este un plus că am ajuns să-i cunoaștem pe ei ca oameni, nu doar ca viitori bucătari/pasionați de gastronomie. 

Ce faci când nu filmezi pentru „MasterChef'? 

Da, așa este, am propriul restaurant în Cluj pe care l-am deschis în august 2017. Nu-mi dau seama când a trecut timpul, dar îmi dau seama cât de multe lucruri am învățat și cât m-am schimbat de la acel moment. Am riscat totul când am pornit această afacere și este proiectul pe care îmi concentrez toată atenția când nu filmez pentru MasterChef.

Cum a început pasiunea ta pentru gastronomie?

Am crescut într-o familie în care se gătește mult și foarte bine. Când eram mai mic, petreceam timp cu mama mea când gătea și am început să fac și eu mici preparate. Când eu aveam 7 ani, sora mea avea 5 ani și eu aveam grijă de ea. Așa că pasiunea pentru gastronomie a început treptat. S-a dezvoltat treptat când am început să gătesc pentru a-i aștepta pe părinți cu masa pregătită. 

Cine te-a ajutat cel mai mult în carieră?

Prima persoană la care mă pot gândi este sora mea, Iulia. A fost mereu alături de mine și mi-a oferit sfaturi când aveam nevoie. Tot ea a fost cea care a avut grijă să nu îmi pierd concentrarea în niciun moment al vieții. 

Ce ai gătit ultima oară familiei sau prietenilor tăi?

În ultima vreme am fost ocupat cu toate proiectele în care sunt implicat, așa că nu am mai avut timp să le gătesc nici prietenilor, nici familiei. Cu toate acestea, au venit la restaurant și au mâncat din meniul „à la carte'. Îmi propun să îmi fac mai mult timp să stau acasă și să le gătesc. 

De la ce preparate nu te poţi abţine niciodată?

Probabil veți crede că glumesc, dar nu mă pot abține de la salata orientală cu cartofi, maioneză, ceapă și slănină. În general, îmi plac mâncărurile simple și mănânc aproape orice. Dacă nu am timp, pot mânca rapid un burger, sau dacă am timpul necesar, îmi comand un steak sau un pește pe grill.  

Ce îţi iese ţie cel mai bine?

Nu aș vrea să spun că îmi iese cel mai bine, dar îmi place să gătesc piept de rață cu terinăd e cartofi. Pare un preparat simplu, dar trebuie să fii foarte atent. Nu sunt specializat pe o anumită bucătărie și îmi place să experimentez cât mai mult în cadrul restaurantului pe care îl am. 

Ce i-ai găti unei iubite la o cină romantică?

Este o întrebare dificilă la prima vedere deoarece depinde de persoana respectivă. Am fost întrebat de multe ori dacă folosesc gătitul pentru a cuceri pe cineva, dar până acum nimeni nu mi-a zis că s-a îndrăgostit de mine după ce a mâncat din preparatele mele. Cu siguranță, aș cunoaște mai întâi persoana și apoi aș decide ce i se potrivește și ce i-ar plăcea la cină. 

Gastronomia cărei ţări îţi place cel mai mult şi care te influenţează când vine vorba de reţete?

Franța va rămâne, pentru mine, pe primul loc și mereu mă voi întoarce la metodele clasice franțuzești, indiferent ce aș vrea să gătesc. 

Îţi aminteşti în ce oraş ai mâncat ultima oară ceva bun?

Sigur că da! La București – la restaurantul Joseph by Joseph Hadad. Bucătarul de acolo face o mâncare excelentă, vă asigur! 

Ce ne poţi spune despre perioada in care ai locuit la Londra? Ce ai învăţat acolo?

Am stat un an în Londra, am lucrat într-un restaurant. Îmi amintesc când am intrat în bucătăria respectivă, erau peste 30 bucătari care erau mult mai experimentați ca mine. M-am gândit că este necesar să nu mai dorm ca să pot ajunge la nivelul lor. Am muncit și am învățat din ce în ce mai mult până am ajuns la nivelul pe care mi-l doream. Apoi am revenit în țară și mi-am deschis restaurantul meu. 

Ştim că locuieşti la Cluj, cum te-ai descurcat filmând la Bucureşti?

Da, așa este. Locuiesc la Cluj, acolo se află familia mea și restaurantul. Perioada cu filmările este una încărcată, dar mi-am făcut timp să ajung și acasă și am ținut constant legătura cu toți cei de acasă. La restaurant am avut colegi care m-au ajutat să se asigure că toate lucrurile merg în regulă. A fost doar un alt element al acestei noi provocări. 

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare