Homepage  / Vedete / Vedete româneşti

INTERVIU. Dragoș Pătraru: „Avem planuri frumoase cu «Starea nației»”

INTERVIU. Dragoș Pătraru: „Avem planuri frumoase cu «Starea nației»”

de Redactia Tvmania

În numărul 3 din TVmania, l-am avut pe copertă pe Dragoș Pătraru și, așa cum v-am promis în revistă, redăm pe site interviul integral cu realizatorul emisiunii „Starea nației”, de la Prima TV.

TVmania: Te-ai întors luni, 14 ianuarie, la job. Cum a fost vacanța?

Dragoș Pătraru: Senzațională. Cred că m-aș putea obișnui cu un astfel de ritm. A fost cea mai lungă vacanță de iarnă de când mă știu. Și una dintre cele mai frumoase, pentru că am avut parte de multă zăpadă și de compania celor mai buni prieteni. Mi-am și spus acum câteva zile: îți dai seama, Pătrarule, că există viață fără stresul ăsta fantastic de a preda o marfă, zilnic, la o anumită oră? Tare!

TVmania: Și cum a fost Anul Centenar? Ai fost mândru și mulțumit că ești român? Ce ți-a plăcut și ce nu ți-a plăcut din oferta de sărbătoare?

Dragoș Pătraru: Anul Centenar a fost un excelent prilej de ciordeală. S-a furat de s-a rupt. Cu toate manifestările, cu toate mizeriile care s-au organizat, doar asta s-a făcut. S-au furat bani. Mulți bani. Dar vorba aia, de Centenar nu puteam să nu facem ce știm noi mai bine.

Apoi, cred că ține de prostie să spui că ești mândru că ești de vreo naționalitate. Nu e un merit al tău ăsta, că un spermatozoid a înscris într-un anumit spațiu. Ce-ai fi zis dacă te-ai fi născut în Siria? Nu cred în ideea de națiune. Ok, ești legat de un loc, de părinți, de bunici, de oamenii care au făcut ceva în spațiul respectiv, dar să ajungi să susții că pentru că te-ai născut într-un anumit loc ești mai bun decât alți oameni, care s-au născut în alte locuri – cum fac dacopații – asta ține deja de secția de psihiatrie. Cred că țările eșuează deja în a face față provocărilor care ne sunt puse astăzi în față. Încălzirea globală, dezvoltarea inteligenței artificiale, la astfel de lucruri nu faci față cu o țară. De-aia, cred că marele pericol în această perioadă este naționalismul ăsta idiot, care nu face decât să ne dezbine, în loc să ne aducă împreună. Deci, nu sunt nici mândru și nici mulțumit că sunt român. Sunt mulțumit că sunt, e un miracol că sunt. Și sunt mândru de fiecare dată când reușesc să fiu un om bun.

TVmania: Uite: 2019 te aduce pe coperta TVmania, revista care ți-a dat, la începuturile „Stării nației”, nota 3, iar acum își pune cenușă în cap… Ești satisfăcut?

Dragoș Pătraru: Pfai, așteptam asta de mai bine de 6 ani. Uite, ca să fie clar. De fiecare dată când mă cred mai șmecher decât sunt, pun câteva imagini din pilotul pe care l-am făcut la finalul anului 2012. Adevărul? Și eu mi-am dat tot nota trei atunci. Nici acum nu-mi dau mai mult de 7. Ce-am văzut eu și putem spune acum că au văzut și alții atunci? Potențialul acestei emisiuni, potențialul acestui tip de abordare, de a sancționa derapaje folosind uneltele umorului, cu o emisiune complet scriptată, lucrată în echipă o zi întreagă. Și suntem în anul al șaselea cu un proiect pe care l-am gândit pentru zece ani, cu un produs pe care nimeni nu-l asociază cu vreun post tv sau cu vreun interes. Suntem cu totul ai oamenilor care se uită la această emisiune. Iar asta e realizarea noastră cea mai importantă. A fi pe coperta unei reviste care după prima ediție mi-a trimis un cactus la redacție, spunând că e o emisiune de care nu e nevoie în România, ei bine, asta arată doar că noi am muncit foarte bine în ultimii șase ani și că voi ați avut două evaluări corecte, atunci și acum.

TVmania: …asta ar fi prima realizare personală pe 2019. Ce altele mai ai în plan?

Dragoș Pătraru: Chiar am scris pe blog zilele trecute despre rezoluțiile de final de an și cum ele nu funcționează pentru că, spun specialiștii, ne propunem în general lucruri pe care nu le putem face noi, ci persoana care ne dorim să fim. Noi ne propunem să facem mult mai mult conținut video. Avem planuri frumoase cu Starea nației. Emisiunea deja trece printr-o transformare, care a început la finele anului trecut. Vom avea rubrici noi, invitați în emisiune, vom schimba lucrurile din mers, astfel încât telespectatorii – pe baza sugestiilor cărora facem aceste schimbări – să se simtă confortabil. La fiecare final de săptămână vom avea și o ediție specială, pe site și pe aplicația noastră, în care voi răspunde întrebărilor telespectatorilor, în cadrul unui podcast pe care-l vom face de săptămâna asta. Pentru românii din afara țării vom face în continuare, în secțiunea plătită din aplicație și site, Starea nației pentru Diaspora, o dată pe săptămână. Le mulțumim oamenilor pentru suport, ne susțin extraordinar.

Apoi, ne-am propus să ne dezvoltăm serios pe partea de online, să lansăm proiecte de conținut video la care lucrăm de câteva luni, cel puțin două emisiuni, să reușim să aducem un milion de euro venituri din proiecte speciale anul acesta.

Ne preocupă la fel de mult proiectul nostru cu Cafeaua nației, care crește încet, dar sigur și frumos, alături de magazinul nostru, unde deja avem câteva produse de calitate. De asemenea, am lansat deja revista Starea nației, suntem mulțumiți de reacțiile primite după primul număr, al doilea va apărea la finalul acestei luni. Din toate acestea producem banii necesari pentru a le oferi lună de lună burse copiilor nației, al căror număr sperăm să crească în 2019.

Școala nației este proiectul care-mi dă cele mai mari bătăi de cap, avem nevoie de niște oameni care să se ocupe de asta, ca să putem lansa proiectul în lunile următoare. Dar cred că vom reuși. Continuăm și turneul Starea nației, voi fi acolo unde mă cheamă oamenii, în februarie mă văd cu telespectatorii din Bacău, Oradea, Timișoara, Alba Iulia, astea sunt primele întâlniri deja fixate.

TVmania: Te-ai gândit să te muți în București? Că orice navetă, în România, e un test de supraviețuire fizică și psihică.

Dragoș Pătraru: Nu. Naveta mă organizează foarte bine. Nu conduc eu mașina, ci unul dintre băieții de la emisiune, nu am rău de mașină, deci dimineața lucrez la emisiune, iar seara, când mă întorc acasă, citesc. E mare lucru să poți să faci asta zilnic, doar așa îmi pot face norma de una-două cărți pe săptămână. Încerc să învăț mult, citesc, fac cursuri, pentru că la viteza cu care se schimbă industria sunt sigur de un singur lucru: ceea ce știam aseară s-ar putea să nu mai fie valabil în această dimineață. Și serios, eu stau practic la marginea Bucureștiului. De la mine de acasă, din Ploiești, până la Casa Presei, fac o oră. Dacă aș locui în Drumul Taberei aș face două ore dimineața, până la redacție.

TVmania: 2019 va fi un an plin din punct de vedere politic. Tocmai am preluat președinția rotativă. Crezi că Europa regretă deja?

Dragoș Pătraru: Dacă ar fi contat în vreun fel președinția asta rotativă nu ne-ar fi dat-o nimeni, stați liniștiți. Europa s-a pus singură, din păcate, în punctul în care nu își mai poate permite luxul de a regreta ceva. Europa este cea care, prin birocrația excesivă și prin aroganță, a permis creșterea acestui val antieuropean, justificat din punctul de vedere al cetățenilor UE, care văd doar că inegalitatea crește, în loc să se atenueze. Singurul lucru important pentru noi, dincolo de criticile pe care le putem aduce UE, cu argumente, este să rămânem în interiorul acestei organizații. E singura speranță pe care o avem, pentru o viață mai bună. Altfel, nu suntem nici mai buni, dar nici mai răi decât alții. Suntem niște oameni ok, noi, românii. Un pic în urmă, dar ardem etape, schimbăm generații. Vom reuși.

TVmania: Ne așteaptă și alegerile. O să vină lumea la vot sau se îndesesc cozile la plecările de pe Otopeni?

Dragoș Pătraru: Asta cu venitul oamenilor la vot mă amuză mereu. Trebuie să înțelegem că nu putem face democrație cu forța. Au încercat în ultimii ani instituțiile de forță. A ieșit un rahat care le-a explodat în față! Trecerea la democrație e un proces, l-am început în 89 și durează. Iar aici, în ciuda tonului emisiunii, care arată și sancționează derapajele, o să vă spun că eu sunt foarte mulțumit și foarte optimist în legătură cu noi și cu România. Cu toate piedicile pe care ni le punem de multe ori singuri, din lipsă de educație, ne mișcăm – sigur, mai încet decât am vrea – într-o direcție bună. La fel se întâmplă cu toată omenirea. Recomand aici cartea Factfulness, de Hans Rosling. Veți vedea nu doar că avem o concepție greșită asupra lumii, că mergem cu toții într-o direcție bună, dar și că nu vă puteți face o imagine corectă despre ceea ce se întâmplă dacă urmăriți doar presa. Ceea ce e normal.

Despre vot, foarte pe scurt. Voi fi înjurat din nou de fanatici. Oamenii au două opțiuni: să vină la vot sau să nu vină la vot. Că de-aia mă amuză asta cu venitul la vot. Există această impresie – falsă, cred eu – că oamenii care stau acasă ar vota cu totul altfel decât cei care vin la vot. Și democrația are de suferit pentru că acești oameni nu vin la vot. Dar cei de acasă chiar votează. Ca la referendum. Oamenii au stat acasă și în acest fel au votat NU. Dar la alegeri, dacă nu vreau să aleg răul cel mai mic, cum am făcut în 2000, cu Iliescu și Vadim, ce fac? Pot să merg, ca exercițiu, și să-mi anulez votul, eu am făcut și asta la ultimele alegeri locale. Sau pot să nu merg deloc, fără ca asta să mă situeze cumva mai prejos în materie de cetățenie decât cei care au mers la vot. Sigur că democrația e într-adevăr reprezentativă când mulți cetățeni merg la vot și cred că e important să mergem la vot, dar a nu merge la vot este un drept. Și el ține deocamdată tot de democrație. Regretatul George Carlin are un moment memorabil despre vot, cerându-le socoteală pentru situația din țară celor care au mers la vot și i-au girat astfel pe cei aflați la putere.

TVmania: Te-ai gândit vreodată să pleci din țară definitiv?

Dragoș Pătraru: M-am gândit, dar n-a fost niciodată o opțiune serioasă. Știu, ciudat pentru unul care nu crede deloc în granițe și-n țări, și-n diferențele dintre oameni. Dar de când mi-am dat seama că fericirea mea este adusă de acest sentiment de utilitate în comunitate am dat practic la o parte de pe masă opțiunea plecării. Mi-ar fi probabil foarte greu să-mi găsesc fericirea în altă parte. Și-apoi, în România, acum, mi se pare că oportunitățile sunt mult mai mari. Cu toți imbecilii ăștia care ne conduc, cu toate abuzurile, cu tot asaltul asupra justiției, cred că poți reuși mult mai repede decât afară, unde toate sunt așezate și ești un fel de roboțel. Liniștit, într-o anumiotă măsură fericit poate, dar roboțel.

TVmania: Cum se simte „Starea nației”. Ești mulțumit de audiențele de până acum?

Dragoș Pătraru: Nu prea. Sigur, e prima noastră întâlnire cu o stație generalistă, trebuie să ne adaptăm, obiceiul de consum se schimbă greu, publicul tânăr și cel activ renunță la cablul tv, la televizor, plecăm de jos cu audiența, bla, bla, avem scuze. Dar eu vreau soluții, nu scuze. E în totalitate vina noastră că nu facem mai mult. Mai concret, e vina mea, pentru că eu conduc jucăria asta.
Și nu neapărat audiența mă nemulțumește, pentru că publicul nostru ne-a urmat. Alte două chestiuni mă neliniștesc. În primul rând, mă așteptam la cifre mai mari, care nu au venit. În al doilea rând, avem o inconstanță căreia abia în decembrie i-am dat de cap. Nu poți să faci azi 2,5 medie, mâine 1,3, iar poimâine iar 2,5. Pentru că lucrurile mă depășeau, avem de trei luni și o specialistă în analiză de date, pe care am integrat-o foarte bine în echipă și am obținut răspunsuri pe care, uau, nu le-aș fi putut găsi oricât aș fi încercat. Acum lucrăm altfel, punem accent pe datele pe care le adunăm de la oameni și încercăm să le oferim ceea ce își doresc de la noi. Învățăm zilnic. Industria asta se schimbă în fiecare zi și dacă nu te adaptezi mori. E simplu și al dracului de corect pentru lumea în care trăim. Din păcate, mulți nu vor să se schimbe, pentru că n-au chef să învețe, iar asta va îndepărta din ce în ce mai mult publicul de televizor. Iar aici principala vină o au agențiile de publicitate. Obtuze și încremenite în procedurile care mergeau acum 10-15 ani. Dacă aș avea timp, m-aș distra pe seama a două tipuri de organizații absolut inutile prin modul în care funcționează în România: agențiile de publicitate și editurile de carte. Dar trag nădejde că publicul le va sufla șunca din fasole. Când clienții agențiilor își vor da seama de capcana în care sunt ținuți doar pentru a fi mulși de sume enorme, pentru care nu primesc practic nimic, va fi probabil prea târziu pentru televiziunile de la noi.

TVmania: Mai ai în plan schimbări sau lucruri noi de adus în emisiune?

Dragoș Pătraru: Am spus câteva dintre ele mai sus, insist pe cea mai importantă. Introducem invitatul în emisiune. Pregătim asta de un an, vorbesc cu oamenii prin țară, le cer să-mi spună nume de invitați, am început la finele anului trecut, reacțiile publicului au fost bune, așa că vom deschide Cafeneaua nației din 4 februarie, în fiecare seară. Zece minute vom difuza pe tv, restul interviului, până la o oră, va fi online, pe site și pe aplicație. Avem o listă cu 50 de invitați acum, ne trebuie în jur de 90 pentru a încheia sezonul, sperăm să și accepte oamenii să bea o cafea cu mine, ne va fi mai greu cu zona politică, unde probabil puțini vor accepta o discuție liberă în fața unei camere de filmat. Dar până la urmă e vorba de a aduce valoare pentru telespectatori, iar valoarea asta vine de la oameni care au ce spune și o fac într-un mod agreabil. Cei mai mulți dintre politicieni nu intră, din păcate, în categoria asta. Sigur, e posibil să nu ne iasă și să renunțăm după câteva emisiuni. Dar ăsta este un lux pe care ni-l permitem, să greșim. Așa am reușit să creștem.

 

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton