Homepage  / Vedete româneşti

Exclusiv. Gabriel Duțu ne-a deschis virtual ușa casei sale din SUA. Un interviu, cu realism și note de ironie, despre viața după serialul „Narcisa sălbatică”

Exclusiv. Gabriel Duțu ne-a deschis virtual ușa casei sale din SUA. Un interviu, cu realism și note de ironie, despre viața după serialul „Narcisa sălbatică”

de Cristina Țapu,

Gabriel Duțu, astăzi în vârstă de 56 de ani, a devenit cunoscut publicului larg datorită rolului din „Narcisa sălbatică”. Cu toate acestea, teatrul ocupă un loc aparte în sufletul său și-l consideră a fi prima dragoste. Actorul a acceptat să ne deschidă virtual ușa casei din Statele Unite ale Americii și ne-a vorbit despre carieră, viața departe de țara natală, dar și despre cei doi copii ai săi de care este extrem de mândru.

TV Mania: Serialul „Narcisa sălbatică” este disponibil acum pe Netflix. Cum ați reacționat atunci când ați aflat că a fost introdus pe o platformă de streaming atât de populară?

Gabriel Duțu: Netflix Romania! Pentru că a fost preluat doar de Netflix Romania, nu de toată rețeaua Netflix. Bineînțeles că m-am bucurat pentru că serialul a avut foarte mare succes și a fost top de audiență. De altfel nu e singura producție în care joc care este pe Netflix. Doar că aș vrea ca cititorii dumneavoastră să înțeleagă că în Romania este diferit față de Occident în ceea ce privește drepturile de autor pe care le are fiecare actor (sau cel puțin așa era acum 10 ani când am părăsit tara). Actorii erau obligați să-si cedeze drepturile de autor ca să poată filma. Asta însemna că indiferent de cât de vândut este un film către terțe platforme sau entități, actorii nu primesc niciun fel de recompensa financiara, ci doar de imagine.

TV Mania: Numele dumneavoastră a devenit cunoscut tuturor românilor odată cu succesul răsunător al  telenovelei „Narcisa sălbatică”. Cu toate acestea, ați declarat public în trecut, că apariția în serial  nu v-a făcut parcursul profesional mai ușor. De ce?  

Gabriel Duțu: Păi, de unde să încep…primii 10 ani de profesie au fost frumoși, credeam într-un ideal. Credeam că pe măsură ce crești si ești din ce în ce mai bun, ți se deschid porți, apar noi oportunități și bineînțeles că viața m-a contrazis teribil. Prima deziluzie a venit din teatru, unde la nominalizarea de la premiile UNITER, mi s-a spus că sunt tânăr, că pot să mai aștept și că sunt alții la rând la premiu. Apoi din cauza faptului că am fost nominalizat la UNITER, următorii ani am jucat din ce în ce mai puțin (că așa e normal, nu?).

Narcisa a venit cu un teribil val de notorietate, care în mod normal, la fel ca și în teatru (nominalizarea la premiile Uniter) ar fi trebuit să mă arunce pe o orbită favorabilă în cel mai rău caz. Dar, bineînțeles ca nu s-a întâmplat. După Narcisa mi s-a explicat că sunt prea bătrân pentru a mai face altceva în televiziune. Apoi, amândouă aceste lucruri: notorietatea si recunoașterea valorii cu nominalizarea la UNITER, mi-au adus un al treilea succes, si anume: primăria Bacău mi-a sugerat că ar trebui să-mi dau demisia din postul de director artistic al teatrului Bacovia. Deci, parcursul meu profesional nu a fost ușor, din cauză că „Până la Dumnezeu, te mănâncă sfinții”.

TV Mania: Ați păstrat legătura cu colegii dumneavoastră din serial?

Gabriel Duțu: Nu, nu am păstrat legătura cu colegii din serial. I-am scris la un moment dat Alinei (nr. Pușcaș), dar era probabil prea ocupată ca să-mi răspundă. Nu sunt genul de persoană care sa bată de prea multe ori la o ușă închisă.

TV Mania: Care considerați că este rețeta succesului atunci când vine vorba despre un serial/o telenovelă?

Gabriel Duțu: Telenovela/Serial/Film… este o întâlnire între creatori. Un melanj între: scenarist, regizor, actori, director de imagine, muzică, oamenii de platou, tot ce se cheamă producție. Atunci când toți oamenii aceștia au un țel comun, în general produsul este foarte bun.

TV Mania: Întotdeauna ați încercat să vă împărțiți timpul între teatru și televiziune (filme, seriale). Care are, totuși, un loc aparte în sufletul dumneavoastră?

Gabriel Duțu: Teatrul. Teatrul e cel care m-a format, scândura e locul în care m-am antrenat ca să fac actorie. Stefan Iordache spunea că pe vremea comuniștilor, regizorii de film lucrau foarte mult cu directorii de teatru, ca să-si poată lua actorii pe platou. Asta din cauza faptului că un actor în România face mai mult sau mai puțin film sau televiziune, dar teatru face cu siguranță pentru ca asta este format să facă in facultate.

TV Mania: Ați decis să plecați în Statele Unite ale Americii și ați început o viață nouă. Cât de greu v-a fost să  vă adaptați? Considerați că ce se spune despre SUA, că ar fi tărâmul tuturor posibilităților, s-a  aplicat în cazul dvs?  

Gabriel Duțu: Îngrozitor de greu. Orice om care pleacă din România este un dezrădăcinat, un imigrant. O detașare totală de locul în care te-ai născut, ai trait, în care te-ai format, unde ai familie, prieteni, unde înțelegi cultura si ești obișnuit cu oamenii din jurul tău. E foarte greu să schimbi toate lucrurile astea peste noapte. Contrar aparențelor nu umblă câinii cu covrigi în coadă nicăieri in lume, si chiar daca ar umbla, aceasta rupere de locul tău este îngrozitor de grea. E ca și cum ai renaște într-un loc pe care nu-l știi, un loc în care oamenii se uită ciudat la tine. Încerci să le înțelegi cultura și încerci să te porți ca ei, pentru că așa cum este și normal…la Roma te porți ca romanii.

Gabriel alături de fiica sa, Sara, într-un mall din Bologna

Diferența între România și Statele Unite, în ceea ce privește posibilitățile, este imensă. Aici există magazine de familie, unele dintre ele deschise de mai bine de 100 de ani. Dar asta din cauza faptului că nu au venit ANAF-ul, SANEPIDUL și Poliția economică, să le închidă afacerea. Ăștia nu au venit să le ia taxe peste taxe înspre guvern, să-si ia șpagă, si sa le închidă si afacerea după aceea.

Actorii trăiesc în America foarte bine din drepturi de autor, iar nimeni nu îi obligă să își cedeze drepturile de autor către casele de producție. Dacă s-a aplicat în cazul meu, da, încă pot să visez.

TV Mania: Îmi spuneați că nu ați rupt complet legătura cu țara natală. Ce vă leagă astăzi de România? 

Gabriel Duțu: Familia ;și prietenii. Asta e tot ce mi-a rămas. Din punct de vedere politic, România este aceeași ca cea de acum 10 ani. Aceleași lepădături politice, nu că nu ar exista și în alte țări, aceeași mârșăvie din punct de vedere economic și politic, aceeași batjocura scuipă cu discreție către oamenii de rând. Familia: fiul meu trăiește in Romania, la fel ca si tatăl meu. Tatăl meu este pensionar, încă am legături cu România.

Gabriel Duțu cu fiul său, pe nume Orlando, în Sacramento la Gun Range

TV Mania: Daca ați putea să-i dați un sfat lui Gabriel Duțu, cel aflat la început de drum în carieră și viață, ce i-ați spune?

Gabriel Duțu: Să nu mai rateze nicio ocazie. I-aș spune că în societatea în care trăim, să ai scrupule sau să fii onest, nu e un merit. Devine o povară, care îți afectează viața. Și să devină oportunist. Nu știu însă dacă m-ar asculta. Mă îndoiesc. Că este destul de tare de cap.

TV Mania: Frank Sinatra cânta că are regrete, dar mult prea puține pentru a fi menționate. Dumneavoastră aveți vreun regret care vă poposește adesea în minte?  

Gabriel Duțu: Am 100 de regrete care îmi poposesc în minte. Din păcate. „My Way” a lui Frank Sinatra este cântecul meu, dar la versurile „Regrets, I’ve had a few/ But then again / Too few to mention”, nu pot să subscriu.

TV Mania: Ați luat în considerare să reveniți definitiv în România?

Gabriel Duțu: Da, uneori mă gândesc să revin în România, apoi, încep să vorbesc cu prieteni, mă uit la știrile din România, și îmi dau seama că motivațiile plecării mele sunt încă acolo.

TV Mania: Știm că aveți doi copii. A moștenit unul dintre ei pasiunea pentru actorie? 

Gabriel Duțu: Amândoi au o doza de „artistăreala“. Destul de mare, sau foarte mare. Orlando este arhitect la Constanța, si mă bucur atunci când avem cate un proiect comun, imaginația noastră funcționând ca si cum am fi tata și fiu! Sara este în Italia, la liceu, este o elevă foarte bună, având teatrul ca activitate extracurriculară. Acum, daca va călca pe urmele mamei ei și pe ale mele… o să vedem. Nu intenționez să o opresc, dar mă simt obligat să-i spun ce deziluzii poate trăi.

Gabriel Duțu, alături de soția sa, Ioana în Monterey San Carlos Beach

TV Mania: Cum vă relaxați după o zi obositoare de muncă?

Gabriel Duțu: Cum ne relaxăm, eu și Ioana, soția mea. În afară de filmele și serialele de fiecare zi, avem prieteni cu care ne vizităm, ieșim să ne plimbăm cu motocicleta, mergem la poligon să tragem cu armele, mergem și ne scufundăm în sudul Californiei, iar printre picături mergem să jucăm tenis.

Cam cum se relaxează toată lumea. Marele meu noroc este că avem pasiuni comune. Așa că pentru prețul jucăriilor noastre (arme, echipamente de scufundare, motocicleta) nu trebuie să mă lupt cu ea.

TV Mania: În final, vă rugăm să transmiteți un mesaj cititorilor TV Mania!

Gabriel Duțu: Mesaj pentru cititori: Televiziunea vă poate manipula doar dacă va lăsați manipulați! Așa că, TV Mania va poate arăta cum să citiți printre rânduri.

Sursă foto: Arhivă personală Gabriel Duțu

Citește și:






Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton