; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Ozana barabancea

INTERVIU. Ozana Barabancea ne-a povestit cum a reușit să slăbească peste 17 kg

25 September 2017

Primul pas spre o siluetă de invidiat a fost pentru jurata emisiunii „Te cunosc de undeva!' (Antena 1) o decizie extrem de importantă. Ozana Barabancea (48 de ani) a dezvăluit totul despre operația care i-a schimbat viața.

 

Cum ai ajuns la decizia de a te opera?

Mi s-a propus și anul trecut, dar am refuzat vehement. Apoi, la o filmare, mi-a sugerat Andreea Bălan. Am luat informații, am mers și în Turcia, am vizitat clinici, am făcut programare pentru 4 iulie dar, o dată ajunsă acasă, dr. Călin Doboș mi-a spus că și la noi în țară se face operația asta și că avem doctori extraordinari, cum ar fi dr. Rubin Munteanu. Așadar, mi-am luat inima în dinți și l-am accesat pe o rețea de socializare pe dl. dr. Rubin Munteanu. Mi-a răspuns, am decis să merg la o consultație într-o zi mai liberă, ca să evit privirile altor pacienți și, din acel moment, am știut că voi face operația. Mi-a luat patru luni să mă pregătesc psihic și să mă informez despre obligațiile mele. Am intrat pe grupul de suport de pe site-ul de socializare, am urmărit evoluția altor paciente și am discutat cu ele.

 

Ai avut teamă de riscuri în momentul deciziei?

Am evitat orice sentiment de frică. Mi-am impus să fiu foarte optimistă și mi-am promis mie să fiu disciplinată. Am mers la duhovnic, m-am spovedit, m-am împărtășit și am primit binecuvântare. Am intrat în sala de operație cu fruntea sus și m-am rugat să fie bine.

 

În ce constă mai exact această operație?

Operația presupune îndepărtarea porțiunii laterale a stomacului, cea dinspre marea curbură.  Este o procedură laparoscopică. Pe abdomen se văd doar niște foarte mici incizii.

 

Are vreo contra-indicație această operație?

În primul rând, trebuie să ai un anumit exces de greutate, nu se face preventiv sau la cei cu puține kg în plus. Apoi, trebuie să fii în stare să respecți regulile de după operație. Cei cu probleme foarte grave de sănătate trebuie atent evaluați de o echipă  medicală specializată.

 

A trebuit să te pregătești în vreun fel anume înainte de a face operația?

A trebuit să fac analize și investigații conform unui protocol și, peste o anumită greutate, să țin un regim alimentar. În general, aspecte puțin dificile, dar foarte importante.
În ce constă regimul alimentar de după operație?

În primele zece zile, beau supe  clare cu sorbituri mici, îmi iau medicația și îmi fac injecțiile. Fiica mea mi-a făcut injectiile anticoagulante. Am fost foarte atentă să iau pastilele dizolvate în apă și cu sorbituri mici, ca să evit perforarea stomacului. În cea de-a zecea zi, am început să mănânc  supe pasate, de trei ori pe zi și atât. Evident, consumul de apă plată este vital. Adio băuturi acidulate sau alcool! Este obligatoriu consumul de proteină animală pentru echilibrarea nutrienților din organism și pentru refacerea părului căzut. Știu că multe paciente s-au speriat că le cade părul. Deși nu îmi mai place carnea, dl dr. insistă să mănânc zilnic o bucată mică de carne. De exemplu, uneori, mănânc un mic pe care îl tai în zece bucățele. Fiecare bucățică o mestec de 50 de ori. Mestecând mult, activez enzimele salivare și procesul de digestie începe din cavitatea bucală. Conștientizez momentul înghițirii și îl amân cât mai mult, tocmai pentru ca alimentul să se topească în gură. Doar șase bucățele de mic reușesc să mănânc, restul las în farfurie. Cel mai bine mă împac cu salatele și frunzele crude.

 

Cum te-ai adaptat acestuia?

M-am adaptat destul de bine. Evident, am mai avut și scăpări. Dar, încet-încet, m-am educat. Primele zece zile după operație sunt decisive.

 

Cum te simți acum cu noua siluetă?

Acum mă simt bine, dar încă îmi mai doresc să slăbesc și să fiu energică. Sunt atentă la ce mănânc și ce combinații fac.

 

Ai acum un alt stil de viață?

Da, acum am un alt stil de viață. Mai atent, mai liniștit, mai aerisit. Merg pe jos, fac sport, sunt mai calmă.

 

Înainte de a ajunge la acest pas știm că ai apelat la diverse regimuri, unele chiar au dat rezultate. Care a fost efectul de după?

M-am lămurit și cu regimurile. Marele nostru dușman este graba. Regimurile sunt bune doar dacă nu treci de o anumită greutate. După o anumită vârstă și după o anumită greutate, e greu să revii la silueta din tinerețe. Eu cred că dietele trebuie transformate în mod de viață, iar copiii noștri să aibă în programa școlară ore de nutriție și de gătit pentru ambele sexe. De mici să îi învățăm să combine corect alimentele, să mestece mult ca să mănânce puțin, să respecte trei mese pe zi .
Ai o explicație în ceea ce privește efectul de yo-yo de după ținerea unui regim?

Medicii spun că organismul are memorie și, dacă mult timp ai fost gras, poți reveni la greutatea inițială. De aceea e bine să ne educăm.

 

Ai sfătui cititorii să apeleze la acest gen de operație?

Dacă sunt cititori în situația mea, îi sfătuiesc să facă operația. De asemenea, sfătuiesc Ministerul învățământului  să introducă în școli ore de nutriție și de gătit sănătos. Corpul uman poate trăi mai bine cu mâncare puțină și sănătoasă decât cu multă și proastă. Masa trebuie să aibă loc în familie, să rămână o oază de liniște, de savurare a mâncării, de hrănire a organismului. De când m-am operat, eu fac semnul crucii deasupra farfuriei și binecuvântez mâncarea. Este o dovadă de respect și față de țările subdezvoltate, în care mor atâția copii de foame… Iar noi risipim și tratăm hrana fără respect.

 

Consideri că trebuie să fii pregătit psihic pentru a face acest pas? Tu te-ai pregătit în vreun fel?

Consider că e necesar să îți dorești o schimbare radicală și să suporți consecințele. Regulile nu sunt negociabile. Pendularea între “corect” și “greșit”  e catastrofală. Aleg să trăiesc sănătos și să mă bucur de mersul pe jos.

 

Care este țelul tău de acum încolo? Câte kg vrei să slăbești și ce stil de viață vei adopta?

Mi s-a spus că voi ajunge la greutatea din liceu, păstrând aceste reguli de bază: trei mese pe zi mestecate conștient. Probabil că voi putea îmbrăca rochiile mamei mele, pe care încă le mai am.

Voi adopta acest mod de viață: mănânc puțin, mestec mult, beau apă binecuvântată, îi mulțumesc și îi dau Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare